Bulvár

A Föld összes tűzhányójáról gyűjt adatot két Sentinel-műhold

A Föld összes tűzhányójáról gyűjt adatot két Sentinel-műhold

2017. április 20., csütörtök
A Föld összes tűzhányójáról gyűjt adatot két Sentinel-műhold

Az összes tűzhányóról gyűjt majd adatot két Sentinel-műhold egy brit vezetésű kutatócsoport új projektje alapján - tudósított a BBC hírportálja.

Két műhold rutinszerűen térképezi fel a Föld felszínét, hogy a készülő kitörésekre utaló jeleket felismerje. Figyelemmel kísérik a vulkánok talajának alakváltozásait, hogy a tudósok idejében kiadhassák a riasztást, ha egy tűzhányó "nyugtalankodni kezd". A Föld mintegy 1500 tűzhányójáról vélik úgy, hogy működésbe jöhet, ám csak néhány tucatot tartanak komoly megfigyelés alatt. Mielőtt egy vulkán kitörne, a Föld mélyéből magma, vagyis forró, olvadt kőzet kezd feltörni, ami megemeli a talajt. Ez általában kis talajváltozással kezdődik a tűzhányó oldalán vagy a kráter térségében. Szabad szemmel alig látható, ám az űrből észre lehet venni. A változást rendszeresen rögzítő műholdak adatait automatikusan feldolgozzák és riasztják a tudósokat. A "vörös fény" nem jelent feltétlenül kitörést, de ha a helyzet romlik, nem éri váratlanul a vulkánok közelében fekvő településeket. "Sok emberi életet menthet meg, ha időben adjuk ki a riasztást, a legkevésbé megfigyelt vulkánok esetében lehet a legnagyobb hatása ennek" - vélte

Andy Hooper

, a Leedsi Egyetem geofizikusa, a Földrengések, Vulkánok és Lemezmozgások Kutatóközpontjának (COMET) munkatársa. A COMET Izlandon próbálta ki az új vulkánmegfigyelő rendszert, most Európa-szerte és Ázsia egyes részein működteti a prototípust. Ezután kiterjesztik Afrikára, Közép- és Dél-Amerikára, mert ezekben a régiókban található néhány óriási, alig megfigyelt tűzhányó. "Ecuadorban például durván 80 vulkán van, négy bármikor kitörhet, ám ezeket igen kis létszámú csapat tartja megfigyelés alatt. Hálásak lesznek a segítségért" - mondta a BBC-nek Juliet Biggs, a COMET és a Bristoli Egyetem munkatársa. 2017 végére a Föld 1500 vulkánjának mindegyikéről szeretnének műholdas adatokat gyűjteni és feldolgozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.