Szombaton nyílik a Csikós András emlékkiállítás a vásárhelyi Alföldi Galériában

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csikos_Andras_Esos_utca

Április 8-án, szombaton 15 órakor nyílik Csikós András (1947-2006) festőművész emlékkiállítása az Alföldi Galériában. A megnyitó vendégeit Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere köszönti, a művész életútját Nagy Imre múzeumigazgató méltatja.

Csikós András festőművész 1947. június 3-án született Hódmezővásárhelyen. Diplomáját 1970-ben vehette át a szegedi tanárképző főiskolán; mestere Vinkler László volt. A nagyközönség alkotásaival először az 1971. évi Vásárhelyi Őszi Tárlaton találkozhatott. Élete során több mint ezer művet alkotott, a legkorábbit 13 esztendős korában. Kipróbálta az akvarellt, a tusrajzot, az olajfestést viszont csak húszévesen kezdte munkáin alkalmazni.

A vásárhelyi festőiskola egyik jellegzetes képviselőjeként a helyi hagyományok líraibb vonulatát folytatta. Munkásságát külföldön is elismerték; életpályájának megbecsüléseként 2005-ben díszpolgári címet kapott Hódmezővásárhely városától.

Leggyakrabban az alföldi tájat, a várost, a Vásárhely környéki tanyákat, a kisvárosi vedutákat, a Tisza holtágait és ártereit ábrázolta. Kezdeti műveit visszafogott színvilág jellemezte, a későbbiek során, a külföldi útjain átéltek hatására palettája kiszínesedett. Festményei szűkebb környezetének alapos ismeretéről tanúskodnak. Képeinek fő értéke a részletszépségek megragadása, az egyedi tájkarakter rögzítése. Szürreális-szimbolikus látomásokat is festett a tájképein megszokott részletező realizmussal – írta róla Nagy Imre művészettörténész, a tárlat kurátora.

A kizárólag magángyűjteményi anyagból összeállított Találkozás című kiállítás július elejéig nyújt átfogó képet a 70 éve született Csikós András életművéről, az Alföldi Galériában.

Default thumbnail
Előző sztori

NAV: május 22-e után hivatalossá válik a bevallási tervezet

Következő sztori

Pintér: Magyarország betartja az uniós szabályokat

Legutóbbi hasonló cikkek