Tablókiállítás nyílik az Emlékpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban címmel nyílik tablókiállítás az Emlékpontban csütörtökön.

Az Emlékpont és a Bálint Sándor Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány közreműködésében A szabadság pillanatai. Egyéni és közösségi cselekvésformák 1956-ban címmel nyílik tablókiállítás, amelynek megnyitója április 27-én, csütörtökön délután 17 órakor kezdődik. A kiállítást Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője nyitja meg, emlékező gondolatait pedig Dávid Szaniszla mérnök, egykori ötvenhatos elítélt fogalmazza meg.

A tablókiállítás az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc folyamán jelentkező olyan egyéni és közösségi cselekvési formákat igyekszik bemutatni, amelyek célja a kommunista diktatúra megszüntetése és a demokratikus Magyarország megteremtése volt. Ezek körében kerül bemutatásra például a szegedi fiatalok által létrehozott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a hódmezővásárhelyi és a makói forradalmi tüntetések eseménytörténet, vagy a katolikus egyház vezetésének az ötvenhatos forradalommal való szolidaritása. Mindezek mellett más vásárhelyi vonatkozása is van a tárlatnak, hiszen a városi Bethlen Gimnázium diákjainak forradalmi szerepvállalása éppúgy bemutatásra kerül, mint az egykori szovjet emlékmű – “Iván” – ledöntésének története. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Előző sztori

A vértói emlékhely megmaradásáért interpellál Haág Zalán a közgyűlésen

Default thumbnail
Következő sztori

Kósa: a Fidesz szigorítaná a pártreklámok szabályozását

Legutóbbi hasonló cikkek