Kultúra

Kiállítás és jótékonysági emlékkoncert az I. világháborús katonákért

Kiállítás és jótékonysági emlékkoncert az I. világháborús katonákért

2017. május 30., kedd
Kiállítás és jótékonysági emlékkoncert az I. világháborús katonákért
46_os_hosok_emlekmuve

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással és emlékkoncerttel emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra.

Az olasz és magyar összefogással megvalósuló eseménysorozat keretében, június elsején, 17 órakor nyitják meg a „Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein” című tárlat, amelynek tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük

Gianfranco Simonit

olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból. A tárlatot szervező Meritum Egyesület több, mint tíz éve járja a Doberdót, az első világháború talán legvéresebb csatáinak helyszínét. A Gruppo Speleologico Carsico Egyesülettel évről évre mind szorosabbá váló kapcsolatuk eredményét több kiállítás, tanulmányút, sajtóesemény, kiadvány, emléktábla állítás és felújítás mutatja. Olaszország földjének e darabja, a Doberdó, a közös működésük eredményeképpen ma már az idelátogató magyar turisták és emlékezők számára is jól bejárható, magyar nyelven is táblázott, számos ismertetővel ellátott, magyar emléket őrző térség, a közös emlékezés színtere. A kiállítást követő napon, június 2-án, a szervezők egy jótékonysági emlékkoncerttel szeretnének emlékezni a Nagy Háborút megjárt katonákra. Az eseményen a Szegedi Dóm kórusa mellett fellépnek a goriziai Szent Ignác Kórus és a Duino-i Fantje Izpod Grmade Kórus, akik katonanótákat, többszólamú egyházi és világi dalokat, népi énekeket adnak elő. A szervezők a koncert bevételét a cs. kir. szegedi 46. gyalogezred elfelejtett emlékművének helyreállítására szeretnének fordítani. A gyalogezred emlékművét eredetileg az egykori Gizella téren, a Dóm közelében állították fel, majd áthelyezték a Mars téri laktanya udvarára, ahol ma is fellelhető a torzója. Az 1925-ben közadakozásból emelt emlékmű az ezred hősi halottainak nevét örökítette meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.