/

Pénteken startol az ország legnagyobb bormustrája Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

borfeszt_sajttaj006kf

Idén május 12. és 21. között rendezik meg a XXIII. Szegedi Borfesztivált a napfény városában. 10 nap, 10 helyszín, 150 borász, 200 kézműves és 250 program!

A témában hétfőn tartottak rendhagyó, zenés sajtótájékoztatót a Széchenyi téren, az Útközband zenekar közreműködésével.

Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője ismertette, Szeged az utóbbi években egyre előkelőbb helyen szerepel a magyarországi városok népszerűségi listáján, a megyeszékhely jelenleg a harmadik legkedveltebb a turisták körében. Ez a Tisza, az építészeti adottságok és a kulturális kínálat mellett a fesztiváloknak is köszönhető. „A települést fesztiválvárosnak is hívják. Ennek egyik zászlóshajója a minden évben megszervezett borfesztivál, és az ahhoz kapcsolódó Szeged Napja programsorozat. A legkiválóbb borokat kóstolhatják meg az érdeklődők, ugyanis közel 160 borászt köszönthetünk majd itt. A véges helyi kapacitás miatt sajnos még utasítottunk is el jelentkezőket” – tette hozzá.

Magyarország legnagyobb bormustráján ebben az évben 150 könnyűzenei fellépő szórakoztatja a nagyérdeműt, a hazai gasztro-fesztiválok közül elsőként kizárólag élő zenekari formációban, playback – és fél-playback mentesen. Tóth Vera, Geszti Péter, Falusi Mariann, Feke Pál, Szulák Andrea és a Bikini is koncertezik majd. Az egyik fénypont a tűzijáték lesz, ami május 20-án, szombaton a Dóm téren lesz.

A Dakk Zrt. és a Szeged Közlekedési Társaság idén – a tavalyi Szegedi Szabadtéri Játékokhoz hasonlóan -kedvez a fesztiválra utazóknak: a 10 nap alatt 18 óra után egy érvényesített jeggyel Szeged valamennyi tömegközlekedési eszköze igénybe vehető.

„Nagykorú lett a Hídivásár, amit idén tizennyolcadik alkalommal szervezünk meg” – erről már Mocselini Rudolf, az Ördögszekér Kft. ügyvezetője, a vásár főszervezője tájékoztatott. Idén 200 kézművest fogadnak, de sokkal több a jelentkező, ezért csak a legjobbak kapnak helyet a színes forgatagban. Az ország minden részéről érkeznek árusok a vásárba, ahol minden mesterséget felvonultatnak majd.

Joób Márton önkormányzati képviselő, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke szerint a szegediek méltán lehetnek büszkék a fesztiválra, amit évről-évre érdemes fejleszteni, ugyanis hatalmas igény mutatkozik rá. Tavaly már a sportot is bevonták a szórakozás mellé: sárkányhajó regattát is futófesztivált tartottak az esemény keretein belül. Idén május 20-án, szombaton 9 órától 15 óráig versenyeznek a regattások a régi híd alatt, a Tisza belvárosi szakaszán. 6-800 főt várnak, elsősorban a helyi sportklubok mérik össze ügyességüket. A két futófesztiválon, május 13-án a Vivicittán és május 20-án, a Contitech jótékonysági megmozduláson minden korosztályból szívesen látják a mozogni vágyókat, az indulási időpontokról később adnak hírt.

borfeszt_sajttaj005kf

Bródy János szerint egy ilyen jelentős esemény, mint a fesztivál, nem telhet el társadalmi szerepvállalás nélkül. A Szeged Első Lyons Klub ezért a Rádió 88-al közösen gyűjt a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak. A Kölcsey és a Kárász utca sarkán egy standot állítanak fel, ide várják az adományokat. „A Lyons klub 15 éve alakult, a mozgalom pedig 100 éve. A centenáriumról is szeretnénk tájékoztatni a lakosságot” – mondta a klub elnöke.

„A Lyons akkor is támogatott bennünket, amikor üzemanyagra sem volt fedezetünk, így mindenki nevében köszönöm, hogy a tagok mellettünk állnak” – fejezte ki háláját Pintér Sándor. Az életmentő alapítvány elnöke megemlítette, hogy 24 éves fennállásuk óta 20 ezer főt mentettek meg Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében, ami megfelel egy kisváros lélekszámának. Jelenleg egy olyan több millió forint értékű eszközre gyűjtenek, ami egy csepp vérből megállapítja, hogy az adott gyermeknek milyen az állapota. A szervezők remélik, hogy a fesztivál során minél több adomány érkezik, ha más nem, egy pohár bor árának felajánlásával segítenek a szórakozók kis embertársaikon.

no images were found

Előző sztori

Árokba csúszott egy autó Csengelénél

Következő sztori

Szerdán indul a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál