Ismét hazudott Botka és az MSZP is – nem nyert ellenünk sajtópert

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

botkalaszlo_kozgyules30_gs

A szegedi polgármester ugyanis nem nyert sajtópert a SZEGEDma.hu ellen, hiába ad ki ő és pártja napról napra ilyen tartalmú nyilatkozatot. Egyébként ha a családi luxusautó nem is befolyásolja vagyonnyilatkozata pontosságát, időközben egyértelművé vált, hogy a “Rolex- és újtelek-mentes” bevallása tényleg hamis.

Úgy tűnik, Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelölt-jelöltje – akárcsak korábbi szoros politikai szövetségese, Gyurcsány Ferenc – továbbra is hadilábon áll az igazmondással. Előbb Botka, majd az MSZP több olyan tartalmú nyilatkozatot tett, illetve közleményt adott ki az utóbbi napok során, miszerint a politikus sajtópert nyert a SZEGEDma.hu ellen. Ez azonban nem felel meg a valóságnak, magyarul szólva: közönséges hazugság. Amit a magunk részéről megdöbbentőnek tartunk, és visszautasítunk!

Kinek a nevén van a luxusterepjáró?

A történet előzménye, hogy a SZEGEDma.hu 2017. április 5-én – több más internetes portálhoz hasonlóan – forrásmegjelöléssel, linkelt hivatkozással átvett egy cikket a Ripost.hu-tól, mely a Botka család luxusdzsipjéről szólt. Való igaz, az eredeti Ripost-írásban – így az általunk ténylegesen további ellenőrzés, kritika nélkül – utánközölt anyagban is szerepelt olyan tényállítás, melyről később kiderült, hogy nem felel meg a valóságnak. (Ugyanakkor megjegyezzük, tulajdonképpen egyetlen, talán újságírói felhevültségből fakadó “elütésről” volt szó fővárosi kollégánk írásában, mégpedig arról, hogy az egyértelműen a polgármester családja által használt luxusterepjáró Botka nevén van-e, és ennek értelmében a képviselői vagyonnyilatkozatról szóló jogszabályi előírások szerint a városvezető bevallásában kell-e szerepelnie, vagy éppen hozzátartozójának, például feleségének nyilatkozatában.)

A forgalmi engedély nyomában – kértük, de nem kaptuk

Botka László ügyvédhez fordult, és sajtó-helyreigazítási nyilatkozat megjelentetését kérte, ellenkező esetben sajtóperrel fenyegetett meg bennünket. Mi természetesen abszolút nyitottak voltunk arra, hogy az új ismeretek birtokában újranyissuk a dzsip dossziéját, utánajárjunk az információknak, és fényt derítsünk rá, valójában kinek a nevén is van a luxusautó, és mindez hogyan érinti a polgármester vagyonnyilatkozatát. Azt is jeleztük, hogy amennyiben kiderül, az utánközölt cikkben valótlan állítások szerepelnek, azok tényét olvasóink tudomására hozzuk. Arra kértük Botkát és ügyvédjét, küldjék meg az érintett gépjármű forgalmi engedélyének másolatát szerkesztőségünkbe. „A megküldött forgalmi engedély másolatát haladéktalanul újságunkban közzétesszük, és amennyiben a megküldött és közzétett forgalmi engedély alapján az országos sajtóban megjelent, és szerkesztőségünk által átvett cikkek valótlant állítottak, azt is haladéktalanul olvasóink tudomására hozzuk” – írtuk.

Tények helyett hazugságok

A forgalmi engedély másolata nem érkezett meg, ugyanakkor a május 2-i sajtó-helyreigazítási tárgyaláson a felek jogi képviselői között megegyezés született, melynek értelmében a Botka László által kért szöveget a kért módon közleményként nyilvánosságra fogjuk hozni az eredeti cikkünkben az egyezség bíróság általi jóváhagyásának jogerőre emelkedését követően haladéktalanul. Miután időközben mindkét fél lemondott a fellebbezési jogról, ez az egyezség jogerőssé vált, az erről szóló bírósági értesítés kézbesítését várjuk. Ezen előzmények után hideg zuhanyként értek bennünket Botka László nyilatkozatai, majd az MSZP által kiadott sajtóközlemények, melyek arról szóltak, hogy a szegedi polgármester portálunk ellen sajtópert nyert volna. Jogi képviselőnkön keresztül egyébként

megkértük a polgármestert, tartózkodjon az ilyen irányú, a közvéleményt félretájékoztató, téves kijelentésektől, ám az MSZP még szerdán is tartotta magát ehhez a nyilvánvaló hazugsághoz

egy országos sajtóközleményében.

A SZEGEDma.hu természetesen megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben a valótlan Botka- és MSZP-nyilatkozatok és az azokat közlő sajtóorgánumok vonatkozásában.

botkabuvar5

Ami hamis, az pedig hamis

Az ügy további pikantériája, hogy bár az eredeti Ripost-cikk megjelenésekor

a luxusdzsip kapcsán valóban nem állta meg a helyét a Botka László vagyonnyilatkozatát érintő kijelentés, azóta kiderült, hogy a polgármester bevallása bizony-bizony évek óta nem felel meg a valóságnak, nem tükrözi a pontos vagyoni viszonyait,

a luxusdzsip kapcsán valóban nem állta meg a helyét a Botka László vagyonnyilatkozatát érintő kijelentés, azóta kiderült, hogy a polgármester bevallása bizony-bizony évek óta nem felel meg a valóságnak, nem tükrözi a pontos vagyoni viszonyait, hiszen legalább egy darab több milliót érő Rolex óra és legalább egy csaknem 300 négyzetméteres földdarab nem szerepelt benne, melyeket amúgy jogszabályi kötelezettségei szerint a politikusnak szerepeltetnie kellett volna, kellene ebben a magánokiratban.

Ergo: Botka vagyonnyilatkozatáról most már nyugodtan mondhatjuk: hamis.

A másik ízletes adalék: a luxusautóról kiderült – hisz a tárgyaláson bemutatták annak törzskönyvét –, hogy az Botka László felesége tulajdonában van. Ezzel kapcsolatban az alaphelyzet az, hogy a családjogi törvény, illetve a Polgári Törvénykönyv vonatkozó paragrafusai értelmében – ha csak ettől eltérő házassági vagyonjogi szerződést nem kötnek a házastársak – a házastársak vagyontárgyaikat 50-50 százalékban tulajdonolják. Ezenkívül a még mindig meg nem cáfolt sajtóértesülés szerint Botka László az autó üzembentartójaként van, vagy legalábbis volt bejegyezve (erről a jogi képviselője nem tudott nyilatkozni a bíróságon). Mindenki szabadon engedheti tehát a fantáziáját, hogy ez a gépjármű mennyire független tehát Szeged polgármesterétől…

Default thumbnail
Előző sztori

Tiszai szezonnyitó Algyőn

Következő sztori

Erdélyi buborékok - Bondár Zsuzsanna estje a Csongor téri Közösségi házban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek