Csütörtöki programajánló: Karnyóné, Mongooz and the Magnet, Mörk

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gitar_zene

Indul a Mesebárka a Tiszán, a neurológiai kérdések kerülnek előtérbe a Csongor téren, úszósapkás bohózattal folytatódik a THEALTER U21 plusz, a Mongooz and the Magnet és a Mörk pedig a Grand Café Várkertben zenél majd.

Az idén is útjára indul a Mesebárka a Tiszán, vidám zenés interaktív koncertekkel, gyermekszínházi előadásokkal várják a családokat május 25-től csütörtökönként 10.00 órától, péntekenként pedig 17.00 órától. Az első alkalommal a Grimm-Busz Színház gondoskodik a jó hangulatról.

Kopniczky Zsolt egyetemi docens, neurológus és idegsebész szakorvos lesz a Csongor téri Közösségi ház vendége a csütörtöki egészségnapon 14 órától. Az Egészségnap programsorozat lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők fontos információkhoz jussanak az egészségük, és jó közérzetük megtartásával kapcsolatban. Májusban a neurológiai kérdések kerülnek előtérbe. Csütörtökön Kopniczky Zsolt egyetemi docens, neurológus és idegsebész szakorvos, az SZTE Sebészeti Műtéttani Intézetének munkatársa tart előadást, melynek témája: „Mit tehetünk a szellemi aktivitás fenntartásáért? Melyek az idegrendszert érintő főbb betegségek és ezek hogyan kezelhetők?” A neurológia egy olyan orvosi szakterület, amely az idegrendszer rendellenességeivel foglalkozik. Pontosabban az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával, amelyek kapcsolatba hozhatók a központi- és a perifériás idegrendszerrel.

Federico García Lorca világa várja az érdeklődőket az SZTE Klebelsberg Könyvtárban 16.30-tól. “Ki ne szeretné a spanyol szenvedélyességet, amely az élet minden területén annyira jellemző? A spanyol irodalmat kedvelők számára ezt a teljességet García Lorca költő, drámaíró életműve testesíti meg. Ezért is adunk ízelítőt a Lorca-i életműről Egyetemünk fiatal kutatójának, Katona Eszternek az egyéni megközelítésű “Rejtőző medrű bánat” című kötetén keresztül. A tragikus sorsú, fiatalon elhunyt andalúz költő életét, a kötet szerzője azon témákon és műveken keresztül mutatja be, amelyekről maga a költő úgy beszélt: a SEBEK, amelyek égették, az Élet, a Szerelem és a Halál. A kritikusok szerint a magyar Lorca-kutatás eddigi legteljesebb képét jelenti a kötet, amely alapos tudományos igénnyel készült, ugyanakkor az érdeklődő olvasók számára is élvezhetően, magyar és spanyol nyelvű idézetekkel, a színek, hangok, muzikalitás, a természet szépségei és a végtelen szenvedélyesség érzékeltetésével íródott. A szerzővel beszélget: B. Kaczúr Ágnes, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Hispanisztika Gyűjteményének szakreferense. A programra minden érdeklődőt szeretettel várnak!”

Sírok, csontok, szarmata emberek – régészeti emlékek a római korból az Alföldön címmel Vörös Gabriella régész, címzetes egyetemi docens tart előadást a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában (Szeged, Kereszttöltés u. 29.) 16.30-as kezdettel.

19.30-tól a Régi Zsinagógában Szilágyi Bálint rendezőhallgató, a tavalyi THEALTER Junior-díjasa tér vissza új előadásával a VII. THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. Ezúttal egy mindenki által jól ismert klasszikus művet, Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját állította színpadra azzal a céllal, hogy egy elfeledett nyelven keresztül, mégis ismerős eszközökkel közelebb hozza és megértesse a nézőkkel – közöttük remélhetően sok fiatallal – a Csokonai világának mélyén rejlő valódi emberi problémákat, és megmutassa, mi mindenre képes a színház. Ebben a három fiatalember, Feczesin Kristóf, Szántó Balázs e.h. és Barna Zsombor e.h. lesznek a társai, akik több szerepet is játszanak az emberi esendőségről szóló vérbeli, ezúttal zenés tragikomédiában.

A pécsi Mongooz and the Magnet és a Mörk tavaszi mini turnéja Szegedre érkezik: 20 órától a Grand Café Várkertben kerül középpontba a funk, asoul, a karcos gitár és a súlyos témák.

V.I.NY.I.T. Extrára várják az egyetemistákat a JATE Klubban 22 órától. Házigazda: Dj. Berry.

Folyamatos kiállítások, programok:

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Kézilabda: nem örülhet a Veszprém legyőzésének a MOL-Pick Szeged + FOTÓK

Következő sztori

New York állam kormányzója kész a tárgyalásokra a CEU-ról