Közélet

Brüsszeli tapasztalatok és a móri bankrablás a Pro Jure Közösség programjain

Brüsszeli tapasztalatok és a móri bankrablás a Pro Jure Közösség programjain

2017. május 1., hétfő
Brüsszeli tapasztalatok és a móri bankrablás a Pro Jure Közösség programjain

Csirik Márton szerzői jogászként Brüsszelben szerzett tapasztalatairól mesél, Dezső Antal pedig arról beszél majd, hogy milyen érzés volt a móri bankrablás elkövetőjének védője lenni.

A Pro Jure Egyesület és a Gordius Blog első közös "Élet és munka Brüsszelben, avagy quo vadis európai szerzői jogi refom - egy lobbista tevékenységének margójára" című, “kettő az egyben” programja ötvözi a személyes élménybeszámolót és a szakmai párbeszédet az SZTE ÁJTK Kari Tanácstermében 16 órától. Csirik Márton az SZTE ÁJTK egykori hallgatója több mint egy esztendeje dolgozik Brüsszelben szerzői jogászként. Az ott eltöltött idő alatt voltak fantasztikus élményei, de csalódások is érték. Ezekről az élményekről és a nem várt fordulatokról beszél kendőzetlenül egykori Alma Matere hallgatóinak. Érdeklődsz a brüsszeli lehetőségek után? Autentikus információkra vágysz? Amit eddig nem tudtál, itt megkérdezheted! A program második felében csatlakozik az előadóhoz Mezei Péter, vérbeli szerzői jogász, az Info Copy diákkör megteremtője, számos blog és szakfolyóirat állandó szerzője. A lobbista és a neves elméleti jogász párbeszéde az uniós és a nemzeti szerzői jog kapcsolatait igyekszik feltárni. Az álláspontok ütköztetést követően a hallgatósággal közösen teszik fel a kérdést: Quo vadis szerzői jogi reform? Május 9-én, kedden 17 órától a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületének Dísztermében az "Egy kudarcra ítélt nyomozás anatómiája - A móri bankrablás 15 év távlatából" című rendezvény várja az érdeklődőket. 2002. május 9-én került sor a 2000-es évek egyik legsúlyosabb bűncselekményére.8 ember vesztette életét a móri Erste bankfiók kirablása során. Az események rendkívüli súlyossága megrázta a közvéleményt. Mindenki az elkövetők mihamarabbi megbüntetését követelte. A nyomozó hatóságokra nehezedő média és politikai nyomás az eljárás teljes kudarcát eredményezte: egy olyan embert helyeztek vád alá és ítéltek el jogerősen, akiről később kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy semmi köze nem lehetett a bűncselekményhez. A móri tragédia 15 éves évfordulóján a Pro Jure Egyesület Kaiser Ede védőjét látja vendégül. Dezső Antal védőbeszédében briliáns módon mutat rá a vádirat gyenge pontjaira, ám az így ébresztett kételyek csak a mából visszatekintve válnak egyértelművé. Dezső Antal beszélgetőpartnere az SZTE ÁJTK oktatója, Ragány Zoltán lesz, aki meggyőződéssel állítja: a móri nyomozás kriminalisztikai baklövéseit – a hallgatói ifjúság okulásául − az egyetemen kellene tanítani. Ezt az űrt kívánja betölteni a program, mely a tragédia 15. évfordulóján egyfajta mementóul is szolgál számunkra: jövőben ne történjen hasonló justizmord, mert az elhamarkodott döntések gyakran helyrehozhatatlan károkat okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.