Szerdai programajánló: A hangszer lelke, Loop Doctors, PlakArt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

plakat01

Bordás József tart dobkurzust az IH Rendezvényközpontban, a Loop Doctors ad koncertet a Hungiban, plakátkiállítás nyílik a Móra Ferenc Múzeumban, az SZTE EHÖK pedig moziba látogat.

Péter Lea egyetemi hallgató mond verset az Egyetemi Tavasz keretein belül az SZTE Rektori Épület előtt, a Szent-Györgyi Albert szobornál 12.10-tól.

A “Fukushima 3.11: Maradjunk vagy menjünk?” című könyvet mutatják be az SZTE JGYPK Tanácstermében 15 órakor a könyv szerzője, Popovics Péter és fordítója, Kuragane Kei részvételével. Moderátor: Rácz Lajos egyetemi tanár. Popovics Péter a családjával együtt 10 évet élt Japánban, Yokohamában (Fukushimától 180 km-re) érte őket a 2011. márciusi történelmi földrengés, melynek következményei gyökeresen megváltoztatták mindannyiuk életét. Az emlékirat egyrészt a szerző gyerekeinek nyújt magyarázatot a család gyöke­reire, másrészt pedig feldolgozza a család atomerőmű-baleset utáni megpróbáltatásait. A könyvet egyszerre két nyelven lehet olvasni, ami a japán nyelvtanulóknak és a nyelvet már valamilyen fokon ismerőknek nagy segítséget jelenthet. A kötetet a szerző élethelyzetének fordítottját élő személy for­dította: Kuragane Kei, aki Japánban született, de több éve Magyarországon él.

Különleges plakátkiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a millenniumi rendezvényektől kezdve egészen 1956-ig láthatóak falragaszok az adott korok lenyomataiként. A különböző plakátokról kiderül, hogyan védekeztek hazánkban a maláriát terjesztő szúnyogok ellen, hogyan óvtak az alkoholfogyasztástól, milyen felvilágosítás járt a házasság előtt állóknak, és bemutatnak egy olyan 1956-os plakátot is, melyen eredeti bakancsnyom látható. A „PlakArt – Vizuális művészet a számítógépes grafika előtt” című kiállítást 17 órakor nyitják meg. Részletek ITT.

Az Akadémikusok nyakkendő nélkül portré-sorozat keretein belül Kondorosi Éva biológus mutatkozik be a Móra Ferenc Múzeum Dísztermében 17 órától.

Mostoha Marcell Ákos “Lélegzem” című kiállítását nyitja meg Roskó Gábor, Munkácsy-díjas Érdemes Művész (SZTE JGYPK) a Somogyi-könyvtárban 17 órától. Mostoha Marcell Ákos az SZTE JGYPK képi ábrázolás, grafika szakirányos hallgatója. Festészettel, videó montázsokkal, kísérleti zenével foglalkozik. Figyelme középpontjában az ember, identitása, egzisztenciája – a lét áll, az érzékelésben rejlő potenciál vizsgálata. A kiállítás megtekinthető április 18-ig.

A 20 éves a Hammido Alapfokú Művészeti Iskola tart ünnepi tanári koncertet az SZTE Rektori Épület Dísztermében 17.30-tól.

“Egy tajvani önkéntesség margójára” címmel Sebestyén Edmond előadása várja az érdeklődőket a Millenniumi Klubban 18 órától. Mihez kezd egy egyetemista, ha keresztfélévben végez és a mesterképzése csak szeptemberben kezdődik? Elmegy önkéntesnek. A reneszánszát élő önkéntes kultúra lehetőségeit kihasználva Sebes­tyén Edmond úgy döntött, nagyot lép, és egészen Tajvanig megy, hogy önkéntes legyen egy helyi általános iskolában. Fényképes élménybeszámolójában bemutatja a helyiek hétköznapjait, az ország természeti szépségeit (Nap-Hold tó, Xitou Nemzeti Park, a Yushan-hegy, mint Tajvan legmagasabb pontja) és városi kultúráját. Továbbá mesélni fog a vallási szokások és építmények sajátosságairól és a hétköznapi apró gesztusok szerepéről is.

A Szabadegyetem következő előadását Manczinger Máté, az SZTE ÁOK tanársegédje tartja “A bőség zavara — Kihívások a bioinformatikában” címmel az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központben (TIK) 18 órától.

Bordás József dobkurzusa várj az érdeklődőket az IH Rendezvényközpontban 19 órától “A Hangszer lelke! Szelektív hallás és a dinamikai összhang” címmel. “A dobfelszerelés mögött ülve máshogy halljuk a zenét mint a dallamhangszeresek túlnyomó része, és más ingerek, reakciók érnek bennünket dobosokat mint a többi zenészt. Legyünk a zene része és ne a kiszolgálója. Keressük meg az adott zenei stílusokban a hangszerünk sound-ját, hangzását és a stílusjegyeknek megfelelő fill-eket úgy, hogy ne dobosok hanem zenészek legyünk” – szól az esemény ajánlója.

Nógrádi Claudia Kalliopé című művének ősbemutatójára várja a közönséget a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) a Szegedi Pinceszínházan 19:30-tól. “Kalliopé az évszázadok során végig kísérte több száz író életét. Csókja olyan mesterművekhez adott ihletet, amelyekről még ma is tisztelettel szólnak az irodalmárok. De hol vannak ma a múzsák? Kik kapják meg értékes csókjaikat? Hogyan változott az idővel együtt a viszony az alkotók és alkotásaik között? A színpadon feltárul egy világ, melyben a varázslat több mint fantázia, a művészet több mint kedvtelés, a szerelem pedig nem csak édes.”

A Loop Doctors ad koncertet a Hungi Vigadóban 20 órától. A Loop Doctors olyan jellegzetes elektronikus zenei műfajokat, mint a Drum’n’Bass, Electronica, vagy a Dub ötvöz a hagyományos jazz harmónia, -és ritmusvilágával, valamint szabad improvizatív szerkezeteivel. Romhányi Áron (billentyűs hangszerek, rap) és Szendőfi Péter (dobok, Octapad, samplerek) duójának hangzása folyamatosan fejlődik: egyrészt a kortárs elektronikus zene vívmányainak átültetésével, másrészt a technika fejlődésének köszönhetően.

Az SZTE EHÖK Kulturális és Szabadidő Bizottsága által szervezett Mozi esten az “Élet” című filmet tekinthetik meg az érdeklődők szinkronosan 20.30-tól a Belvárosi Moziban. Részletek és jelentkezés ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Baleset történt az M43-as autópályán – megszűnt a forgalomkorlátozás (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Kosárlabda: országos döntőben a Rakéták