Közélet

B. Nagy László: 14 milliárd forint érkezik a napokban Csongrád megyébe

B. Nagy László: 14 milliárd forint érkezik a napokban Csongrád megyébe

2017. május 4., csütörtök
B. Nagy László: 14 milliárd forint érkezik a napokban Csongrád megyébe
bnagy_sajttaj002kf

Hamarosan 58 Csongrád megyei településen kezdődhetnek meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által finanszírozott beruházások – nyilatkozta portálunknak adott interjújában B. Nagy László, aki hozzátette, a korábbi évekhez viszonyítva sokkal magasabb pályázati forrásból nyílik lehetőség fejlesztésekre a térségben. A szegedi fideszes országgyűlési képviselővel, megyei fejlesztési biztossal emellett az ország jövő évi költségvetéséről, adócsökkentésről, valamint a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjáról beszélgettünk.

Éljenek jobban a magyar családok!

„2010 óta folyamatosan arra törekszik a kormány, hogy Magyarország jobban éljen. A költségvetés is ennek jegyében készül, így a jövő évi valóban nem választási, hanem a munkából élőké lesz” - jelentette ki a SZEGEDma.hu-nak

B. Nagy László

.

A költségvetést május 2-án nyújtották be

a parlamentnek. A szegedi országgyűlési képviselő kifejtette, a cél, hogy az alkalmazottaktól a vállalkozókig minden magyar család anyagi helyzetét megkönnyítsék. „A gazdasági teljesítményünk az, ami lehetővé teszi, hogy a költségvetés minden rétegnek magasabb életszínvonalat biztosítson. 2018-ban 4 százalékos GDP növekedésre számítunk, ami lényegesen jobb, mint a tavalyi és az azelőtti eredményeik” – fejtette ki a politikus, aki szerint ez többek között az államadósság és az adóterhek csökkentésének is kedvezhet. Az egyik fő célkitűzés, hogy a munkavállalók minél kevesebbet adózzanak a bérük után. B. Nagy László az általános forgalmi adócsökkentésre is kitért: a kormány jövőre a halhús és az internet szolgáltatás áfáját 5 százalékra módosítaná.

Soha nem látott összegekből fejlődhet a megye

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által országszerte jelentős beruházásokat terveznek. Csongrád megye fejlesztési biztosa bejelentette: néhány napon belül 14 milliárd forintnyi pályázati forrás érkezik a megye 58 településére. Ez Szeged és Hódmezővásárhely kivételével az összes települést érinti, a két megyei jogú városnak külön TOP-forrást különítettek el. „A 14 milliárdból azok a fejlesztések kezdődhetnek meg, amelyeket a polgármesterek egyeztettek a Csongrád Megyei Önkormányzattal. A rendelkezésre álló forrás sokkal nagyobb a 2014-2020-as ciklusban, mint amennyit a korábbi években fejlesztésre fordíthattak a települések” – magyarázta B. Nagy László, aki reméli, hogy a projektek az ütemterv szerint megvalósulnak és a települések olyan fejlődési pályára lépnek, ami hosszú távon fenntartható. A megye – Hódmezővásárhelyt és Szegedet is beleértve - összesen 73 milliárd forintot kap. Az országgyűlési képviselő a téma kapcsán még elmondta, Szegedre is soha nem látott fejlesztési forrás érkezik. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által 33 milliárd, míg a Modern Városok Program keretében 70 milliárd forintot fordíthat a város fejlesztésekre. Szeged ezzel a harmadik legnagyobb TOP-os kerettel bír a vidéki nagyvárosoknak megítélt összegből, csak a nagyobb lélekszámú Miskolc és Debrecen előzi meg a sorban. Szeged gazdaságfejlesztésre 10,1; gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztésre 6,3; energiahatékonyság növelésére pedig 5,4 milliárd forintot használhat fel. „A megyeszékhelyen még nem volt arra példa, hogy egy ciklusban 100 milliárd feletti összeget költhessenek ilyen rehabilitációkra, korszerűsítésekre” – tette hozzá B.Nagy László.

Tervezés alatt a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja

Tavaly decemberben már beszámoltunk arról,

hogy támogatja a kormány: 2,9 milliárd forint uniós és hazai forrásból forintból valósuljon meg a gyálai Holt-Tisza Feketevíznek nevezett szakaszának rehabilitációja. Ennek kapcsán a fejlesztési biztos közölte: jelenleg a mérnöki tervezéseket végzik. A tényleges kivitelezés 2018 végén, 2019 elején kezdődhet meg, addig az engedélyeztetési, közigazgatási eljárások lesznek folyamatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.