Feljelentések és per is várható az algyői mólóügyben (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

testuleti_ules_algyo11_gs

Sérült az önkormányzati érdek, amikor a település mólórészeinek eladását támogatta a többség – ezzel az indokkal hívta össze a grémiumot a polgármester, azt kezdeményezve, vonják vissza a határozatot. Időközben magasabb vételi ajánlat is érkezett, ám az eredeti előjegyzést jegyző Herczeg József szerint Algyő érdekét a kérdésben a magántulajdonos képviselné megfelelően. Végül nem kapott többséget a polgármester javaslata, ám ezzel nincs vége az ügynek, feljelentések és akár per is várható.

Harmadízben tartottak rendkívüli testületi ülést a mólóvásárlással kapcsolatban, első ízben határozatképtelen volt a testület, április 19-én viszont azt a döntést hozta a Fidesz-frakció és az előterjesztést jegyző Herczeg József, hogy a 3 darab mólóért háromszor 100 ezer forintot fizessen az önkormányzatnak a vételi ajánlattal előálló Beke Tamás. A Tiszán lent lévő úszóműnek több tulajdonosa is van, 47,9%-ban az önkormányzaté, a fennmaradó részen pedig az Algyői Vízisport Egyesület tagjai, vagyis magánszemélyek osztoznak. Az egyesület elnöke mindössze 50 ezer forintért vette volna meg az önkormányzati tulajdonhányadot, végül Herczeg javaslatára 300 ezret kértek érte. Ezt az ajánlatot elfogadta Beke Tamás. Molnár Áron polgármester viszont a döntés után úgy értékelt, hogy az az önkormányzat érdekeit sérti, szakértői véleményt is készíttetett, illetve bejelentkezett egy másik vevő is, az ALTE, akik 1 milliót fizetnének a mólódarabokért. Ezenfelül az önkormányzat cége, a Gyeviép Nkft. vállalná az üzemeltetést és fenntartást is, és kalkulációik szerint ez nyereséges is lenne. Ezen előzmények után hívták össze immár harmadízben a testületet mólóügyben.

A rendkívüli ülésen a polgármester elmondta, mivel nem volt információ arról, hogy milyen értéket is képvisel az úszómű, szakértői véleményt kért, amely szerint 1,8 milliót ér a móló egészében, így bár alku tárgyát képezheti a valós vételár, ám a szakvélemény szerint több mint 800 ezer forintért adhatná el reális áron az önkormányzat saját tulajdonrészét. Emlékeztetett, hogy az Algyői Vízisport Egyesületnek az önkormányzattal kötött vagyonhasznosítási szerződés alapján a karbantartási és a javítási munkálatokat is el kell végeznie, ám ez nem történt meg az évek folyamán, amit Beke azon állítása is igazol, amely szerint mindössze 15%-ban felelős a jeges ár az úszóműben keletkezett károkért. Szerinte a Gyeviép Nkft.-nek kellene magára vállalnia az üzemeltetést és a fenntartást, az önkormányzati cég bővítené is a meglévő résszel azonos méretű szakasszal az úszóművet, és kalkulációik szerint nyereségesen tudnák végezni az üzemeltetést. Molnár azt kérte ezek után, vonják vissza a 300 ezer forintos eladásra vonatkozó határozatot, s adják át a Gyeviép Nkft.-nek üzemeltetésre az önkormányzat mólódarabjait.

testuleti_ules_algyo04_gs

A vitában az eladást kezdeményező Herczeg József azt firtatta, hogy miként lehetne visszavonni a korábbi határozatot, amire Molnár Áron közölte, ő nem írta alá az adásvételi szerződést, és a jövőben sem fogja, mert úgy értékeli, hogy az nem az önkormányzat érdekeit szolgálja. Herczeg azt is elmondta, hogy időközben Beke Tamás megvette a többi magántulajdonos mólóit is, így ő 52%-ban tulajdonolja azt, s ennek fényében érdekes állapot alakulna ki, ha az önkormányzat mégsem adná el a tulajdonhányadát. Arról is beszélt, hogy a Gyeviépnek csak púp lenne a hátán az úszómű üzemeltetése, ráadásul az önkormányzati darabok nem tartalmaznak lejárót, vagyis külön nem is tudnák vízre bocsátani azt. Tájékoztatott továbbá arról is, hogy május közepére készül el a javítás, majd a vizsgáztatás után lehetne használatba venni a mólót. Szerinte elhanyagolható az 500 ezer forintos árkülönbség is, ami a Beke által elfogadott ajánlat és a szakértői vélemény között van, ezzel is indokolta, miért tartson ki a testület a korábbi döntése mellett.

A Fidesz-frakciót vezető Pongrácz Tamás elmondta, a kalkulált 1 millió forint körüli nyereség elhanyagolható, s a Gyeviép Nkft. vezetőjét, Katona Antalt kérdezte arról, hogy a 24 órás őrzést miként oldanák meg. A cégvezető elmondta, vállalkozót bíznának meg ezzel, ez ugyanis a legolcsóbb. A képviselő azt is kérte több ízben, hogy a rendkívüli ülésre ugyan meg nem hívott, de jogi képviselőjével megjelent Beke Tamás is kapjon szót, amit elutasított a polgármester, részben azért a hangnemért, amit a múltkor megütött a férfi. (Több személyeskedő megjegyzést is tett Molnár Áronra és az önkormányzatot is bírálta – a szerk.) Arról is érdeklődött Pongrácz, hogy milyen következménye lehet annak, ha visszavonják a korábbi határozatot, amire Varga Ildikó jegyző közölte, bíróság dönthet a kérdésben, ám azt természetesen nem lehet előre megmondani, hogy kikényszeríthető-e az adásvétel. Molnár átvéve a szót, annyit jegyzett meg, valószínűsíti, hogy a testület bármely döntésének lesz jogi következménye, ha ugyanis nem vonják vissza, akkor meglátása szerint sérül az önkormányzati érdek, és hűtlen kezelés esete állhat fenn, ha pedig nem írja alá az adásvételi szerződést, akkor Beke perelheti be az önkormányzatot. Pongrácz furcsállotta, hogy az új képviselő-testület felállása után egyből téma volt a móló sorsa és az, hogy szabadstrandot alakítanának ki a Tiszánál, ám nem történt előrelépés. Szerinte most az lenne a legfontosabb, hogy a csónaktulajdonosok használni tudják a mólót.

Gubacsi Enikő alpolgármester arról számolt be, hogy Beke Tamás az év elején még azzal kereste fel az önkormányzatot, hogy eladja a magántulajdonban álló mólórészeket több millió forintért, ezzel szemben később mindössze 50 ezer forintos árajánlatot adott. A szabadstranddal kapcsolatban pedig azt mondta, a szabályok szerint annak 100 méteres körzetében nem lehet úszómű, vagyis a sólyázó másik oldalára kellene helyezni a mólót a kialakításához. Pongrácz szerint ha nyer az önkormányzatnak a vízi turizmust érintő pályázata, akkor kellene áthelyezni a mólót, ám az áthelyezés költségeinek a felvállalása nem várható el a magántulajdonostól, hiszen az a település érdeke. Molnár Áron szerint viszont ugyan miért fizetné a móló áthelyezésének nagyjából 10 milliós költségét az önkormányzat, ha nem lenne benne tulajdonrésze. Herczeg József ezzel szemben úgy értékelt, hogy Algyő érdekeit ebben a kérdésben Beke Tamás képviselné megfelelően, hiszen az önkormányzatot mentesíti attól a tehertől, hogy költsön a tiszai fejlesztésekre, s ő is azt kérte, amit később Gonda János is, hogy kapjon szót a férfi, a polgármester viszont adott erre lehetőséget. Mint mondta, nonszensz, hogy az ellenérdekelt felet és jogi képviselőjét szeretné meghallgatni a képviselők egy csoportja a döntéshozatal előtt.

A vitában Balázs Zsolt azt vetette fel, hogy nem alakult volna ki jelen helyzet, ha az egyesület elnöke a jeges ár előtt biztonságba helyezte volna a mólót, miután erre külön fel is hívta az önkormányzat a figyelmét. Az úszómű azonban totálkáros lett, s csak ezután indult el Beke részéről a tulajdonszerzési folyamat. Hangsúlyozta, nem állítja, hogy direkt okozta a kárt az egyesület, de úgy látja, az előző, eladásra vonatkozó ajánlatnak a többség általi megszavazása elhamarkodott volt.

Végül név szerint szavaztak, Herczeg József nem támogatta az előterjesztést, Gonda János, Kassné Bakó Ildikó, Pongrácz Tamás és Roczkó András tartózkodott, így nem kapott többséget a polgármester előterjesztése.

Molnár nem írja alá az adásvételi szerződést és feljelentéseket tesz

Molnár Áron a testületi ülés után kérdésünkre elmondta, nem hajlandó aláírni az adásvételi szerződést Beke Tamással, és áll az esetleges jogi lépések elé. Kijelentette azt is, mivel azt látja, nem az önkormányzat érdekeit szolgálja a döntés, hanem magánérdeket, ezért hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést fog tenni az öt képviselő ellen, akik megszavazták a móló eladását. Beke Tamás ellen is feljelentést fog tenni csalás gyanúja miatt, hiszen hagyta az úszómű állapotát leromlani, és a jégkár után egy rendkívül alacsony árajánlatot adott. Molnár azt mondta, akár szándékos volt, akár nem, a móló totálkáros, így ajánlhatott fel 50 ezer forintot, s ez felveti a csalás gyanúját. Ezenfelül az ügyészségen kezdeményezni fogja az Algyői Vízisport Egyesület működésének felülvizsgálatát is. „Az ötfős többség semmit nem hajlandó támogatni, amit nem ők nyújtanak be, s úgy látom, olyan mélyre süllyedtek, hogy talán érdemes lenne megfontolni, van-e értelme ezt így végigcsinálni 2019-ig ennek a képviselő-testületnek” – fűzte hozzá a nagyközség első embere.

Nyert az önkormányzat pályázata

A testületi ülés után érkezett a hivatalos értesítés, hogy Algyő önkormányzata több mint 140 millió forintot nyert a Tisza fejlesztését célzó turisztikai pályázatán. Ennek képezi részét az a több mint tízmilliós tétel is, hogy áthelyezzék a sólyázó másik oldalára a mólót.

Pongrácz újabb rendkívüli ülést hívna össze

Cikkünk megjelenését követően, szerdán reggel sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Pongrácz Tamás, amiben úgy fogalmaz, álságosnak és színpadiasnak tartja a polgármester tegnapi produkcióját. Nehezményezi azt is, hogy Molnár Áron nem hívta meg az ülésre az önkormányzat jogi képviselőjét, noha a frakcióvezető szerint az ügy jellege ezt megkövetelte volna.

“Az adásvételben érintett tulajdonos és ügyvédje noha megjelent az ülésen, azonban nekik a polgármester nem adott szót!! Talán félt valamitől? Ilyen méltatlan körülmények között kellett döntést hoznia a képviselő-testületnek. Javasoltam, hogy a tisztánlátás érdekében még ezen a héten kerüljön újból összehívásra a testület, ezúttal az önkormányzat jogászának jelenlétében, valamint biztosítson arra lehetőséget a polgármester, hogy a másik fél is elmondhassa az álláspontját. Molnár Áron sajnos erre sem volt vevő… Kérdésem ezek után, hogy ki áll kinek az oldalán, polgármester úr? Ezúton is kérem, hogy ha valóban az algyői csónaktulajdonosok érdekét tartja fontosnak, és nem csak a saját politikai haszonlesése lebeg a szeme előtt, akkor hívjon össze egy olyan testületi ülést, amelyen lehetőséget ad arra, hogy jogot ismerő szakemberek véleményének meghallgatása után tudjon megalapozott döntést hozni a képviselő-testület” – áll a nyilatkozatban.

Előző sztori

Csongrád Megyei Paktum a szociális gazdaság szolgálatában

Következő sztori

VIP-parkolóper: a tanúk nem emlékeznek ingyen parkolóbérletekre + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Legutóbbi hasonló cikkek