Kosárlabda: a Szedeák nyerte a kecskeméti thrillert + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kecskemet_szedeak73_gs

Az utolsó dobásig izgalmas meccset játszott, és nyert meg a Kecskemét vendégeként a Naturtex-SZTE-Szedeák.

Kiemelten fontos meccs várt a Naturtex-SZTE-Szedeákra Kecskeméten, hiszen a két csapat azonos mérleggel várhatta egymás elleni csatájukat.

Jól is kezdett Nikola Lazic együttese, alig telt el három perc a meccsből, mikor Juhos Levente triplájával már 10-1-re vezetett a Szeged, időt is kért Forray Gábor. A folytatásban is jól működött a Szedeák, a kinti dobások is ültek, ráadásul a negyedet Ivan Lilov egy dudaszós trojkával zárta, így tíz pont volt a különbség a felek között. A második negyedet is remekül kezdte a Szedeák, 8-0-al nyitott Nikola Lazic együttese, így megint időt kellett kérnie a ritmust nehezen találó Kecskemétnek. Ezt viszont egy 6-0-al viszonozták a hazaiak, a negyed második fele pedig kevésbé szólt a kosárlabdáról: csupán huszonöt pont született ebben a tíz percben, de a nagyszünetre így is kilencpontos Szedeák-előnnyel mehettek a csapatok.

A fordulás után gyorsan tíz pont fölé kúszott a különbség, azonban a huszonharmadik percben jött a fordulat: Marko Boltic előbb megkapta a negyedik faultját, majd a reklamálásért az ötödiket is, így elveszítette irányítóját a Szedeák. Nem látszott meg azonban Boltic hiánya a szegedieken, Filipovics Márkó és Andrija Ciric újabb hármasaival megmaradt a tíz pont körüli különbség, a harmadik negyed pedig ugyanúgy zárult, mint az első: ezúttal Révész Ádám volt az elkövető, aki egy dudaszós trojkával borzolta a hazaiak idegeit, így 66-52-ről várhatta az utolsó negyedet a Szedeák. A záró tíz percet 6-0-al kezdte a Kecskemét, Nikola Lazic időkérése szakította meg a hazaiak lendületét, és úgy is tűnt, hogy nem lesz annyi a Kecskemétben, hogy szorossá tegye a meccset, annak ellenére, hogy több technikait is fújtak a Szedeákra. Azonban bő egy perccel a vége előtt Pongó Martin hármasával csak hat pont volt közte, majd ugyan Ivan Lilov bedobta bedobta mindkét büntetőjét, amivel nyolc pontos volt a Szedeák előnye, de ekkor pillanatok alatt szerzett öt pontot a Kecskemét egy eladott labda utáni hármasból, így mégis szorossá vált a vége. Ciric kihagyta az egyik büntetőjét, az utolsó fél perc így igazi thrillert hozott: előbb a remekül játszó Tomislav Ivosev közelijével két pontra csökkent a különbség, majd Ivan Lilov értékesített két büntetőt. A Kecskemét meglepetésre nem triplával próbálkozott, Pongó Máté pedig elszórta a labdát, Juhos Levente büntetői közül pedig csak egyet dobott be, így Ivosev hármasa után 76-78-nál támadhatott a Szedeák, de kimaradt a ziccer: még volt egy triplára ideje a hazaiaknak, Derasimovic trojkája azonban végül kiszédült, így a végletekig izgalmas meccsen, nagyon fontos győzelmet aratott a Naturtex-SZTE-Szedeák a hírös városban.

Ezzel meg is előzte riválisát a tabellán a Szedeák, amely a szereplését kedden Pécsett folytatja.

Ami a statisztikát illeti

Ami lényeges eltérés volt a két csapat között, az a triplázás: bár ugyanannyi, tíz sikeres hármast süllyesztett el mindkét csapat, a Szedeáknak ehhez huszonöt dobásra volt szüksége, szemben a kecskeméti 31-el. A lepattanócsatát a KTE nyerte 38-32-re, igaz, a Szedeák öttel kevesebb, 13 alkalommal adta el a labdát riválisához képest. Az egyéni teljesítményekre kitérve, a Szedeák legjobbja a csapatkapitány Andrija Ciric volt: csupán öt percet pihent a mezőny legeredményesebb, 27 pontig jutó kosarasa, akinek volt még négy lepattanója, két szerzett labdája, három gólpassza és tíz (!) kiharcolt faultja is. Szintén remekelt a 31 percet játszott Juhos Levente, aki nem állt messze a dupla-duplától, hiszen 17 pontot és kilenc lepattanót szerzett, volt egy gólpassza, két szerzett labdája és három kiharcolt faultja. Ivan Lilov is kiemelkedőt nyújtott, a bolgár végigjátszotta a meccset, ami alatt 24 pontot szórt, négy-négy lepattanója, szerzett és eladott labdája volt, valamint ötször szabálytalankodtak ellene. Nenad Sulovic ezúttal nem a pontokat termelte, 36 perce alatt mindössze négyet szerzett, viszont 11 lepattanójával a mezőny legjobbját hozta ebben a mutatóban, és volt egy szerzett labdája, valamint két gólpassza is. A kezdőötös ötödik tagja, Marko Boltic a 23. percben kipontozódott, addig pontot nem szerzett, de volt hat gólpassza is. A cserék közül Vágvölgyi Ákos négy percet kapott Nikola Lazictól, a 8 perces Filipovics Márkó egy nagyon fontos triplát süllyesztett el, akárcsak a három percet játszott Révész Ádám, míg Bán Tibor 17 percet tölthetett a pályán, de pontot nem szerzett ezúttal. A Kecskemét legjobbja a korábbi szegedi, Tomislav Ivosev volt, aki 23 pontot, kilenc lepattanót szerzett, volt hét kiharcolt faultja és három gólpassza.

ONLINE
Kecskemét Szedeák
76 : 78
(17-27, 13-12, 22-27, 24-12)

Férfi kosárlabda NB I/A, középszakasz, középház, 7. forduló

KTE-Duna Aszfalt – Naturtex-SZTE-Szedeák 76 – 78 (17-27, 13-12, 22-27, 24-12)
Kecskemét, Messzi István sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Földházi Tamás, Papp Péter, Söjtöry Tamás (Balogh László).
Kecskemét: Pongó Máté 3/3, Pongó Martin 5/3, Djerasimovic 19/6, IVOSEV 23/3, Karahodzic 5. Csere: Djukanovic 19/15, Hegedűs 2, Mészáros -. Vezetőedző: Forray Gábor.
Szedeák: Boltic -, LILOV 24/9, CIRIC 27/9, JUHOS 17/6, Sulovic 4. Csere: Vágvölgyi -, Filipovics 3/3, Bán -, Révész 3/3. Vezetőedző: Nikola Lazic.
Kipontozódott: Boltic (23′).

Forray Gábor: “Nagyon megdolgozott a Szeged a sikerért, megérdemelten nyertek. Puhán kezdtük a meccset, valószínűleg benne volt a lábakban a hosszabbításos diadal. Rengeteg energiát emésztett fel, hogy majdnem húsz pontról visszajöttünk, a végén egy kis szerencsével nyerhettünk is volna, ha a végén az a dobás bemegy, akkor joggal lehetett volna csalódott a Szeged. Ugyanolyan meccset játszottunk, mint Szegeden, csak fordítva – ezért jó a magyar bajnokság, bárki bejuthat a nyolcba, az idei kiírásban talán a kosárlabda a legkiegyensúlyozottabb bajnokság az összes csapatsportág közül. Szerintem mindkét csapat megérdemelné, hogy ott legyen a rájátszásban, de csak nyolc csapat lehet ott.”

Nikola Lazic: “Gratulálok a csapatnak, majdnem az egész második félidőt irányítónk nélkül játszottuk. Ma is megmutattuk, hogy igazi csapat vagyunk, végig küzdöttünk, de a következő meccsre kell koncentrálnunk. Függetlenül attól, hogy ott leszünk-e a nyolc között, nekünk szép eredmény az idei szezon.”

Juhos Levente: “Nehéz mit mondani, feszült meccs volt, de erre is készültünk. Megmutattuk, hogy amilyen rosszul tudunk játszani, most olyan jól, csapatként tudtunk szerepelni. Köszönjük a szurkolóink segítségét, Pécsett is hasonlóan fontos meccset játszunk.”

no images were found

Online közvetítésünk

VÉGE

IV. negyed 76-78 (17-27, 13-12, 22-27, 24-12)

40′ 31 másodperc maradt az órán. Ivosev beejti, 73-75. Ivosev faultja után Lilov büntetőzhet. A bolgár keze nem remeg meg, 73-77. Pongó Máté kezéből kiperdül a labda – nincs síp, jöhet a Szedeák. Sportszerűtlen fault Pongó Máténál, aki az előbbi szituációt reklamálja, ezt viszont nem lehetett nem befújni, amit csinált. Juhos is bedobja, ezzel – remélhetőleg – eldőlt, mondjuk a második homály lett, de így is 73-78, és még a Szedeáknál a labda. De csak eddig! Tíz másodperc van még: Ivosev beemeli a hármast… Juhos mehet ziccerben, de elrontja – Derasimovicnak még van ideje dobni egyet, és éppen kiszédül a labdája – alapos thriller volt itt a végén, de ez végül a Szedeáknak kedvezett, bravó, Szedeák!

40′ 35 másodperc még a meccsből, szegedi kosár kell most! Ivosev odaüt Ciricnek, jöhetnek a büntetői, de előtte videóznak a játékvezetők. Marad minden, kettőt dobhat Ciric: az elsőt kihagyja, a második már bent, 71-75. Időt kér a KTE.

40′ Derasimovic dobhat egy ziccert, 68-74. Eladja a labdát a Szedeák, ami viszont ennél is nagyobb baj, hogy Djukanovic bedobja a triplát is: pillanatok alatt öt pontot kap a Szedeák, rögtön időt kér a Szedeák 71-74-nél!

40′ Negyvenhárom másodperc van a meccs végéig. Fault, Lilov büntetőzhet: mindkettőt bedobja, 66-74, most a Kecskemét kér időt.

no images were found

39′ Bán triplája egy picit hosszú, de Sulovic megszerzi a pattanót – ez sem rossz így, végül megszerzi a labdát a KTE – Pongó Martin pedig egy beszór egy trojkát, 66-72 – időt kér Nikola Lazic!

39′ Lilov floatere nincs bent, de ezzel is ment az idő, a Szedeáknak már ez is jó – rossz a kiosztás a sarokba a hazaiaktól, másfél perccel a vége előtt kilenc ponttal vezet a Szedeák.

38′ Djukanovic hármasa a gyűrű tövéről jön le, ahogy Derasimovicé is.

38′ Juhos kioszt egy nagy blokkot, de pont Ivosev elé pattan, aki ezt már befejezi, 63-72. Kijön egész pályára a Kecskemét, meg is van a hazaiaknak a labda.

37′ Ciric egy szép ejtéssel, 61-72. Ivosev közelije ugyanakkor lejön, Ciric pedig letépi a labdát, ráadásul fault is.

37′ Derasimovic gyűjti be a negyediket – a két négyfaultost, Karahodzicot és Derasimovicot ülteti le Forray Gábor. Ciric triplája nem jó, de Pongó Mátéé sem, végül Juhosnak megvan a pattanó. Időt kér a Kecskemét.

36′ Pongó Máté egy triplával, 61-70. Ciric trojkája hosszú, Ivosevé meg rövid – viszont van egy fault Sulovicnál, neki is van még erre lehetősége. Karahodzic a vonalról, kihagyja mindkettőt!

35′ Ciric kinéz oldalra, de inkább a jobb kezével befejezi közelről, 58-68. Lilov megszerzi Karahodzic hosszú passzát, és végig is rohan vele, 58-70.

34′ Labdát szerez a Kecskemét, Pongó Martin pedig végigszáguld vele – ez könnyű ziccer, 58-66, időt is kér Nikola Lazic, eddig 6-0 ez a negyed.

34′ Lilovnál a fault, neki még lehet. Karahodzic pöcizi vissza Pongó Máté labdáját, 54-66. Hosszú Lilov hármasa. Derasimovic floatere jó a túloldalon, 56-66.

no images were found

33′ Révész állítja meg szabálytalanul Ivosevet. Visszajön Sulovic a Szedeákba Révész helyett. Filipovics remek blokkja Djukanovic ellen, majd Bán hármasa marad ki. Ciric trojkája is rövid.

32′ Révész most a sarokból, de nem jó a hármas, de Djukanovic is ront a túloldalon, Révészé a pattanó. Révész már időn túl dobja el.

31′ Derasimovic hármasa hosszú, jöhet a Szedeák. Lilov is elengedi kintről, de ez sincs bent, ahogy Pongó Martiné sem.

III. negyed 52-66 (17-27, 13-12, 22-27)

30′ Ciric állhat a vonalra Hegedűs hibája után, most sem ront, 52-63. Ivosev közelije kiszédül, még támadhat egyet a Szedeák – és ott is a tripla a palánkról a dudaszó pillanatában, RÉVÉSZ ÁDÁDM! 52-66, de fontos hármas volt ez!

29′ Ciric egészen lehetetlen helyzetből is el tudja dobni Karahodzic mellett, végül megszerzi a saját lepattanóját, és dobhat két büntetőt is – Karahodzic negyedik hibája. Nem ront a vonalról a szegedi kapitány, 49-61 – Révész áll be Sulovic helyett, cseréjét tüzeli keményen Sulovic. Djukanovic megint egy hármast szerez, neki a negyedik, 52-61.

29′ Lilov ziccere kiperdül Filipovics kihagyott hármasa után, majd Ivosev megint faulttal együtt, most ő húzza a KTE-t, 49-59. Kimarad Ivosev büntetője, majd Djukanovicnál lépést fújnak.

no images were found

28′ Megszerzi a labdát a Szedeák, CIRIC PEDIG BEDOBJA A KILENCEDIK SZEGEDI HÁRMAST! 47-59! Ivosevtől nem jó a horog.

27′ Ciric visszalép egy dobásra, de ez nem jó – Djukanovic triplája viszont igen, 47-53. FILIPOVICS VISSZADOBJA A SAROKBÓL! 47-56!

26′ Lilov a sarokból indul el, jó is a tempója, 42-53. Megint Juhosnál a fault Ivosev ellen, most nem ront a vonalról, 44-53. Filipovics jön a Szedeákba Juhos helyett.

26′ Ivosev Juhos faultjával együtt teszi be, a szegedi nyolcas harmadik hibája. Ivosev azonban kihagyja a büntetőt, marad a 42-51.

25′ Karahodzicnak a technikai az iménti után, Ciric bedobja a büntetőt, 40-49. Juhos is odaállhat a vonalra Derasimovic faultja után. Mindkettőt bedobja, 40-51.

24′ Pongó Máté hármasa rövid, Ciricet pedig faultolják a túloldalon. Nem indult annak, de parázs csata lehet ebből, Boltic nélkül pedig egészen más lehet a Szedeák játéka. Ciric bedobja mindkét büntetőjét, 36-48.

24′ Lilovot felökleli Derasimovic, de nincs belemenés, Hegedűs így könnyedén zsákolhat, 36-46 – zúg a mocskos csaló a csarnokban…

23′ Bán áll be a Szedeákhoz, miközben Nikola Lazic is kapott egy technikait: Derasimovic köszöni a büntetőket, és bedobja mindkettőt, 34-46.

23′ Sulovic szedi le Lilov pattanóját, a center már közelebb a körtéből, 32-46. Fault Bolticnál, neki a negyedik – sőt, technikaival megkapja az ötödiket, így elveszti az irányítóját a Szedeák!

no images were found

22′ JUHOS TRIPLA! A második tőle, 30-44. Ciric blokkolja Karahodzicot – majd Derasimovic kimaradt ziccere után Karahodzic szed megint egy támadót, de nem tudja visszatenni. Még támadhat a Kecskemét, Pongó Máté triplája lejön – végül Ivosev egy közelivel fejezi be a maratoni hazai támadást, 32-44.

21′ Ciric kosara nyitja a második félidőt, 30-41. Pongó Martin passzát megszerzi Juhos, viszont Bolticot megelőzik, így maradhat a KTE-nél. Ivosev közelebb megy, de a középtávolija sem jó.

II. negyed 30-39 (17-27, 13-12)

20′ Derasimovic floatere jön le, Lilov triplája viszont egy picit rövid. Pongó Martin trojkája sem jó, négy másodperc a különbség a két órán, mikor támad a Szedeák. Nagyot küzd a labdáért Djukanovic – végül megérte, mert Karahodzic még a szünet előtt be tudta ejteni a ziccert, 30-39 – mindezzel együtt is biztató, amit eddig láttunk a Szedeáktól.

19′ Lépés Ivosevnél, szép védekezés volt Juhostól, aki biztos ami biztos, blokkolta is. Ciric triplája egy picit rövid, de megvan a lepattanó: Juhos átdobja a gyűrűt viszont.

no images were found

18′ Lilov tör be, de kimarad a ziccere, és nincs fault sem. Visszajön Ciric Vágvölgyi helyett. Lilov megint megszerzi Djukanovictól, Boltic közelije lejön, de Juhos visszateszi, 28-39.

17′ Derasimovic egy triplával a gyűrűvel szemből, 26-37. Sulovic játszaná vissza, de egy picit pontatlan, Ivosev viszont egy könnyed floaterrel, 28-37.

16′ Mészáros az első, akinek két faultja van a hazaiaknál. Lilov egy középtávolival, 23-37.

16′ Djukanovic és Sulovic akad össze, elismeri a center a faultot. Eladja az akció végén Djukanovic. Boltic floatere lejön. Derasimovic viszont ziccert dobhat, az időkérés óta 6-0, gyorsan kikéri az idejét Nikola Lazic is 23-35-nél.

15′ Ivosev indul el középen, megint jó az ejtése, 21-35. Sulovic passzába belenyúlnak, majd meg is szerzi a labdát a KTE.

14′ Ivosev szed egy támadót, és pöcözi vissza, 19-35. Vágvölgyi áll be a Szedeákba. Lilovnak dobnia kell, mert lejár a támadóidő – ez most nem jó kintről.

no images were found

13′ Lilov harmadik kiharcolt faultja, megint büntetőzhet: most csak az első jó, 17-32. Bolticnak majdnem megvan Djukovanovictól, de Derasimovic hármasa jön le végül. LILOVÉ VISZONT NEM! 0-8 eddig a negyed, időt is kér Forray Gábor!

12′ Rövid Pongó Martin triplája a sarokból, ahogy Ivosevé is.

12′ Lilov megint megszerzi, most arra is figyelt, nehogy kilépjen vele. Rövid a triplája viszont, de Pongó Martintól megint megszerzi! Ciric osztja le Juhosnak, akinek jó a közelije, 17-31!

11′ Lilov szerez labdát, de nem sieti el a támadást a Szedeák. Végül a bolgár indul el, faultolják. Bedobja mindkettőt a vonalról, 17-29.

I. negyed 17-27

10′ CIRIC VISSZADOBJA A SAROKBÓL! 16-24! Labdát is szerez a szegedi kapitány, Sulovic azonban elrontja, hiába mennek hárman a palánkra. Lilov majdnem visszaszerzi, de végül ő kap technikait reklamálásért. Nem rossz meccs, hát még ha a sporik is felnőnének hozzá… Tíz másodperc vissza, Derasimovic bedobja a büntetőt, és még támadhat a KTE: Juhos megszerzi, még Lilovnak van ideje dobni: BENT IS A TRIPLA A DUDASZÓ PILLANATÁBAN!!! 17-27 így az első negyed, öt szegedi hármassal!

9′ Ciric megint felez, de most a második van bent, 13-21. Derasimovic is beemel egy triplát, 16-21.

9′ Ivosev hármasa sem jó, de a támadólepattanó után Djukanovicé már igen, 13-20. Juhos is elengedi a sarokból, de nem jó, majd Ciric egy faultot, ezzel büntetőket harcol ki.

no images were found

8′ Lépés Derasimovicnál, jöhet a Szedeák. Lilov hármasa most egy picit hosszú, Hegedűsé pedig a gyűrű tövéről jön le, majd a fault után Ciric dobhat kettőt a vonalról: csak az első jó, 10-20.

7′ Sulovic mutatja, hogy torkon ütötték őt, ennek ellenére csak sima fault. Boltic-Sulovic összjáték után utóbbi fejezi be a közelit, 10-19.

7′ Djukanovic büntetői: mindkettő jó, 10-17. Sulovic ugyan megverte most Karahodzicot, de pontatlan az ejtése.

6′ Ivosev hasonló szituáció után, 8-15. Szép akció, Ciric indult el a sarokból, majd Juhost szolgálta ki, 8-17. Djerasimovic hármasa rövid, de még támadhat a KTE, Boltic beüti a második faultját.

6′ Eladott labda a KTE-nél, Lilov pedig egy könnyed ziccert dobhat közelről, 6-15.

5′ Lejön a kecskeméti tripla – Lilové azonban nem!! 5-13! Ciricnél a hiba, ezzel már kigyűlt az öt csapatfault. Djerasimovic ismét a vonalról: csak az első jó, a másodiknál Sulovicé a pattanó. Hosszú a centernek a bejátszás, aki még megpróbálja megmenteni, de átesik a reklámtáblán.

4′ Fault Lilovnak, kissé könnyű fújás. Djukanovic szerzi a hazaiak első mezőnykosarát, 3-10. Ivosev mint a futballban, buktatja Sulovicot, ennek ellenére megszerzi a Kecskemét, sőt, Juhosra ráfújják a sportszerűtlen, egyben második hibáját, és két büntetőt dobhat Djerasimovic. Nem ront a vonalról, 5-10.

no images were found

3′ Ivosev nem tudja befejezni Juhos mellett, Ciric pedig bedobja a második szegedi triplát, jön is a KTE időkérése 1-10-nél, alig telt el három perc!

3′ Jó szegedi védekezés, lejár a Kecskemét támadóideje dobás nélkül. Juhos a sarokból egy triplát szerez, 1-7!

2′ Ciric volt most a center, meg is oldotta, 1-4. Támadásban pontatlan a KTE. Boltic indul el a sarokból, de rövid a kettese.

2′ Boltic is beüt egyet Karahodzic ellen, jöhetnek a meccs első büntetői. Csak a második jó, 1-2.

1′ Nem jó az első hazai dobás, Boltic kiharcol egy faultot a túloldalon, Ivosevnél a hiba. Kis probléma az órával. Sulovic közelije lejön.

1′ Sulovic passzát ugyan lelesik, de maradhat a Szedeáknál. Lilov bejátszását Juhos teszi fel, 0-2.

1′ A feldobást a Szedeák nyerte.

17.51 – Népes szegedi tábor is buzdítja a Szedeákot a mai meccsen: közel egy szektort megtöltött a Tisza-parti különítmény.

17.42 – A szegediek kerete teljes, csupán a már régóta betegséggel küzdő Wirth Ádám nincs ott a többiekkel.

17.21 – Köszöntjük olvasóinkat Kecskemétről, hamarosan kezdődik a Szedeák számára kulcsfontosságú kecskeméti mérkőzés – a két csapat ugyanannyi győzelemmel áll, szóval aki itt ma nyer, az nagyot lép a rájátszás felé – a Szedeáknak ugyanakkor hárompontos győzelem érne igazán sokat, hiszen a középszakasz végén azonos mutatónál a két csapat egymással szemben, a középszakaszban lejátszott meccsei számítanak, márpedig Szegeden kettővel nyert a Kecskemét.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Előző sztori

Fontos győzelmet aratott a magyar rögbiválogatott

Következő sztori

Ferenc pápa: a mártír keresztények előreviszik az egyházat