Közélet

Nézőpont: soha ennyien nem szavaztak volna Orbán Viktorra

Nézőpont: soha ennyien nem szavaztak volna Orbán Viktorra

2017. május 15., hétfő
Nézőpont: soha ennyien nem szavaztak volna Orbán Viktorra
Orbán Viktor

A teljes felnőtt népesség 44 százaléka ismét Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek, a kormányfő újrázását többen támogatják, mint ahányan a többi szóba jöhető jelöltet együtt - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Mint írták, "a miniszterelnök-jelölti versenyben"

Orbán Viktor

44 százalékos eredményével szemben

Vona Gábor

11,

Szél Bernadett

8,

Gyurcsány Ferenc

6,

Botka László

5,

Fodor Gábor

pedig 2 százalékon áll a teljes felnőtt népességet nézve. Felidézték: a Nézőpont Intézet 2015 májusa óta végez rendszeres kutatást a lehetséges kormányfőjelöltek közvetlen támogatottságáról. Akkor Orbán Viktort a megkérdezettek 32 százaléka támogatta, míg Vona Gábort az elmúlt két évben egyszer sem támogatták 13 százaléknál többen (utóbbi eredményt 2015 augusztusában érte el a Jobbik elnöke) - fűzték hozzá. Érdekességként megjegyezték, az aktuális kutatás szerint a Fidesz-KDNP szimpatizánsok 95 százaléka szavazna saját pártelnökére egy miniszterelnök-választás esetén, ugyanez az arány a Jobbik szimpatizánsainak körében csak 66 százalék, a Demokratikus Koalíció táborán belül pedig 74 százalék. Ebben a kérdésben leginkább az MSZP-támogatók megosztottak: 33 százalékuk Gyurcsány Ferencet, míg 44 százalékuk Botka Lászlót látná szívesen miniszterelnökként. A Nézőpont Intézet május 9-11. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.