Közélet

Az Egyesült Államok szankciókra készül Szíria ellen

Az Egyesült Államok szankciókra készül Szíria ellen

2017. április 8., szombat
Az Egyesült Államok szankciókra készül Szíria ellen

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy Washington szankciók foganatosítására készül Szíria ellen.

A floridai Mar-a-Lagóban újságírókkal folytatott beszélgetésén

Rex Tillerson

külügyminiszter csalódottságának adott hangot amiatt, ahogyan Oroszország reagált a Szíriára mért amerikai légicsapásokra. Az amerikai diplomácia vezetője szerint ez azért is kiábrándító, mert azt jelzi, hogy Moszkva változatlanul támogatja

Bassár el-Aszad

szír elnököt és rendszerét. A szintén Mar-a-Lagóban tartózkodó

Steve Mnuchin

bejelentette, hogy Washington a közeljövőben gazdasági szankciókat hoz Szíria ellen az idlíbi gáztámadás megtorlásaként. "Arra számítunk, hogy ezeknek a szankcióknak döntő következményeik lesznek" - fogalmazott a pénzügyi tárca irányítója, hozzátéve, hogy a szankciókkal mindenkit el akarnak rettenteni attól, hogy Szíriával üzleteljen. Közben Washingtonban a törvényhozók - mindkét pártból - támogatásukról biztosították Trump elnök döntését a Szíria elleni légicsapásokról, ám egyúttal azt is kérték, hogy a Fehér Ház terjessze elő stratégiáját a konfliktus átfogó megoldására, és a következő lépéseknél az elnök konzultáljon a kongresszussal.

Nancy Pelosi

, a képviselőház kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője például

Paul Ryan

házelnökhöz címzett levelében hívta fel a figyelmet arra, hogy "egy szuverén nemzet elleni katonai erő alkalmazásához az alkotmány értelmében a kongresszus felhatalmazására van szükség". A republikánusok szenátusi frakciójának vezetője leszögezte: "a légicsapások jól eltervezettek és jól végrehajtottak voltak".

Mitch McConnell

szerint az amerikai lépés "üzenet volt Aszad elnöknek, hogy nem tehet meg büntetés nélkül bármit". A szenátor azt is elmondta, hogy a légicsapások megindítása előtt Mike Pence alelnök telefonon tájékoztatta őt

Trump

elnök döntéséről. Az amerikai kormányzat tagjai más kongresszusi politikusokat is előzetesen - telefonon - tájékoztattak a várható légicsapásokról.

Bob Corker

, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke például arról tájékoztatta az újságírókat, hogy őt személyesen Donald Trump elnök és Rex Tillerson külügyminiszter hívta fel. Corker több amerikai televíziónak is interjút adott, s elmondta, hogy a hír hallatán kifejezetten elfogták az érzelmek, ugyanis ő személyesen járt Szíriában, és látogatást tett menekülttáborokban is, jól látta a pusztítást. "Amikor csütörtök este az elnök felhívott, hogy tájékoztasson a várható légicsapásokról, azt mondtam neki, hogy büszke vagyok az országomra. És rá is" - fogalmazott. A kormányzat tagjai nemcsak republikánus, hanem demokrata párti törvényhozókat is előzetesen értesítettek Trump döntéséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.