Közélet

Farkas Flórián: Nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó

Farkas Flórián: Nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó

2017. május 27., szombat
Farkas Flórián: Nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó
farkas_florian

Hosszú-hosszú idő után kilépett a fényre a Lungo Drom vezetője. Mondjuk pompás díszletet választott: a Fidesz felújított székházát és fellépő társnak Kövér László házelnököt és Balog Zoltán minisztert. De ez a látványos körítés sem feledteti a közelmúltat: megválaszolatlan kérdések garmadája. Farkas Flórián a Blogstarnak adott nagyinterjújában beszél a rajta keresett 1.6 milliárd forintról, a vér szerinti apjával való viszonyáról, és arról, hogy szerinte hogyan és miből gyártanak híreket ellenfelei. Interjú.

- Na, végre előkerült. Minek köszönhetjük ezt? A megállapodás aláírásának?

- Elmondtam már: nem bujkálok, hiszen nincs mitől félnem. Ugyanakkor semmilyen lejárató kampányhoz nem akartam asszisztálni. Továbbra is kitartok amellett, hogy ezek a támadások elsősorban a roma felzárkózás ügyét próbálják lejáratni.

- Ezt mondhatta volna korábban is.

- Mondtam.

- Mindenesetre tavaly ősszel a Kormányinfokon állandó napirendi pont volt az Ön hol léte. A Népszava és Magyar Nemzet állandóan visszatérő kérdése volt. Miért nem állt ki a nyilvánosság elé, ha nincs semmilyen takargatnivalója? Tudja, hogy tartja a mondás: nem zörög a haraszt…

- Jó, akkor most elmondom. Időközben rájöttem, hogy nincs az a feljelentés-mennyiség, amivel ne lehetne a különböző médiafelületeket megtölteni – természetesen függetlenül azok valóságtartalmától. Kivártam. Úgy gondoltam, ha lezárul minden vizsgálat, akkor a bizonyított igazammal állhatok a nyilvánosság elé.

- Nem biztos, hogy jó stratégia. Nap nap után lebegtetnek újabb és újabb ügyeket.

- Ma már az is tisztán látszik, hogy a hatóságok felé tett komolytalan bejelentésekből gyártanak híreket. Ezekkel szemben most már a nyilvánosság előtt is meg kell védenem magam és a közösséget, amelyet képviselek.

- Itt van például a Híd a munka világába program. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára egyik felszólalásában a szocialista képviselő kérdésére válaszként szó szerint ezt mondta: „Én nem tudok arról, hogy Farkas Flóriánnak bármilyen eljárásban a felelősségét megállapították volna. A mi minisztériumunk, amikor volt egy európai uniós program, ott több vizsgálatot is elindított, tíz-tizenkettőt vagy még annál is többet, ott megállapítottak különböző szabálytalanságokat, a tárcánk el is állt ettől a támogatási projekttől, de személyi felelősséget Farkas Flórián esetében nem állapított meg. Én legalábbis erről nem tudok; ha ön mást tud, a viszontválaszában, kérem, mondja el”. Ön mit tud?

- Azt tudom, hogy uniós programot ennyi hatóság ilyen részletekig menően nem vizsgált még Magyarországon. Még sajnos nincs minden jelentés a birtokomban, de ahogyan én tudom – kisebb szabálytalanságok mellett – komoly hibát nem találtak a megvalósításban. Büntetőjogi felelősség fel sem merült a projekt kapcsán. Ugyanakkor személyes kudarcként élem meg, hogy egy jól felépített, összehangolt ellenzéki támadássorozat szét tudta verni a roma foglalkoztatás bővítéséhez szükséges infrastrukturális háttér megteremtését célzó programot. De nem adjuk, nem adhatjuk fel, és a romák tömegei fognak dolgozni Magyarországon.

- Ha ez igaz, akkor már csak egy „apró” kérdés van: hol van az 1,6 milliárd forint?

- A projekt egy jól és részleteiben átgondolt programot kívánt megvalósítani, részletesen kidolgozott feladatokat, előre rögzített költségvetést tartalmazott. A cél a foglalkoztatási szövetkezet működési feltételrendszerének megteremtése: országos működéshez szükséges infrastrukturális háttér, képzett roma munkaerő, tudásbázis. Mindezt a projekt végén át kellett volna adni a szövetkezetnek, ez tette volna lehetővé a gazdasági szervezet működésének elindítását és fenntartását. A projekt a működése során tehát erre a célra, a programban megvalósítani tervezett feladatokra, a jóváhagyott költségvetés betartásával használta fel az 1,6 milliárd forintot. Minden elköltött forintot – a közreműködő szervezet, és ma már további hatóságok által is átvizsgált – számlák és más számviteli bizonylatok igazolnak. Nem kell tehát keresni a pénzt, hiszen annak felhasználása nyomon követhető, a projektben tervezett és szükséges volt.

- Ha ez ennyire nyilvánvaló, akkor miért…

- …és az sem lényegtelen – egyébként az ellenzék hisztérikus támadásaiban mélyen elhallgatott tény –, hogy ennek az 1,6 milliárd forintnak közel a fele közterhekre, azaz ÁFA-ra, járulékokra és más költségvetési bevételekre ment el, tehát a központi költségvetésbe került. A támogatás további harmincöt százaléka ma is az ORÖ vagyonát képezi, hiszen sor került a működéshez szükséges ingatlanok megvásárlására, a friss értékbecslések szerint ezek a mai napig értékállóak. Az ezen túlmenően fennmaradó támogatási rész kétharmada pedig a projekt roma részvevőinek munkabérére és megbízási díjára került kifizetésre. Meggyőződésem, hogy ma sem lehetne olyan feladatokat és költségvetést tervezni, ami lényegesen eltérhetne a méltatlanul támadott projekttől, ha egy országos hatókörű, a roma önfoglalkoztatásban új utat választó vállalkozás elindítása a cél.

- Rendben. És miért nem valósult meg?

- Ez a vád – hogy nem valósult meg nagyarányú foglalkoztatás ebből a pénzből – sokszor elhangzott. Szerintem meg éppen akkor követett volna el hibát az önkormányzat, ha ezt megteszi, hiszen a projekt – újból elmondom – a szövetkezet működéséhez szükséges hátteret, tárgyi infrastruktúrát volt hivatott megteremteni! Csak erre lehetett felhasználni, a jóváhagyott költségvetésben meghatározott módon.

farkas_florian2

- A szerződést mégis felbontották.

- Amihez elsősorban az vezetett, hogy a roma önkormányzat nem járt el kellő gondossággal, hiszen nem tett eleget a kormányhatározatnak, nem teljesítették kötelezettségüket, nem adták át használatba a projekt során létrehozott működési feltételeket, illetve a szövetkezetet sem vonták be a konzorciumba. Miután a felek szerződést bontottak, az Országos Roma Önkormányzat vállalta, hogy a teljes támogatás összegét visszafizeti. Tudomásom szerint – többek között a megvásárolt ingatlanok értékesítéséből származó bevételből – hamarosan ez meg is történik.

- Azt tudja, hogy jelentősen megnehezítette a kormányzati kommunikáció dolgát 4-es metró-ügyben? Nehéz úgy az OLAF-jelentés mindenhatóságára hivatkozni, ha közben egy párttársunk bújócskát játszik az OLAF más irányú vizsgálatával...

- Nem értem, miről beszél, a két ügy össze sem hasonlítható! Ráadásul annak ellenére álltam az OLAF rendelkezésére és válaszoltam 50pontban feltett kérdéseikre, hogy sem joghatósága, sem hatásköre nincs az ügyben.

- A legújabb hírek szerint hivatali visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el Budapest Főváros Kormányhivatala ellen a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya, mert a gyanú szerint – és itt idézném a RomNetet, illetőleg a bevallottan kormánypárti Magyar Időket – „az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó kormányzati szerv részrehajlóan járt el, mivel olyan vizsgálatokkal és megállapításokkal segítette a roma érdek-képviseleti szervezetet, amelyek Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos érdekeit szolgálják. Bírálják azt is, hogy a kormányhivatal részéről elmaradtak a szankciók azzal kapcsolatban, hogy az ORÖ nem teljesítette az utasításokat, amelyek a törvényes rend helyreállítására vonatkoznak”. Bizonyos sajtóértesülések szerint fiktív megbízási szerződések miatt szintén nyomozás zajlik a BRFK-n, amelynek kapcsán heteken belül, legalább húsz gyanúsítotti kihallgatás lehet. Ön mit tud erről?

- Legutóbb ezzel a felvetéssel Teleki László MSZP-s képviselő élt napirend előtti felszólalásában – és Csepreghy Nándor államtitkár tételesen cáfolta szavait. Meggyőződésem, hogy a kormányhivatal a jogszabályoknak megfelelően tette a dolgát 2014-ig és azt követően is. A másik üggyel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy tudomásom szerint a támadott szerződéseket a Nemzetgazdasági Minisztérium kötötte. Őket fiktív szerződéskötéssel vádolni, hogy is mondjam, több mint merészség. Ebből a két esetből is látszik, hogy nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó, melyek a kormányzatot érintik. A cél azonban ugyanaz. Ellehetetleníteni a roma felzárkózás rendszerét, hitelteleníteni az eddig elért eredményeket.

- Ön a Magyar Időknek 2016 novemberében így fogalmazott: „a Magyarországon működő roma felzárkózási program Európa egyik legerősebb, szakmai alapokra épített és valós eredményeket hozó programja”. Hol van ez a program? Mi van benne?

- A program a 2011-es EU elnökségünk idején indult. A magyar kormány vállalta, hogy összeurópai üggyé teszi a cigányság felzárkózását. Számunkra a mérföldkövet az a Keretmegállapodás jelentette, amit szinte pontosan 6 évvel ezelőtt a kormány kötött az akkori Országos Roma Önkormányzattal. Az ott vállalt céloknak megfelelően látjuk, hogy például a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élők aránya a 2014. évi 45,3 százalékról 2015-re 26,7 százalékra csökkent. Beszédes adat.

farkas_florian3

- Ön arra kapott megbízást a miniszterelnöktől, hogy megvizsgálja és értékelje ennek a keretmegállapodásnak a tapasztalatait, vizsgálja és értékelje időarányos teljesülését, valamint készítse elő a 2015-ben lejáró keretmegállapodás megújítását és 2020-ig történő meghosszabbítását. Megtette ezeket? Egyáltalán: milyen érdemi munkát végzett a romaügyek miniszterelnöki biztosaként?

- Folyamatosan ezen dolgozom a kormányzat illetékeseivel karöltve. Biztos vagyok benne, hogy most induló és a folyamatban lévő felzárkózást elősegítő programoknak köszönhetően még kedvezőbb adatokról tudok Önnek a közeljövőben beszámolni.

- Dodonai válasz. A Fidesszel órákon belül aláírandó szövetségi, stratégiai megállapodás végleges nyugvópontot hozhat az Ön, illetőleg a Lungo Drom számára? Rajta lesz a listán? Mit vállal a Lungo Drom?

- Nyugalmat biztosan nem, de erőt adhat a jövőre nézve. Számunkra fontos, hogy a Fidesz továbbra is stratégiai szövetségesként tekint ránk. Mi pedig mindent meg fogunk tenni azért, hogy a 2018-as választásokat együtt sikerrel vegyük. Ennek a kormányzásnak a folytatása az egyetlen garanciája a cigány felzárkózás ügyének. A megállapodás nem a személyemről szól, hanem a két szervezet közötti együttműködésről.

- A hvg.hu szerint rohamosan hagyják ott – százával, ezrével – az Ön szervezetét. Mit szól ahhoz, hogy közben a kiskunfélegyházi kalamajkában, hangfelvételekben érintett Ajtai Tibor új romaszervezetével máris felkínálta magát a legnagyobb kormánypártnak?

- A közelmúltban a Lungo Drom elnöksége átnézte a tagsági és szervezeti adatokat. Lényegében változás az elmúlt évekhez képest nem tapasztalható. Mindig lesznek kalandorok, de mi közel 30 éve a Lungo Dromban az egység erejében hiszünk. Ez adott.

- A bulvárvilág sem kíméli. Édesapja nyomorgásáról és az Ön ezzel kapcsolatos érzéketlenségéről is szólnak a hírek, tudósítások. Ön mikor találkozott utoljára az apjával? Miért nem szólalt meg ebben az ügyben sem?

- Ez egy olyan ügy, ami már nemcsak politikai, hanem övön aluli támadás is. A magánéletem ezen részét nem szerettem volna megosztani a közvéleménnyel. Édesapám 3 éves korom előtt hagyott ott minket édesanyámmal. Későbbi nevelőapámmal alakult ki köztünk valódi gyermek-szülői kapcsolat. Felnőtt fejjel kerestem fel először vér szerinti apámat. Tőrdöfésként éltem meg, hogy második házasságából született első gyermekét szintén Farkas Flóriánnak nevezte el. Mindennek ellenére időközönként segítettük.

- Végezetül: kinek az érdeke az, hogy az Ön neve folyamatosan forogjon a hírekben?

- Ha egy politikus neve forog a hírekben az önmagában nem baj. A lejárató kampány természetesen politikai ellenfeleink terméke. Ők is egyértelműen látták, hogy 2010 után jelentős eredményeket értünk el a felzárkózás területén. Alattomos eszközökhöz kellett nyúlniuk a romboláshoz. Én továbbra is az építkezésben hiszek.

Csúri Ákos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.