/

Föld-napi programkavalkád a szegedi füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fold_napja_fuveszkert_kht36_gs

„Együtt többet tehetünk! Közös ügyünk a környezetünk!” – ismét erre hívja fel a figyelmet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékgazdálkodási céggel közösen az SZTE Füvészkertben a Föld napi programjaival.

Köztisztasági gépjármű bemutató, interaktív bábelőadás, óriás szelektív csúzli, mini öko-labirintus, szorgos szelektív szortimer, öko-hangszer készítő program, interaktív bábelőadások és arcfestés – csak néhány érdekesség a szombati füvészkerti programsorozatból, amelyet ezúttal is a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. rendez a Föld Napjához kapcsolódva. Mivel átalakult a szemétszállítás rendje országszerte, a tavaly létrehozott Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel közösen szervezik a programokat, amelyek célja ezúttal is a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, valamint a két társaság tevékenységének megismertetése a lakossággal. „Korábban több helyszínnel is próbálkozunk, de az évek folyamán olyannyira kinőtte magát a rendezvény, hogy nem volt már olyant terület a városban, ami alkalmas lett volna, illetve olyan szép környezetet sem lehet máshol biztosítani a Föld Napjához kapcsolódó programoknak, mint a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a botanikus kerttel, ezzel a hagyományos rendezvényünkkel pedig az ő ismertségüket, látogatottságukat is tudjuk növelni” – magyarázta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, miként is került Újszegedre, a Lövölde utcába a rendhagyó nap. Hangsúlyozta, olyan családi programot kínálnak évről-évre, amivel a természethez is közelebb tudják vinni az embereket. Mint mondta, elsődlegesen a gyermekeket kívánják megszólítani, hiszen rajtuk keresztül lehet a felnőtteket elérni, és például rávenni őket, hogy szelektíven gyűjtsék a kommunális hulladékot, vagy éppen arra, hogy udvarukban komposztálót alakítsanak ki.

Makrai tapasztalatai szerint a környezetgazdák kisgépbemutatója évről-évre nagy sikert arat, a gyerekeket érdeklik a fűnyírók, a hóeltakarító járművek, de a kvízjátékok is népszerűek, illetve a szúnyoglárva vizsgálatoknál is rendre sok gyerek sürgölődik, hogy mikroszkópon keresztül szemlélhesse meg a szabad szemmel alig látható vérszívókat. A gyerekeket szombaton várja többek között a „Répa Úr és az Energia” című bábelőadás, ami energiaspórolási tanácsokat ad mesés köntösben. Egy zeneterapeuta interaktív bemutatóval készül, hulladékból készített hangszereken fog játszani. A Csongrád Megyei Önkormányzat klímasátort állít fel a füvészkerten, amelyben klímához, energia-takarékossághoz kapcsolódó kiállítás várja a látogatókat, de lesz méhészeti bemutató és növénysimogató is. Az öko-játékok 11 állomáson várják a versenyezni vágyókat, de a hulladékteke sem marad el, és óriás szelektív csúzli is lesz, amellyel a megfelelő színű kukákba kell lőnie a jelentkezőknek.

„Társaságunk fizeti ki mindenkinek a belépőjegyét, és sorsjegyet is osztunk, amivel akár kerékpárt vagy rollert is lehet nyerni” – fűzte hozzá az ügyvezető. Április 22-én, szombaton tehát 10-től egészen 16 óráig várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertben, a részletes programokat ITT és ITT lehet megtekinteni.

Előző sztori

Kosárlabda: kulcsmeccs vár a Szedeákra a hírös városban

Következő sztori

Emelkedett a gázolaj ára