Szerdai programajánló: egészségnap, Tudjukki, Logan

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tik004kf

A Rotaract Club Szeged újra megrendezi egészségnapját, élő szerepjátékra vár a Grand Café Várkert, fiatal tehetségek mutatkoznak be a Somogyi-könyvtárban, Dr. Rock klubjában a Get over it együttes vendégeskedik, az SZTE EHÖK pedig moziba látogat.

“Adj az egészségednek!” címmel rendez egészségnapot a Rotaract Club Szeged az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) 10 órától. A program részét képezi plazma-, illetve véradás, fogászati szűrés, valamint szépségápolási és bőrápolási tanácsadás, előadás a designer drogokról, illetve Biacsi Ilona és Bernadett paralimpikonok is vendégeskednek az egészségnapon. Részletek ITT.

Élő szerepjátékra vár a Grand Café Várkert Tudjukki címmel 16 órától. “Eljött az idő, hogy Te határozd meg Sqócia sorsát! Most, hogy végre az utolsó szélturbina is összeomlott, a sqót uralkodó, Rílkirály épp lányai esedékes mennyegzőjét ünnepli. A csak itt bányászott Turánium a szomorúság felhasználásával árammá alakítható, Ríl pedig egyetlen nagy Turánium Erőműben látja népe fényes jövőjét – az oliqarcha 33. Rihannának és a háborús hős Tudjukkinek viszont mások az elképzelései. Sőt: egyesek állítólag inkább új szélturbinákat építenének! Hogy melyik álláspont győzedelmeskedik, az Tőled is függ. Kitűzött céljaidat elérheted nemes eszközökkel – ám nagyon nagy az esély, hogy nemtelenekhez kell folyamodnod. Megvesztegethesz, megzsarolhatsz, akár a túlvilágra is juttathatsz másokat – vagy mások Téged. A legtöbb szerepet Te is alakíthatod: lehetsz Tudjukki lordgenerális, Rílkirály valamelyik leánya, tündér, Bíró, Orvos vagy Pap – a teljesség igénye nélkül.” Részletek ITT.

Nemes Imre Szellemvilág című tárlatával folytatódik a Fiatal képzőművész-tehetségek a Somogyi-könyvtárban című sorozat tavaszi programja. A kiállítást Horváth Péter, a Debreceni Egyetem doktor jelöltje, a Debreceni Önkormányzat főépítészi irodájának munkatársa nyitja meg 16.30-kor a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. Nemes Imre a Szegedi Tudományegyetem vizuális- és környezetkultúra tanár mesterszakos hallgatója. Korábban a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás alapképzésén festészet szakirányon végzett. „Festményeimhez a fő inspirációt a mindennapi környezetemből szerzem, ötleteimet az épületek falán omladozó foltokból, pocsolyákból, penészfoltokból, rozsdafoltokból és beázásokból merítem. Ezeket a formákat próbálom életre kelteni a vásznon és a papíron; lényekként, szellemekként jelennek meg. Általuk olyan üzenetet közvetítek az emberek felé, ami mindenki számára más jelentéssel bír” – olvashatjuk a fiatal képzőművész bemutatkozójában. A tárlat április 11-ig tekinthető meg. A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

Nem csak képzőművészek mutatkoznak be a Somogyi-könyvtárban: 17 órától a könyvtár alagsori klubjában Gubó Richárd vegyész PhD hallgatóval beszélget Tóth Alisa PhD hallgató. Gubó Richárd 1992-ben született Érsekújvárott, az SZTE-n 2016-ban szerzett okleveles vegyész dip­lomát. 2016-tól tudományos segédmunkatársként dolgozik az ELI-ALPS kutatói létesítményben az Ultragyors 4D Képalkotási Csoportban. 2016-ban a Sófi Ösztöndíj Alapítvány fődíját nyerte el. Ugyan­ezen évben egy COST együttműködés keretében három hónapos kutatói munkát végzet a University College London (UCL) Nanoscience kutatócsoportjában. Szabadidejében szívesen sportol, olvas, főz és kínaiul tanul.

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) folytatódik a Szabadegyetem 18 órától, “A mikroorganizmusok mint a bioaktív vegyületek kimeríthetetlen forrásai” címmel tart előadást Szekeres András, az SZTE TTIK tudományos főmunkatársa.

A Nő ezeregy arca Workshop “A Nő időtlen szépsége” című alkalommal folytatódik a Padláson 18 órától. “A Nő időtlen szépsége avagy a szépségideálok vizsgálata az idő és a megértés tükrében. A szépség ősidők óta a nőhöz társított fogalom. Az ókori legenda szerint a női szépség képes háborút szítani, korunk valósága pedig az, hogy egy szerteágazó ipar épül a nő szebbé tételére. Vajon kinek a gondolatait hordozzuk, miközben a tükör előtt állunk vagy éppen a ruhaboltok polcairól válogatunk? Milyen mélyen gyökerezik az a valami, amiért anyáink és nagyanyáink szerint is meg kell szenvedni? Mi számít szépnek és ki vagy mi határozza meg azt? Mi köze ennek az egésznek a nőhöz? Szerinted szép vagy? Láttad már valaha magad a saját szemeddel? A női testről kapott ismeretek és azok összefüggései után a workshopon résztvevőkkel a nőhöz és a női szépséghez társított gondolatokat vetjük vizsgálat alá, az időben és földrajzilag szerteágazó ismeretek eszközökként történő használatával.”

Szálinger Balázs “360°” című könyvét mutatják be Grand Caféban 19 órától. A szerzővel Szántai Márk beszélget. A József Attila-díjas költő új kötete részletekben gazdag nagytotál, lírai körpanoráma. Nem egyetlen pillanatfelvétel, hanem felvett pillanatok páratlanul izgalmas sorozata. A 360° lapjain egy teljes világ bontakozik ki fokról-fokra: tájjal és idővel, újabb és újabb rétegekkel. Természettel és történelemmel, illetve e kettő szintéziseként: természettörténettel. Szálinger Balázs (1978), költő, műfordító, színműíró, a Hévíz irodalmi folyóirat főszerkesztője.

Háy János “Utánképzés (ittas vezetőknek)” című művének sajtónyilvános fotós főpróbáját tartják a Kisszínházban 19 órától. Az előadás maximum 50 fő számára látogatható.

19 órától ismét Dr. Rock klubja várja az érdeklődőket az IH Caféban. Dr. Rock a hagyományos zenemozi vetítős programja közben élőzenével kedveskedik a vendégeknek: bemutatja a Get over it együttest egy minikoncert erejéig. Az egy éve, Gyulán alakult zenekar jól ismert dalokat játszik egyéni, akusztikus feldolgozásban. A nevüket akkor találták ki, amikor éppen ezen a problémán akartak “túlesni”.

A Szegedi Tudományegyetem és a Hökkentő lap szervezésében immár 15. alkalommal rendezik meg az Egyetem Arca arcszépségverseny, melynek döntője 20 órától kezdődik a JATE Klubban, ahol az Animal Cannibals. Az SZTE Szépének lenni több egy puszta címnél. Az „Egyetem Arcának” választott lány fontos szerepet vállal az intézmény hírnevének emelésében. Egyetemi eseményeken, fontos összejöveteleken jelenik meg, aktívan részt vesz kulturális eseményeken, és a külföldi hallgatók fogadásába is bekapcsolódhat.

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidő Bizottsága által szervezett Mozi esten a “Logan” című filmet tekinthetik meg az érdeklődők szinkronosan 20.30-tól a Belvárosi Moziban. Részletek és jelentkezés ITT.

http://www.youtube.com/watch?v=0kXU-ZRE7JI

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

A fenntartható magyar élelmiszergazdaságért dolgozott ki koncepciót az agrártárca

Következő sztori

Nyáron váltás lesz a washingtoni nagykövetség élén