Júniusban tárgyalják a röszkei terrorcselekmény ügyét másodfokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevetettek a re

Június 15-én tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla másodfokon a röszkei közúti átkelőnél 2015-ben történtek miatt határzár tiltott átlépése és terrorcselekmény bűntettéért nem jogerősen tíz év fegyházra ítélt, Cipruson élő szíriai férfi ügyét – tájékoztatta a bíróság szerdán az MTI-t.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz ember gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, feszegetéssel próbálták a kerítést kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

Az ítélet szerint a férfi volt az, aki többször a határ megnyitását követelte a felsorakozó rendőröktől, kétórás ultimátumot adva átengedésükre, a kordon bedöntésével, a megtámadásukkal fenyegetőzve. A vádlott többször is megafonon beszélt a tömeghez, háromszor maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan magyar területre lépett. Nem sokkal később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később, Győrben vették őrizetbe.

A Szegedi Törvényszék tavaly novemberben a férfit a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője a terrorcselekmény bűntette alóli felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

Előző sztori

Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége

Következő sztori

Novák: kampány indul a fiatalok digitális immunrendszerének erősítésére