Közélet

Virágosítással hangol a tavaszra Szeged, ugyanakkor elindult a fűnyírás is

Virágosítással hangol a tavaszra Szeged, ugyanakkor elindult a fűnyírás is

2017. március 29., szerda
Virágosítással hangol a tavaszra Szeged, ugyanakkor elindult a fűnyírás is
kht_virag_szeged08_gs

Új virágágyást alakítanak ki az Aradi vértanúk terén, illetve a Kiskundorozsmai körforgalom növényállománya újul meg – tudtuk meg Makrai Lászlótól. Mint elmondta, új egynyári fajok is fognak pompázni a virágágyásokban, és áprilistól gyönyörködhetünk az ősszel elültetett tulipánokban is.

Lombgereblyézéssel kezdték tavaszi munkáikat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai, ugyanis a közterületeken vannak olyan fafajok, amelyek ősztől egészen tavaszig folyamatosan hullajtják leveleiket, ilyenek például a platánok. „A falevelek maradványainak összegereblyézését a tavaszi nagytakarítási program keretein belül végezzük, ebbe beletartozik a kezelésünkben levő utak, járdák, parkolók takarítása is” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak

Makrai László

ügyvezető. Hozzátette, a rózsák, cserjék, sorfák visszametszését is ilyenkor, nyugalmi időszakban kell elvégezni, kivéve a kora tavasszal virágzó fajok esetén, ahol a virágzás után történik a visszanyesés, ilyen például az aranyvessző. A rózsaágyásokban, cserjefoltokban szükség szerint saját komposztot szórnak ki tápanyag kijuttatásként, illetve fa aprítékot terítenek a felületre, ami segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és meggátolja a gyomosodást. A virágágyak gyomlálása is időszerű feladat, hiszen a hidegtűrő gyomfajok, többek között a tyúkhúr terjedésének kedvezőek ilyenkor a feltételek. „A szobrok kitakarása, az öntöző rendszerek karbantartása, beüzemelése, a szökőkutak üzembe helyezése is aktuális feladat, továbbá a multifunkciós gépeink felkészítése, átszerelése is most történik a héten kezdődő fűnyírási munkákra” – fűzte hozzá. A kemény tél utóhatásai a virágágyakon látszódnak meg leginkább, ahol a kiültetett 60 ezer tő árvácska kisebb része károsodott. Ezt csak részben okozta a tartós hideg, volt ahol kitaposták a virágokat, és a virágágyásokon történő szánkózást sem élte túl minden növény. A hónap végéig

zajlik a fák lemosó permetezése

, illetve a rózsákat is kezelik, mert hiába volt a megszokottnál keményebb a tél, az áttelelő rovarok átvészelték a -15 °C hidegeket is. 70 ezer egynyári palánta fogja díszíteni Szeged közterületeit – tudtuk meg Makrai Lászlótól, és eddig nem is ismert új fajok és fajták is színesítik majd a virágágyásokat. Ilyen például az Oryza, azaz díszrizs; a Salvia ’Hot Lips’, azaz a mexikói zsálya; Cosmos sulphureus, más néven pillangóvirág; és lesznek régebbről visszatérő ismét felhasznált fajok, így például a Canna, vagyis kánna; vagy a Salvia splendens, közismert nevén paprikavirág a különféle díszfüveken túl. A tulipánok az egyik legnépszerűbbek a Szegeden közterületre kiültetett virágok közül, a novemberben elültetett 30 ezer tulipán virágzására áprilistól lehet számítani. „A különlegesebbek közül az Avignon Parrot illetve a Foxtrot emelhető ki. Az előbbi telt, papagájvirágú, narancssárga zöld csíkozással, a Foxtrot pedig teltvirágú rózsaszín színátmenetes fajta” – magyarázta az ügyvezető. Arról is tájékoztatott, hogy a városban található 120 virágláda tartalma is megújul, a fagyveszély elmúltával kikerülnek a muskátlikkal teli balkonládák a városházára, a cserepek a kandeláberekre és a Belvárosi hídra, továbbá a külső városrészi központokba, így közel 700 db edény lesz beültetve. Tavaly a Csongor téren létesült egy cserjékből évelőkből álló virágágyás, illetve a Palánk területén régóta nem üzemelő szökőkút lett sziklakertté átalakítva. Idén új virágágyást az Aradi vértanúk terére tervez a cég, amivel a jegyárusító pavilon melletti zöldfelület áttaposást szeretnék megszűntetni évelő telepítéssel, hasonlóan korábban a tér átellenes, nagyáruház felőli parktükrének sikeres és azóta szépen beállt parkrészletéhez. Ezen kívül a dorozsmai, a 48-as és Szilva utcai, egyébként állami fenntartású körfogalom beültetését is tervezi az önkormányzati társaság színes, oda egynyári virágok kerülnek ki májusban a kikopott évelők helyére. Makrai Lászlótól megtudtuk, a közterületeken folyó munkálatokban 120 fő veszi ki aktívan a részét, amely létszám áprilistól közhasznú állománnyal egészül ki. A társaság gépállománya tavaly egy ágaprítóval bővült, amivel faaprítékot készítenek a mulcsozandó helyszínekre. Ezen felül egy emelőkosaras járművet szereznek be az elöregedett járműcsoport pótlására. A héten - mint tavaly is - március végén, startol a fűnyírási szezon. Egyelőre csak foltszerűen, kisebb területen, kisebb kapacitással hozzák egységes magasságra a gyepet, annak elősegítésére, hogy a nagykapacitású önjáró gépek már jól kihasznált teljesítménnyel dolgozhassanak, de ugyanakkor ne is fulladjanak bele a foltokban elnőtt állományba - ez is része a tavaszi munkáknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.