Gazdaság

Kamatdöntés és államháztartási adatok a jövő héten

Kamatdöntés és államháztartási adatok a jövő héten

2017. május 21., vasárnap
Kamatdöntés és államháztartási adatok a jövő héten

A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a következő hét fontos adata és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztat az államháztartás április végi helyzetéről.

Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részletes adatait az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről. A gyorstájékoztató szerint az idei év első négy hónapjának halmozott hiánya 121,5 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 144,9 milliárd forint után, áprilisban pedig 76,6 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere. Az idei és a tavalyi első négy hónap egyenlegének különbsége elsősorban annak tudható be az NGM szerint, hogy idén áprilisban a költségvetés bevételei elsősorban az általános forgalmi adóból nagyobbak voltak. Kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tartja májusi kamatdöntő ülését. A piac arra számít, hogy a testület most is változatlanul hagyja a tavaly május óta 0,90 százalékon lévő alapkamatot, valamint egyéb monetáris kondíciókat. A monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén minden tanácstag támogatta az alapkamat, az egynapos betéti kamat, az egynapos hitelkamat, illetve az egyhetes hitelkamat tartását. Elemzők szerint a jegybank 2018 közepéig is kivárhat a monetáris kondíciók szigorításával és az alapkamat emelésével, addig lazíthat is nem-hagyományos eszközökkel a pénzpiaci feltételeken. Szintén kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslését közli a kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulásáról. Az első becslés alapján a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,6, naptárhatástól megtisztítva 5,6 százalékkal nőtt márciusban az előző év azonos időszakához képest. Január-márciusban a forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 3,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a nyers adat 3,1 százalékos növekedést mutat. Pénteken pedig a KSH a február-áprilisi munkaerőpiaci adatokat publikálja. Az első negyedévben, január-március során tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, és 106 ezerrel - 2,5 százalékkal - többen dolgoztak, mint egy évvel azelőtt. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 67,1 százalékra emelkedett, az egy évvel korábbi 65,1 százalékról, a tavalyi év utolsó negyedévében viszont 67,5 százalék volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.