Közélet

FM: megkérdőjelezhetetlen a méhészkedés jelentősége

FM: megkérdőjelezhetetlen a méhészkedés jelentősége

2017. április 30., vasárnap
FM: megkérdőjelezhetetlen a méhészkedés jelentősége

A méhészkedés jelentősége megkérdőjelezhetetlen, a közvetlen gazdasági hatása milliárdokban mérhető, közvetve a megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is nélkülözhetetlen - a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint.

Nagy István

a Klímabarát Fenntarthatósági Fesztivál Mézédes Napján, vasárnap Budapesten hangsúlyozta: az ágazat több ezer család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást - közölte az FM. A tárca a méhészeti ágazatot megkülönböztetett figyelemmel kíséri, a méhészeti ágazat versenyképességének fokozatos növelése célkitűzés - tette hozzá az államtitkár. Nagy István arról is szólt, hogy a magyar méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja, ez 22-25 milliárd forintot jelent. Az államtitkár fontos feladatnak nevezte a vásárlói bizalom további növelését. Példaként a folyamatos mézvizsgálatokat, valamint a termelői méz azonosítására létrehozott méz-zárszalag és a termelői mézesüveg használatát említette. A közlemény szerint sokéves átlagban a méhészetek száma 15 és 20 ezer között alakul, a méhcsaládok száma napjainkban meghaladja az egymilliót. Az Európai Unió 27 tagállama között Magyarország rendelkezik a hatodik legtöbb méhcsaláddal. A méhészek számát tekintve az ország a középmezőnybe tartozik, de a méhsűrűséget figyelembe véve a második helyen van. A méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között változott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.