Párbeszéd: A CEU után a Szegedi Tudományegyetem a következő?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pm_sajttaj002kf

Kovács Tamás, a Párbeszéd Magyarországért szegedi elnöke közleményben áll ki a Szegedi Tudományegyetem és a CEU mellett.

A keddi közleményt változtatás nélkül közöljük.

Lázár János a napokban gyakorlatilag megfenyegette a Szegedi Tudományegyetem vezetőit, amiért kiálltak a CEU mellett. Bebizonyosodott, nem a Közép -Európai Egyetem az utolsó célpont. A Párbeszéd szerint a habonyi kényszercselekvésekkel a kormány elüldözi a fiatalokat hazánkból.

Az elmúlt hét évben drasztikusan lecsökkent a felsőoktatás költségvetési támogatása, ezzel hazánk az utolsók között kullog az Európai Unióban, miközben drasztikusan visszaesett az egyetemekre jelentkezők száma is. Míg 2010-ben közel 70000-en kerültek be valamely felsőoktatási intézménybe, tavaly már csak 54000-en.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatát több mint 12 évig vezető Török Márk kiváló kapcsolatot ápol kormánypárti politikusokkal, többek között emiatt sem tudta az egyetem évekig eltávolítani a pozíciójából. A kialakított kancelláriarendszer is pártállami időket idéz, hiszen ezeknek a fideszközeli embereknek az egyetlen feladata, hogy Orbánék ellenőrzésük alatt tarthassák az egyetemek működését.

Ha nem történik kormányváltás jövőre, akkor végérvényesen veszélybe kerül a fiatalok jövője és helyrehozhatatlan károkat szenved a magyar felsőoktatás. Lázár Jánoséknak nem fenyegetnie kellene az egyetemek vezetőit, hanem hagyni, hogy végre szabadon végezhessék a munkájukat. A Párbeszéd elkötelezett, hogy hallgatóival, oktatóival összefogva megvédje a Szegedi Tudományegyetemet.”

Default thumbnail
Előző sztori

Szijjártó: a kormány továbbra is nyitott a tárgyalásra a CEU-val

Default thumbnail
Következő sztori

KDNP: Brüsszel megtámadta a rezsicsökkentést

Legutóbbi hasonló cikkek