/

B. Nagy László: 14 milliárd forint érkezik a napokban Csongrád megyébe

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bnagy_sajttaj002kf

Hamarosan 58 Csongrád megyei településen kezdődhetnek meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által finanszírozott beruházások – nyilatkozta portálunknak adott interjújában B. Nagy László, aki hozzátette, a korábbi évekhez viszonyítva sokkal magasabb pályázati forrásból nyílik lehetőség fejlesztésekre a térségben. A szegedi fideszes országgyűlési képviselővel, megyei fejlesztési biztossal emellett az ország jövő évi költségvetéséről, adócsökkentésről, valamint a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjáról beszélgettünk.

Éljenek jobban a magyar családok!

„2010 óta folyamatosan arra törekszik a kormány, hogy Magyarország jobban éljen. A költségvetés is ennek jegyében készül, így a jövő évi valóban nem választási, hanem a munkából élőké lesz” – jelentette ki a SZEGEDma.hu-nak B. Nagy László. A költségvetést május 2-án nyújtották be a parlamentnek. A szegedi országgyűlési képviselő kifejtette, a cél, hogy az alkalmazottaktól a vállalkozókig minden magyar család anyagi helyzetét megkönnyítsék.

„A gazdasági teljesítményünk az, ami lehetővé teszi, hogy a költségvetés minden rétegnek magasabb életszínvonalat biztosítson. 2018-ban 4 százalékos GDP növekedésre számítunk, ami lényegesen jobb, mint a tavalyi és az azelőtti eredményeik” – fejtette ki a politikus, aki szerint ez többek között az államadósság és az adóterhek csökkentésének is kedvezhet. Az egyik fő célkitűzés, hogy a munkavállalók minél kevesebbet adózzanak a bérük után.

B. Nagy László az általános forgalmi adócsökkentésre is kitért: a kormány jövőre a halhús és az internet szolgáltatás áfáját 5 százalékra módosítaná.

Soha nem látott összegekből fejlődhet a megye

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által országszerte jelentős beruházásokat terveznek. Csongrád megye fejlesztési biztosa bejelentette: néhány napon belül 14 milliárd forintnyi pályázati forrás érkezik a megye 58 településére. Ez Szeged és Hódmezővásárhely kivételével az összes települést érinti, a két megyei jogú városnak külön TOP-forrást különítettek el. „A 14 milliárdból azok a fejlesztések kezdődhetnek meg, amelyeket a polgármesterek egyeztettek a Csongrád Megyei Önkormányzattal. A rendelkezésre álló forrás sokkal nagyobb a 2014-2020-as ciklusban, mint amennyit a korábbi években fejlesztésre fordíthattak a települések” – magyarázta B. Nagy László, aki reméli, hogy a projektek az ütemterv szerint megvalósulnak és a települések olyan fejlődési pályára lépnek, ami hosszú távon fenntartható. A megye – Hódmezővásárhelyt és Szegedet is beleértve – összesen 73 milliárd forintot kap.

Az országgyűlési képviselő a téma kapcsán még elmondta, Szegedre is soha nem látott fejlesztési forrás érkezik. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által 33 milliárd, míg a Modern Városok Program keretében 70 milliárd forintot fordíthat a város fejlesztésekre. Szeged ezzel a harmadik legnagyobb TOP-os kerettel bír a vidéki nagyvárosoknak megítélt összegből, csak a nagyobb lélekszámú Miskolc és Debrecen előzi meg a sorban. Szeged gazdaságfejlesztésre 10,1; gazdaságélénkítő és népességmegtartó városfejlesztésre 6,3; energiahatékonyság növelésére pedig 5,4 milliárd forintot használhat fel. „A megyeszékhelyen még nem volt arra példa, hogy egy ciklusban 100 milliárd feletti összeget költhessenek ilyen rehabilitációkra, korszerűsítésekre” – tette hozzá B.Nagy László.

Tervezés alatt a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációja

Tavaly decemberben már beszámoltunk arról, hogy támogatja a kormány: 2,9 milliárd forint uniós és hazai forrásból forintból valósuljon meg a gyálai Holt-Tisza Feketevíznek nevezett szakaszának rehabilitációja. Ennek kapcsán a fejlesztési biztos közölte: jelenleg a mérnöki tervezéseket végzik. A tényleges kivitelezés 2018 végén, 2019 elején kezdődhet meg, addig az engedélyeztetési, közigazgatási eljárások lesznek folyamatban.

Előző sztori

Közel harminc új szegedi BTK-s kötetet mutattak be a SZAB-ban

Következő sztori

Kézilabda: megfogyva szenvedett sorsdöntő vereséget az SZKKSE