A DK népszavazási kérdést nyújtott be a CEU érdekében

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Berg Dániel

A Demokratikus Koalíció pártigazgatója szerdán népszavazási kérdést nyújtott be annak érdekében, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) tovább működhessen Magyarországon.

Sebián-Petrovszki László a DK által korábban már megelőlegezett lépést budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta, hogy a kormány “24 óra alatt keresztülverte” a parlamenten azt a törvényt, amely gyakorlatilag bezárja a CEU-t. A politikus véleménye szerint ez a jogszabály egy hét éve zajló folyamat része, amelynek során Orbán Viktor miniszterelnök Nyugatról Kelet, Vlagyimir Putyin Oroszországa felé közelíti Magyarországot.

A kérdés szövege: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?”

Sebián-Petrovszki László azt is hozzátette, hogy az utóbbi időszak tapasztalatai alapján a népszavazás az az eszköz, amellyel meg lehet állítani a kormányt, mert több esetben a referendum “belengetése” is elég volt ahhoz, hogy a kabinet meghátráljon.

A politikusnak felvetették, hogy Magyarországon szigorú kritériumrendszer határozza meg a felsőoktatási intézmények akkreditációját, míg az ő beadványuk egyszerű bejelentési kötelezettségről szól. A pártigazgató azt mondta, hogy a CEU korábban teljesítette ezeket a feltételeket, és ők csak azt szeretnék, hogy ami eddig működött, az továbbra is működhessen. Arra a felvetésre pedig, hogy kérdésük leegyszerűsítené az egyetemalapítás feltételeit, azt felelte, népszavazási kezdeményezésük arról szól, hogy az állampolgárok véleményt mondhassanak a CEU ellehetetlenítéséről.

Fidesz: a magyar baloldal minden eszközzel csak Sorost védi

A kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) népszavazási kérdést nyújtott be a CEU további működése érdekében. A Fidesz szerint az ellenzéki párt ezzel pontosan azt teszi, amit Soros György 2005-ben levélben kért Magyar Bálinttól; a Soros-egyetem működését kivennék a magyar törvények alól.

A volt oktatási miniszternek címzett levélben Soros György leírta, hogy “követet küld az akkori magyar miniszterelnökhöz, Gyurcsány Ferenchez és tollba mondta Gyurcsányéknak, hogy milyen törvényeket kell hozni a Soros-egyetem érdekében” – fogalmaznak a közleményben, amely szerint Soros György ma is marionett bábuként “rángatja a baloldali pártokat”. A kérdés csak az, hogy mit kapott Gyurcsány Sorostól 2005-ben – vetette fel a kormánypárt.

Előző sztori

Csányi Sándor bekerült a FIFA tanácsába

Következő sztori

Az egészségről szólt a szerda a TIK-ben