Asztalitenisz: Bácsi Bernát az 1. Szeged Grand Slam győztese

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_grand_slam_11

A Floratom Szeged AC Probart szervezésében rendezték meg az I. Szeged Grand Slam Asztalitenisz tornát. E nyílt verseny az amatőr pingpongosok versenylehetőségeinek kiszélesítése érdekében jött létre.

Az igen közkedvelt 4 döntős versenyre Békéscsabáról, Elekről, Csongrádról, Vésztőről, de még Szabadkáról is eljöttek a sportág szerelmesei. Ez igen pozitív visszajelzés, amely azt mutatja, ha egy klub rendszeresen szervez és tesz az amatőr sportolókért, annak híre megy. Ennek köszönhetően, egyre többen látogatnak el Szegedre, távolabbi helyekről is. Ez a jelzésértékű visszacsatolás mutatja, hogy igen komoly igény van a klasszis szint alatti versenyekre, mely a Floratom versenyszervezői munkájának egyik fontos része és értékmérője. Azért is szükséges kiemelten beszélni az amatőrökről, mert számuk sokkal nagyobb, mint az élsportolóké. Ide tartoznak a hobby és szabadidős játékosok mellett még azok az élsporttól már koruknál fogva eltávolodott játékosok, akik továbbra is keresik a mozgás, játék és versenyzési lehetőséget. Ezt főként az amatőrizmusban tudják megtalálni. Előbb-utóbb mindenkinél elérkezik ez az idő, amikor már az egészség megtartása lesz az egyik legfontosabb tényező. Ekkor az asztalitenisz, mint preventív mozgástevékenység lép életbe. Ebben segítenek a Floratom szervezésű versenyek. Több segítséggel, támogatottsággal, komolyabb eredményeket lehetne felmutatni, mivel az amatőr versenyek mögött, nem csak a megnyert érmek, hanem a sport által meghosszabbított évek számát kell nézni elsősorban. Ezért is külön köszönet jár a Szakosztály és a Városi Sportigazgatóság vezetőségének, mert támogatásuk révén, biztosítják e tornák megszervezéséhez a Móricz Tornacsarnokát és a tárgyi feltételeket.
A „régi mumus” Szelei Ákos, most nem jött el a versenyre, így ez a tény még nyitottabbá tette a versenyszámok kimenetelét.

A verseny, a párosokkal kezdődött. Előre nem lehetett megítélni, ki fog majd befutni a legjobb négybe. A nyolc között Klem-Szatanóval, Gabric-Lennerrel, Túróczy-Boldoggal, Tóth-Szűccsel, a Sztanó lányok egymással, Zahorán-Szkaliczkivel, Vizsnyai-Baloggal szerette volna megszerezni a győzelmet.

Senki nem gondolta volna, hogy titokban Bácsi Berci tanítványával, az utóbbi időben szakmailag elismerésre méltóan sokat fejlődő Zsoldos Alexandrával az oldalán majd együtt indul a férfiak mezőnyében. És egyáltalán eljut majd a négyig. De így lett. Ez a „húzás” fantasztikusan sült el. A négy között óriási csatában, 3:2-re győzték le a Klem Sztanó párost. Mi több, a döntőben az edző-tanítvány eredményes és sikeres „párkapcsolatának”, valamint okos és taktikus játékuknak köszönhetően két vállra fektették a papíron erősebbnek gondolt Gabric-Lenner duót is.

Az egyéni is kiélezett küzdelmet hozott. A nyolc között, a fogyatékkal élők, értelmi fogyatékosok világbajnokságán első helyezést elért békéscsabai színeket képviselő Vizsnyai Dávid, döntőbe illő színvonalú látványmeccsen, óriási fonák és tenyeres pörgető csatában „mondott helót” a békési Boldog Zoltánnak és jutott a négybe. Ott Gabric, viszont sima 3:0-al mutatta meg, hogy olykor a tiszta technikánál még több kell vele szemben. A fölső ágon Lenner Csaba kellemetlen harcmodorával és az annál is kellemetlenebb fonák oldali „fűre lépni tilos” szemcsés borítású ütéseivel izzasztotta, majd búcsúztatta el Zsoldos Alexandrát. Pedig Szandinak 2:0-ja is volt már ellene. Csabának, Bácsi állta útját 3:0-s győzelemmel, szinte „büntetve” őt csapattársa, Szandi kiejtéséért.

A döntő, Bácsi Bernát és Nebobjsa Gabric párharcát hozta.
Nebojsáról tudni kell, hogy imádja a pingpongot. A sportág igazi nagykövete. Ország-világot átutazik, hogy nyerjen, tanuljon, taníthasson, valamint sportági bemutatókat tartva népszerűsítse e sportágat. A Floratom színeiben versenyezve, jelenleg Szabadkáról utazik át, hogy segítse a csapatot.

Meccs közben olyan szervákat is bedob, amikor a labda egy pattanás után visszaugrik az Ő térfelére. Olykor igen bohém, egy igazi Jolly Joker. Laza stílusával bravúros megoldásaival, a nézőknek is játszik. Mezére nem a saját, hanem egyik példaképének, a Kínai származású olimpiai és világbajnok MA LONG nevét íratta fel.

A döntőben, az Ő ezer féle „technikai szemfényvesztése, pingpongos delejezése” sem tudta Bácsi Bercit hipnotikus stressz állapotba hozni. Pedig Nebojsa igen komoly koncentrációt, zsonglőri ugrasztott szervákat, zsivány áthúzásokat varázsolt a meccsbe. Berci kiismerve a csapdahelyzeteket, rendre hárított. A látványos és nagyszerű megoldásokkal fűszerezett egyéni döntő, elnyerte a nézői klubtársak tetszését. A játékasztal körüli mágneses vonzás működött. A tetszési index tapsban volt mérhető. Végül Berci nyert, Ő lett az első Szeged Grand Slam győztese.

Versenyeredmények

Egyéni

A-Döntő
1.Bácsi Bernát (Floratom-HMVH)
2.Nebojsa Gabric (Floratom)
3.Vizsnyai Dávid (Békéscsaba)
3.Lenner Csaba (Szabadka)

B-Döntő
1.Klem István (Szabadka)
2.Szűcs Attila (Mártély)
3. Dr. Törőcsik Tamás (Floratom)
3.Győrki László (Floratom-MOAC)

C-Döntő
1.Zahorán Kristóf (Békés)
2.Kocsis István (Csongrád)
3.Katona Mátyásné (Árpádhalom)
3.Sztanó Annamária (ATSK)

D-Döntő
1.Balogh Sándor (Sarkad)
2.Terhes József (MAVIR SE)
3.Kocsis Bálint (Csongrád)
3.Márkus Gábor (Szeged)

Páros

A-Döntő
1.Bácsi Bernát – Zsoldos Alexandra (Floratom-HMVH)
2.Nebojsa Gabric (Floratom) –Lenner Csaba (Szabadka)
3.Vizsnyai Dávid (Békéscsaba) – Balogh Sándor (Sarkad)
3.Klem István (Szabadka) – Sztanó László (ATSK)

B-Döntő
1. Boldog Zoltán – Túróczy András (ELEK)
2. Győrki László (Floratom-MOAC) –Katona Mátyásné (Árpádhalom)
3. Dr. Törőcsik Tamás (Floratom) – Horváth Péter (Tápé)
3.Sztanó Annamária – Sztanó Krisztina(ATSK)

no images were found

Előző sztori

Ma tartja könyvbemutatóját a szegedi Európa-bajnok kosaras

Következő sztori

Szabó Magda helyett írta meg regényét Hanczár János + FOTÓK