/

Elismerően szól a magyar gazdaság eredményeiről az IMF

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elismerően szólt Magyarország gazdasági eredményeiről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői küldöttségének Budapesten lefolytatott gazdaságpolitikai konzultációjáról készített jelentése.

Az IMF Alapokmányának IV. cikkelye szerint az idén február-márciusában Budapesten lefolytatott konzultáció megállapításairól készült jelentésben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága megállapítja: az alacsony kamatkörnyezet, az alacsony nyersanyagárak és az export növekedését elősegítő kedvező külgazdasági kondíciók közepette a költségvetési politikának és a jegybank laza monetáris politikájának köszönhetően, valamint az uniós források hatékony felhasználásának is köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye évek óta növekszik, eladósodottsága pedig csökken.

A robusztus lakossági fogyasztás ellenére is viszonylag gyengébb, két százalék körüli 2016-os GDP-növekedést a beruházások visszaesésének tulajdonítja az IMF, ami az új uniós támogatási periódus elején lecsökkent források miatt következett be.

Az idén azonban az IMF igazgatóságának prognózisa szerint már újabb lendületet vesz a gazdasági növekedés, melynek fő motorjai az uniós támogatásokkal párhuzamosan növekvő beruházások és autóipari fejlesztések lesznek. A lakossági fogyasztás változatlanul erőteljes lesz és a bérnövekedés megemeli majd az elkölthető jövedelmet. A munkanélküliségi ráta tovább csökken, az infláció azonban 2018 elejére már meghaladja majd a 3 százalékos célt, de tűréshatáron belül marad.

Hosszabb távon a gazdaságban rejlő kapacitás teljes kiaknázásához az IMF szükségesnek tartja az uniós támogatások hatékony felhasználásának a garantálását, valamint a szerkezeti reformok továbbvitelét az adósságtörlesztés fenntarthatóságának a biztosítása érdekében.

A dokumentum megjegyzi, hogy a küladósság és az államadósság mértéke továbbra is magas, ami a költségvetési és monetáris politika kiegyensúlyozásának a módosítására adhat okot. Az IMF igazgatósága a növekedésösztönző politika folytatására bátorítja a kormányt a költségvetési deficit és az eladósodottság hathatós csökkentése érdekében.

A dokumentum méltatja az adófizetési fegyelem javítása terén elért eredményeket és a költségvetési bevétel további növelése érdekében a mentességre jogosító tételek számának csökkentését javasolja.
Az IMF elemzése megfelelőnek látja a jegybank által követett monetáris politikát, rámutat azonban, hogy az inflációs nyomás fokozódása rövid távon indokolttá teheti a lazítás fokozatos kivezetését. A dokumentum rámutat, hogy a gazdasági teljesítmény növekedésével, a bankszektor fejlődésével és a hitelezési gyakorlat javulásával párhuzamosan a monetáris politika transzmissziós mechanizmusa is vissza fog zökkenni a rendes kerékvágásba. Az IMF igazgatósága ezért a nem szokványos monetáris politikai eszközök fokozatos kivezetésének megfontolását javasolja a jegybanknak.

Az IMF javaslata kiemeli az üzleti környezet javításának a fontosságát a szabályozás egyszerűsítésével és a gazdaságpolitikai döntéshozatal átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá tételével.

Előző sztori

Németh Zsolt: további lehetőségek a magyar-orosz viszonyban

Következő sztori

Kajak-kenu: meglepetések a Maty-éren a pénteki rangsorolón + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek