Közélet

Nagyobb hangsúlyt kaphat a külföldi hétvégi magyar iskolák támogatása

Nagyobb hangsúlyt kaphat a külföldi hétvégi magyar iskolák támogatása

2017. április 22., szombat
Nagyobb hangsúlyt kaphat a külföldi hétvégi magyar iskolák támogatása

Nagyobb hangsúlyt kaphat a külföldi hétvégi magyar iskolák támogatása, miután egyre több diákot íratnak be ezekbe az intézményekbe - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton telefonon adott nyilatkozatában az MTI-nek.

Szilágyi Péter Frankfurtban a Hesseni Magyar Oktatási Fórumon vett részt, amelyen megismerte a németországi hétvégi magyar iskolák tapasztalatait, illetve jövőbeni igényeiket. Elmondása szerint a vezetők arról számoltak be, hogy az általában önkéntes alapon szerveződő oktatáson sok határon túli magyar is részt vesz: van, ahol 20-30, de van, ahol 130-150 diák is tanul a hétvégén. A szervezetek jelezték, hogy nagyobb anyagi támogatásra van szükségük a szolgáltatás biztosításához, ezért több támogatást kértek a kormánytól. Szilágyi Péter azt mondta, bár eddig is kaptak támogatást ezek a szervezetek, a jövőben erre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni és biztosítani fogják a forrásokat. Egyúttal jelezte, a diaszpórastratégia 2016-os elfogadása után a közeljövőben kérdőíveket küldenek ki a magyar nyelvű oktatást is folytató iskoláknak, hogy felmérjék az igényeket, és ezek alapján a nyáron dolgozzák ki azt a koncepciót, amelynek menték szakmai és pénzügyi támogatást biztosítanak az érintett iskoláknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.