Közélet

Ónodi-Szűcs: a kormány elkötelezett az egészségügy helyzetének javításáért

Ónodi-Szűcs: a kormány elkötelezett az egészségügy helyzetének javításáért

2017. május 31., szerda
Ónodi-Szűcs: a kormány elkötelezett az egészségügy helyzetének javításáért

A kormány elkötelezett az egészségügy helyzetének javítása iránt, de néhányan szeretnék lerombolni az ágazat és az érdekképviseletek másfél éves munkáját - jelentette ki az egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Ónodi-Szűcs Zoltán

kiemelte, 26 hónap alatt, négy lépcsőben 67 százalékkal emelkedik a mentődolgozók teljes jövedelme. Emelkedni fog az alapbér, és erre még nagyjából 43 százaléknyi egyéb bérelem - túlmunkadíjak, készenléti és egyéb pótlékok - rakódik. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban 500 milliárd forintos fejlesztés történt az ágazatban, és mind az idén, mind pedig jövőre 200 milliárd forinttal több forrás kerül az ágazathoz. Jelezte, ennek a forrásnak az egyik nagyon fontos pillére a többlépcsős ágazati bérfejlesztés, amely tavaly ősszel 26,5 százalékos átlagos bérnövekménnyel indult, majd idén novembertől újabb 12 százalékos, 2018 őszétől további 8 százalékos lesz az emelkedés. Ezen felül a mentők a jövő január elsejétől további 10 százalékos bérfejlesztésben részesülnek. Mint mondta, állnak mindenféle "számháború elé", és sajnálja, hogy "egyes emberek másokat téves vagy szándékosan hazug információkkal próbálnak hergelni". Ónodi-Szűcs Zoltán ugyanakkor hozzátette: "nem lehetünk elégedettek, sok munka vár még ránk, de azokat a hibákat, amelyeket nem mi hoztunk létére, nem lehet egyetlen egy lépéssel megoldani". A mentőszolgálatra kitérve az államtitkár elmondta, a szervezet költségvetése 2010-ben 22,5 milliárd forint volt, az idei pedig már 40 milliárd forint. Az elmúlt időszakban 30 új mentőállomás épült, 97-et pedig felújítottak. Az elmúlt években 500 új mentőautót szereztek be és 193 gépkocsit vásárolnak még. "Sem az irányt, sem a szándékot, sem pedig az eredményeket nem szabad tőlünk elvitatni" - jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán, hozzátéve, nem tud olyan gondról, problémáról, feszültségről, amely e kormány regnálása alatt jött volna létre.

Csató Gábor

, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója azt mondta, nem lehet kérdés, hogy a mentődolgozók bérét emelni kell, azonban komoly fejlesztések indultak el az elmúlt időszakban, ezeket tovább kell vinni. Úgy fogalmazott: azon fáradozik, hogy emelkedjen a mentődolgozók anyagi, erkölcsi és szakmai megbecsülése. A főigazgató a sajtótájékoztatón jelezte, az elmúlt órákban is egyeztettek az egészségügyért felelős államtitkárral, így a közeljövőben megoldódik a munkaruhakérdés is. Elmondta, a múlt évi - e célra fordítható - 300 millió forintból és az idei előirányzatból megkezdik a munkaruhák folyamatos beszerzését. A sajtótájékoztató idején a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége demonstrációt tartott az Országos Mentőszolgálat Markó utcai épülete előtt azért, hogy megkapják a korábban májusra ígért 60 százalékos béremelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.