Pénteki programajánló: Vágtázó Halottkémek, Bëlga

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szin_elso_nap065kf_meg5milliard

Csapot foglalnak a Kapcában, a Vakondok 4 című filmet mutatja be a Belvárosi Mozi, a BeerTrain és a Bad Taste ad koncertet a Városi Rock Klubban, valamint Szegedre látogat a Vágtázó Halottkémek és Bëlga.

Hatodik alkalommal rendezik meg az immár hagyománynak számító Eötvözet Konferenciát az SZTE Bolyai Intézetben 10 órától. A korábbi évekhez hasonlóan több tudományterületről jelentkeznek az alap- és mesterképzésben, valamint a PhD képzésben résztvevő hallgatók. A konferencia elsősorban a budapesti Eötvös József Collegium és a szegedi Eötvös Loránd Kollégium tagjai számára nyújt előadási lehetőséget.

A Camões Intézet Portugál Nyelv Központ szervezésében Budapest és Pécs után idén Szegeden is megrendezik a Portugál Filmnapokat. A filmek április 6. és 9. között lesznek megtekinthetőek a város szívében található, emblematikus Belvárosi Moziban. A filmnapok a fiatal rendező, João Nicolau John From című alkotásával veszi kezdetét, mely így a Szegedi Egyetemen megrendezésre kerülő Portugál Nyelvi Napok programjába is beilleszkedik. A filmnapok programjával a Camões Intézet két, nem régiben elhunyt portugál filmrendező Manoel de Oliveira és José Fonseca e Costa életművének állít emléket. Az Angélica és a Hónaljak című filmekkel a portugál mozi két legjelentősebb alkotójának tisztelgünk. Levetítésre kerül még továbbá João Canijo feszültségekkel teli alkotása Az én vérem. A filmeket 18 órai kezdettel vetítik portugál nyelven, angol felirattal. Részletek ITT.

Hajdu Szabolcs társulatának “Kálmán-nap” című új előadását tekintheti meg a Reökben 18, illetve 21 órától. A “Kálmán-nap” arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy egy olyan életkorba léptek, amikortól minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni. Részletek ITT.

Őrült tudósok foglalják el a csapokat egy estére a Kapcában 19 órától. Az eseményen hatféle Mad Scientist sört kóstolhatnak végig az érdeklődők a garantáltan jó hangulatú, beszélgetős sörkóstoló keretén belül. Részletek és jelentkezés ITT.

A Lélek Mélyén című EP-jét mutatja be a Napfény Városában a Vágtázó Halottkémek 20 órától a Grand Café Várkertben a Perihelion társaságában. “A Vágtázó Halottkémek több évtizedes története megismételhetetlen, zenéjük egyedi, üzenetük agynyitogató. A VHK generációk számára jelentett mérföldkövet. Aki egyszer járt VHK-koncerten, többé már nem volt ugyanaz az ember. Nem is lehetett” – írja a zenekarról Dudich Ákos A Vágtázó Halottkémek életereje című könyvében. A koncert egyik apropóját a zenekar most megjelent, A Lélek Mélyén című EP-je adja, a másik aktualitás pedig a Szegedhez sok szállal kötődő Negative Art alapításának 20 éves évfordulója. Részletek ITT.

A “Vakondok 4 – Végigjátszás” című filmet mutatják be a Belvárosi Moziban 20 órától. “Egy ügynök titokban rég elfeledett történetek után kutat egy korról, amikor a számítógépes szórakoztatóipar szárnyra kapott. A kutatásai során talált információk alapján a vasfüggönynek köszönhető elszigeteltség ellenére Magyarországon a 80-as, 90-es években rendkívül színvonalas videojáték-fejlesztések folytak. Olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision. Egy 1984-ből előkerült cikkben a The Times arról számol be, hogy “…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”. A Vakondok 4 – Végigjátszás egy dokumentumfilm a 80-as, 90-es évek magyar videojáték-fejlesztéseiről. Történet egy korról amikor a magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, miközben nem sok mindenki tudott arról, hogy Magyarországon egyáltalán folynak ilyen fejlesztések.”

A Kis Türelmet ad koncertet a Nyugi Kertben 21 órától. “Három srác kitalálta, hogy zenekart alapítanak, esetleg közben megtanulnak zenélni is és lelkesedésüket átragasztják a közönségre. Ezek vagyunk mi. Rakendrollban oldott instant szórakozás, élőzene, élő zenészekkel, rövid dalokkal. Egyszerű és hangos. Aki nem hiszi, járjon utána.”

A BeerTrain és a Bad Taste koncertje várja a közönséget a Városi Rock Klubban 21 órától.

A JATE Klubban péntek este mindenki megtudhatja, hogy honnan a név, ugyanis 21 órától a Bëlga lép színpadra.

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Faágakat szaggatott le a viharos szél

Következő sztori

Élő koncerttel érkezik Szegedre a Hősök