Közélet

Nézőpont: stabil a kormánypártok előnye

Nézőpont: stabil a kormánypártok előnye

2017. április 1., szombat
Nézőpont: stabil a kormánypártok előnye
Áder János; Kövér László

A Fidesz-KDNP márciusban is magabiztosan vezette a pártversenyt, a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatta a kormánypártokat, a Jobbikkal 11, az MSZP-vel 7 százalék szimpatizál. A baloldali szavazótábort a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta - olvasható a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásában.

A Nézőpont Intézet MTI-hez eljuttatott elemzéséből kiderül, a Fidesz támogatottsága a februári 33 százalék után mindössze hibahatáron belüli elmozdulást jelent. Közölték: a teljes népességen belül a Demokratikus Koalícióval (DK) és az LMP-vel 3-3, míg az Együtt-tel, a Párbeszéddel és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal egyaránt 1 százalék szimpatizál. A Kétfarkú Kutya Párt mellett a Momentum Mozgalom is elérte az 1 százalékos mérhetőségi szintet. Azt írták: a legvalószínűbb listás választási eredményt tekintve a Fidesz-KDNP hét százalékpontos emelkedéssel 53, míg a Jobbik öt százalékpontos csökkenéssel 16 százalékos eredményre számíthatna. Ez alapján a kormánypártok jelenleg jobb listás eredményt érnének el 2014-hez viszonyítva, a Jobbik támogatottsága viszont öt százalékponttal elmarad a 2014-ben megszerzett, és az előző hónapban is mért 21 százalékos belföldi listás eredménytől. Ennek háttere az - ismertette a Nézőpont -, hogy a Fidesz-KDNP-szimpatizánsok aktivitása változatlanul magas, míg a Jobbik-tábor elbizonytalanodott februárhoz képest. Mint írták, az MSZP legvalószínűbb listás választási eredménye 11, a DK-é 6 százalék, míg ezen a bázison az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok tábora egyaránt 1 százalékos. Az egykori baloldali összefogás pártjaira így együttesen még mindig többen szavaznának, mint a Jobbikra (a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve 20 százalék). Felhívták a figyelmet arra, hogy a baloldali szavazótábort már a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta, márciusban mindkét párt 2 százalékot ért el a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve. Az LMP tábora ebben a körben 6 százalék. A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása március 3-26. között készült kétezer ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba 2,2 százalék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.