Kiállítás és jótékonysági emlékkoncert az I. világháborús katonákért

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

46_os_hosok_emlekmuve

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással és emlékkoncerttel emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra.

Az olasz és magyar összefogással megvalósuló eseménysorozat keretében, június elsején, 17 órakor nyitják meg a „Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein” című tárlat, amelynek tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból.

A tárlatot szervező Meritum Egyesület több, mint tíz éve járja a Doberdót, az első világháború talán legvéresebb csatáinak helyszínét. A Gruppo Speleologico Carsico Egyesülettel évről évre mind szorosabbá váló kapcsolatuk eredményét több kiállítás, tanulmányút, sajtóesemény, kiadvány, emléktábla állítás és felújítás mutatja. Olaszország földjének e darabja, a Doberdó, a közös működésük eredményeképpen ma már az idelátogató magyar turisták és emlékezők számára is jól bejárható, magyar nyelven is táblázott, számos ismertetővel ellátott, magyar emléket őrző térség, a közös emlékezés színtere.

A kiállítást követő napon, június 2-án, a szervezők egy jótékonysági emlékkoncerttel szeretnének emlékezni a Nagy Háborút megjárt katonákra. Az eseményen a Szegedi Dóm kórusa mellett fellépnek a goriziai Szent Ignác Kórus és a Duino-i Fantje Izpod Grmade Kórus, akik katonanótákat, többszólamú egyházi és világi dalokat, népi énekeket adnak elő.

A szervezők a koncert bevételét a cs. kir. szegedi 46. gyalogezred elfelejtett emlékművének helyreállítására szeretnének fordítani. A gyalogezred emlékművét eredetileg az egykori Gizella téren, a Dóm közelében állították fel, majd áthelyezték a Mars téri laktanya udvarára, ahol ma is fellelhető a torzója. Az 1925-ben közadakozásból emelt emlékmű az ezred hősi halottainak nevét örökítette meg.

Előző sztori

Hat év börtönre ítélték a feleségére támadó szabadszállási férfit

Következő sztori

Gépkocsikból lopott a kisteleki tolvaj