Közélet

Júniusban tárgyalják a röszkei terrorcselekmény ügyét másodfokon

Júniusban tárgyalják a röszkei terrorcselekmény ügyét másodfokon

2017. május 31., szerda
Júniusban tárgyalják a röszkei terrorcselekmény ügyét másodfokon
Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevetettek a re

Június 15-én tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla másodfokon a röszkei közúti átkelőnél 2015-ben történtek miatt határzár tiltott átlépése és terrorcselekmény bűntettéért nem jogerősen tíz év fegyházra ítélt, Cipruson élő szíriai férfi ügyét - tájékoztatta a bíróság szerdán az MTI-t.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz ember gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, feszegetéssel próbálták a kerítést kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült. Az ítélet szerint a férfi volt az, aki többször a határ megnyitását követelte a felsorakozó rendőröktől, kétórás ultimátumot adva átengedésükre, a kordon bedöntésével, a megtámadásukkal fenyegetőzve. A vádlott többször is megafonon beszélt a tömeghez, háromszor maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan magyar területre lépett. Nem sokkal később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később, Győrben vették őrizetbe. A Szegedi Törvényszék tavaly novemberben a férfit a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője a terrorcselekmény bűntette alóli felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.