Gátat vetett az MSZP és a DK a Botka elleni vagyonnyilatkozat-tételi eljárásnak + VIDEÓ (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jogi_bizottsagi_ules01_gs

Személyeskedésbe torkolló politikai vita bontakozott ki a jogi bizottság ülésén, ahol bár napirendre vették a Botka László vagyonnyilatkozat-tételi eljárásával kapcsolatos fideszes kezdeményezést, ám a grémium hatfős baloldali többsége leszavazta azt. A DK-s bizottsági elnök szerint szakmai döntés született, Nógrádi Tibor szegedi Fidesz-elnök szerint viszont az MSZP-s polgármesternek takargatnivalója van.

A Fidesz már egy ideje tudni szeretné, milyen is valójában Botka László vagyoni helyzete, erről május elején Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója is beszélt, majd múlt hét csütörtökön Szegeden jelentette be Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő Nógrádi Tiborral, a Fidesz helyi elnökével közösen, hogy vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményeztek a szocialista városvezető ellen. Akkor Hollik arról is beszélt, hogy Szegeden a jogi bizottság foglalkozhat ezzel a témával, s reméli, hogy a grémium baloldali többsége partner lesz ebben, az ő szavazatuk nélkül ugyanis nem kaphat többséget egy ilyen tárgyú előterjesztést, hiszen a kilencfős bizottságban hatan az MSZP, illetve a DK színeiben politizálnak.

Ahogy a SZEGEDma.hu-nak egy szakember kifejtette, hogy a polgármester a saját vagyonnyilatkozatához csatolni köteles a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, valamint gyermekeinek a melléklet szerinti vagyonnyilatkozatát. Ezt a vagyonnyilatkozatot az önkormányzat erre kijelölt bizottsága tartja nyilván és ellenőrzi. Míg a polgármester vagyonnyilatkozata nyilvános, addig családtagjaié nem, ám a vagyonnyilatkozat-tételi eljárás során ezt is vizsgálnák, méghozzá oly módon, hogy zárt ajtók mögött felbontják a hozzátartozó vagyonnyilatkozatát, és annak tartalmát megismerik. Amennyiben a bizottság tagjainak valami nem egyértelmű vagy beazonosítható, akkor a bizottság felszólítására köteles a polgármester a tisztázó adatokat megadni.

„Negyven percen keresztül kerülgette a témát a bizottság, mint macska a forró kását, úgy éreztem, hogy van remény, hogy megszavazzák, s így megtudjuk azokat az információkat, amit a közvélemény foglalkoztat, ám végül a maratoni zárt ülésen végül 6:3 arányban leszavazták az előterjesztést” – közölte Nógrádi Tibor, aki szerint a szavazati arány arra utal, hogy Botka Lászlónak takargatnivalója van vagyoni helyzetéről. Szerinte kérdés az is, hogy az elmúlt hetekben napvilágra került vagyonelemeken – így a Rolex órán és a mintegy 300 négyzetméteres telken kívül – vannak-e még olyan tételek, amelyekkel a polgármester nem számolt el. A jogi bizottság Fidesz-L.É.T-frakció. által delegált külsős tagja, Német Ferenc úgy értékelt, meg sem próbáltak a beadvány tárgyáról beszélni, nem akartak azzal foglalkozni, hogy mi is szerepel, illetve hiányzik a polgármester vagyonnyilatkozatából, helyette a képviselő bizottsági tagok vagyonnyilatkozatait elemezték soronként. Megítélése szerint fenyegetések is elhangzottak, ám mivel zárt ülés volt, részleteket nem árult el Német Ferenc.

A jogi bizottság DK-s elnöke, Binszki József kérdésünkre elmondta, a témáról folytatott hosszas vita személyeskedésektől sem volt mentes, de szerinte szakmai döntést hoztak azzal, hogy a többség leszavazta a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást. „A kezdeményezés nem volt szakmailag megalapozott, ezért nem lehetett neki helyt adni” – összegzett a DK-s politikus. Binszki tájékoztatott arról is, természetesen van lehetősége annak, hogy újból benyújtsák a kezdeményezést, ám szerinte sok értelme nem lenne, amíg a benyújtók kezében nincs semmi konkrétum. Hozzátette, politikai hozadéka lehet ennek a kérdésnek a napirenden tartásának, de szerinte visszájára is elsülhet a dolog.

Nincs válasz a sajtótájékoztatón

Botka László polgármester hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a holnap átadandó ELI-beruházásról, amelyen az M1 és az Echo Tv stábja egyaránt szerette volna megkérdezni a város vezetőjét a vagyonnyilatkozat-tételi eljárásól, de Botka elzárkózott, azt közölte utóbbi stáb egyik tagjával, hogy nem nyilatkozik hazugsággyárnak, és el is hagyta sajtószobát.

no images were found

Előző sztori

Szegedi villamossal is felhívták a figyelmet a veszélyes betegségre + FOTÓK

Következő sztori

55 szervezet részesülhet az idősügyi keretből

Legutóbbi hasonló cikkek