Hétfői programajánló: Borfesztivál, Tartuffe, Emberszag

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cof

Folytatódik a XXIII. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat, közönségtalálkozóra vár a Belvárosi Mozi, Moliére komédiáját eleveníti fel a REÖK, a MASZK Egyesület pedig revü-formában mutatja be Szép Ernő memoárját.

Interaktív kiállításra várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben 9 órától. “Több évezredes útitársaink – avagy az élet alapját jelentő tápláléknövények sokrétű szerepe az ókorban A növények ismerete és használata egyidős az emberiséggel. őseink életét, túlélését éppúgy meg­határozták a táplálékul szolgáló termények, mint teszik azt napjainkban is. Az érdeklődők bepillan­tást nyerhetnek az ókori emberek mindennapjaiba, növényismeretébe, a gabonafélék, szőlő, olajsaj­tolás és a méhészkedés témakörén keresztül. A bemutató Hoffmann Zsuzsanna ókortörténész együttműködésével jön létre.”

Tíz napon át igazi kavalkád fogadja a napfény városába látogatókat a Széchenyi téren: 10 nap, 10 helyszín, 150 borász, 200 kézműves és 250 program. Magyarország legnagyobb bormustráján a 150 könnyűzenei fellépő a hazai gasztro-fesztiválok közül elsőként kizárólag élő zenekari formációban, playback – és fél-playback mentesen áll színpadra. Tóth Vera, Geszti Péter, Falusi Mariann, Feke Pál, Szulák Andrea és a Bikini is koncertezik majd. Az egyik fénypont a tűzijáték lesz május 20-án a Dóm téren. Részletes program ITT.

A 110 éve született Buday Györgyre kiállítással emlékezik a Tiszatáj Szalon, a tárlatot Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg 17 órakor. Buday György 1970 és 1972 között készítette el huszonöt magyar költő: Balassi Bálint, Zrínyi Miklós, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Madách Imre, Vajda János, Ady Endre, Kaffka Margit, Tóth Árpád, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Kassák Lajos, Szabó Lőrinc, József Attila, Illyés Gyula, Sinka István, Radnóti Miklós, Vas István, Weöres Sándor és Nagy László portréját The Poetry of Hungary 1200-1970 címmel tervezett költői antológiája számára.

Vranik Roland díjnyertes új filmje, Az állampolgár a VIII. Bölcsész Filmfesztivál keretében újra látható lesz Szegeden, hétfőn 18:15-től a Belvárosi Mozi Balázs Béla termében vetítik a filmet, ezt követően pedig Vranik Roland rendezővel lehet beszélgetni. Részletek ITT.

Moliére népszerű komédiáját, a Tartuffe-öt mutatja be saját produkcióként 19 órakor a REÖK. A darabot Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója rendezi, Parti Nagy Lajos nyelvi leleményekkel dúsított átiratát felhasználva. A klasszikus történetből abszurd komédia lesz a palota pinceszínpadán. A REÖK megnyitása óta arra törekszik, hogy színházi kínálatával egyfajta ellenpontot adjon a Dóm téri fesztivál látványos, népszínházi, naturalista-realista műsorpolitikájának. “A független színházi előadásokból mindig jó innovációk érkeznek, ezeket érdemes kihasználni – mondja Herczeg Tamás. – A REÖK-ben is ezeket az innovatív előadásokat keressük, ilyen társulatokat igyekszünk meghívni most már tíz éve.” Szokatlan színházi nyelvvel kísérleteznek a Tartuffe-ben is. A rendezőt a brechti és a meyerholdi színházi forma izgatja leginkább, így természetesen egyes elemeiben ezekből is merít majd a produkció. A készülő előadás nem akar másnak látszani, mint amit Moliére megírt, vagyis alapvetően a képmutatásról, mindennapi hazugságainkról szól. Arról beszél, hogy képtelenség hazugságok nélkül élni – csak kicsit másképp.

Szép Ernő Emberszag című művét mutatja be a MASZK Egyesület a Régi Zsinagógában 19.30-tól. Szép Ernő 1944-es memoárjában a maga utánozhatatlan, szinte csevegő, rácsodálkozóan naiv stílusában, de kíméletlen pontossággal írja le, mi történt vele, amikor hatvanéves fejjel csillagos házba kellett költöznie. Az Emberszag nagyságáról most az is megbizonyosodhat, aki még nem olvasta a remekművet: Szikszai Rémusz rendező nem a szöveget, hanem a helyzetet idézi meg Fodor Tamás, Tóth József, Kovács Krisztián és Simkó Katalin segítségével a május 15-én látható előadásban, mégpedig revü-formában, Szép Ernő versekkel és dalokkal fűszerezve a nemes irodalmi alapanyagot.

Folyamatos kiállítások, programok:

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Boros Imre: megillette volna Magyarországot a felminősítés

Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége összes megyei eredménye + TABELLÁK