Közélet

Elismerően szól a magyar gazdaság eredményeiről az IMF

Elismerően szól a magyar gazdaság eredményeiről az IMF

2017. május 12., péntek
Elismerően szól a magyar gazdaság eredményeiről az IMF

Elismerően szólt Magyarország gazdasági eredményeiről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői küldöttségének Budapesten lefolytatott gazdaságpolitikai konzultációjáról készített jelentése.

Az IMF Alapokmányának IV. cikkelye szerint az idén február-márciusában Budapesten lefolytatott konzultáció megállapításairól készült jelentésben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága megállapítja: az alacsony kamatkörnyezet, az alacsony nyersanyagárak és az export növekedését elősegítő kedvező külgazdasági kondíciók közepette a költségvetési politikának és a jegybank laza monetáris politikájának köszönhetően, valamint az uniós források hatékony felhasználásának is köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye évek óta növekszik, eladósodottsága pedig csökken. A robusztus lakossági fogyasztás ellenére is viszonylag gyengébb, két százalék körüli 2016-os GDP-növekedést a beruházások visszaesésének tulajdonítja az IMF, ami az új uniós támogatási periódus elején lecsökkent források miatt következett be. Az idén azonban az IMF igazgatóságának prognózisa szerint már újabb lendületet vesz a gazdasági növekedés, melynek fő motorjai az uniós támogatásokkal párhuzamosan növekvő beruházások és autóipari fejlesztések lesznek. A lakossági fogyasztás változatlanul erőteljes lesz és a bérnövekedés megemeli majd az elkölthető jövedelmet. A munkanélküliségi ráta tovább csökken, az infláció azonban 2018 elejére már meghaladja majd a 3 százalékos célt, de tűréshatáron belül marad. Hosszabb távon a gazdaságban rejlő kapacitás teljes kiaknázásához az IMF szükségesnek tartja az uniós támogatások hatékony felhasználásának a garantálását, valamint a szerkezeti reformok továbbvitelét az adósságtörlesztés fenntarthatóságának a biztosítása érdekében. A dokumentum megjegyzi, hogy a küladósság és az államadósság mértéke továbbra is magas, ami a költségvetési és monetáris politika kiegyensúlyozásának a módosítására adhat okot. Az IMF igazgatósága a növekedésösztönző politika folytatására bátorítja a kormányt a költségvetési deficit és az eladósodottság hathatós csökkentése érdekében. A dokumentum méltatja az adófizetési fegyelem javítása terén elért eredményeket és a költségvetési bevétel további növelése érdekében a mentességre jogosító tételek számának csökkentését javasolja. Az IMF elemzése megfelelőnek látja a jegybank által követett monetáris politikát, rámutat azonban, hogy az inflációs nyomás fokozódása rövid távon indokolttá teheti a lazítás fokozatos kivezetését. A dokumentum rámutat, hogy a gazdasági teljesítmény növekedésével, a bankszektor fejlődésével és a hitelezési gyakorlat javulásával párhuzamosan a monetáris politika transzmissziós mechanizmusa is vissza fog zökkenni a rendes kerékvágásba. Az IMF igazgatósága ezért a nem szokványos monetáris politikai eszközök fokozatos kivezetésének megfontolását javasolja a jegybanknak. Az IMF javaslata kiemeli az üzleti környezet javításának a fontosságát a szabályozás egyszerűsítésével és a gazdaságpolitikai döntéshozatal átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá tételével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.