Bemutatkoztak a Szegedi Nemzeti Színház új színészei + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj002kf

Hat új színésszel bővül a drámatagozat. Gazdag programmal zárja az évadot a színház, a saját darabok mellett fesztiválokkal és vendégszereplésekkel is készülnek. Gondolnak a rászorulókra, a gyermekek mellett az idős színházi dolgozókat is segíti egy-egy rendezvény.

Május 5-én a legtöbbet külföldön játszó magyar színház, a Proton Színház vendégszerepel Szegeden. A fogyasztói társadalom problémáit bemutató, Rába Roland rendezte Utolsó című darab egy olyan zárt térben játszódik, amelyet a szereplők nem tudnak elhagyni. Következő nap a Rock the Ballet magyarországi turnéja Szegedre ér, a New York Times által dicsért táncos előadáson ismert rock- és filmslágerek is felcsendülnek.

Az elmúlt években újfajta cirkuszi produkciók jelentek meg, amelyek ötvözik a színházi művészetet és a porond világát, képesek egy történetet elmesélni. A Kanadában is kedvelt magyar Recirquel társulat a Cirkusz az éjszakában című darabját hozza el Szegedre május 8-án. Bródy János, az Első Lions Klub elnöke elmondta, azt szeretnék, ha az ötszáz fős befogadóképességű színházban legalább 250 gyerek foglalna helyet. Egy látogató egyszerre két jegyet vásárol, az összegből ugyanis lehetővé teszik, hogy egy szociálisan, vagy egészségügyi állapota miatt rászoruló kiskorú is eljöhessen. A klub tagjai már kétszáz belépőt megvásároltak, a maradék ötvenet pedig reményeik szerint Szeged város közönsége viszi el. Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója hozzátette, nem először vesznek részt jótékonysági akciókban, de eddig elsősorban a bevétellel nyújtottak anyagi segítséget, most viszont élményt adnak azoknak, akik másképp nem juthatnának hozzá a kultúra értékeihez.

szinhaz_sajttaj012kf

Hasonló célokat szolgál, de más rétegeket segít a Solve Gála május 30-án. Rácz Tibor színművész arról tájékoztatott, hogy idén is három-öt rászoruló, idős volt színházi dolgozót segítenek a gálaműsorból befolyó összegből. Kiemelte, most is örömmel vállalta minden felkért művész a szereplést. Fellép Vajda Márta, Horváth Zoltán színészként, több társastáncos, egy egyetemista, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar egyik tagja.

Május 20-án adják át a Dömötör-díjat. Sztáry Erika szervező a tavaly nagykorúvá vált díj idei jelöltjeit még nem tudta bemutatni, személyükről az alapítvány kuratóriuma a jövő héten hoz döntést.

Újból megrendezik a színház regionális kamarafesztiválját, a Finálé Fesztivált. „Minden eddiginél gazdagabb programmal készülünk az egy hétig tartó fesztiválra. A környékbeli hagyományos résztvevők – Békéscsaba, Kecskemét, Szabadka színháza – mellett Budapestről és Veszprémből is érkeznek produkciók” – árulta el Gyüdi Sándor. A Theater Fesztiválon már tavaly bemutatkozott, a Bodó Viktor rendezte Egy őrült naplója című darabbal indítják a rendezvényt május 22-én. Az alternatív rockzene rajongóit is érdekelheti A Bunkerrajzoló, amely Géczi János Likó Marcellről szóló könyve alapján készült. A Vad Fruttik zenekar frontemberét Kékesi Gábor játssza. A szabadkai színház a Picasso kalandjait, a kecskeméti az Acélmagnóliákat, a békéscsabai a Mezítláb a parkbant hozza el, a szegedi művészek pedig A Zördög címmel három Móricz-írást gyúrnak egybe. A fesztivál a Maladype Színház III. Richárdjával zárul május 28-án.

szinhaz_sajttaj006kf

A deszki Tiszavirág Táncegyüttes ad gálaműsort június 11-én a nagyszínházban. A néptáncosok ugyan csak tavaly hozták létre közösségüket, de 300 taggal büszkélkedhetnek, sikereikről a SZEGEDma is beszámolt.

A 2017/2018-as évadról Spiró György művészeti főtanácsadó beszélt. Bodolay Géza rendezésében Németh Ákos Tél című drámájának ősbemutatóját tartják. A nehéz színműnek tartott Kazamatákat, Papp András és Térey János alkotását, Máté Gábor állítja színpadra. Spiró úgy látja, hogy ez az első olyan mű 1956 témájában, amely nem ideológiai, politikai szempontok szerint közelít a forradalomhoz, hanem az ember felől. A tizenöt új darab között a színművek, drámák mellett találunk operát, operettet, mesejátékot és balett előadást is.

Hat új taggal bővül a színház prózatagozata, öt közülük most bemutatkozott. Molnár Erika 1986-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Játszott Nyíregyházán, Debrecenben, Szolnokon, majd szabadúszóként bejárta a fontosabb kő- és alternatív színházakat. A három végzős egyetemi hallgató, Olasz Renátó, Waskovics Andrea és Gyöngyösi Zoltán a debreceni Ady-gimnázium dráma tagozata óta bontogatja együtt szárnyait, most Szegeden sem szakítják meg ezt a hagyományt. Figeczky Bence szintén most végzett, de számára nem újdonság a város, korábban már fellépett a megyeszékhelyen.

no images were found

Előző sztori

Lázár János a Kormányinfón: a munkából élők költségvetése lesz a 2018-as (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Cekkeren innen… és cekkeren túl – Hetedhét cekkeres védjegy Csongrád megyében