Változatos programok a Víz világnapján Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ujevi_vizreszallas_2017

Szegeden hagyományosan sokféle színes programmal várják az érdeklődőket – egymással együttműködve – az érintett cégek és szervezetek a Víz világnapján.

Az „Öreg Hölgy”, a Szent István téri műemlék víztorony ismét Nyílt Napokon várja az érdeklődőket a Víz világnapja alkalmából március 24-e és 26-a között. Az állandó kiállítások – a szikvíz, a fizika története – mellett különböző Víz világnapi tablókat, plakátokat, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának ismeretterjesztő, egészségfejlesztés témájú tájékoztató anyagait is megtekinthetik a látogatók.

Immár hagyományosan a szegedi egyetem környezettan, illetve környezettudomány szakos hallgatói vállalkoznak a tudomány népszerűsítésére, érdekes és látványos kísérleteken keresztül:

„Parányi részecskék és napfény – egy barátság a tiszta vízért”

• Öntisztuló felületek víztisztításra
• Szerves szennyezők kimutatására alkalmas színszenzorok
• Vízkezelésre alkalmas nanorészecskék látványos előállítása
• Sósvíz/édesvíz, vicces víz
• Felületi feszültség és a szaladgáló pálcikák

Vízzel kapcsolatos hasznos kiadványokkal, játékokkal is várják az érdeklődőket. A látogatáshoz nem kell előzetesen bejelentkezni. Március 24-én, pénteken ingyenes a belépés a víztoronyba.

A Szent István téri víztorony nyitva tartása:
2017. március 24-25-26.
Péntek: 9-től 17 óráig.
Szombat–vasárnap: 10-től 17 óráig.

Március 19-én, vasárnap 10-16 óráig Vadasparki tavaszköszöntő címmel, családi program során, a Víz világnapjához kapcsolódóan lehet majd vízi-, vízparti állatokat simogatni, kézbe venni, a vízszennyezést bemutató látványos kísérletekben részt venni, sőt egy óriási, a vízi élővilág sokszínűségét a vadasparki aszfaltúton, krétával bemutató kép készítésében is közreműködni a Szegedi Vadasparkban.

Március 22-én, szerdán, 9-14 óráig óvodások és iskolások, a Víz világnapja alkalmából, a vízi élővilág sokszínűségéről, a vízszennyezés okozta károkról, a tiszta víz megőrzésének egyénre lebontott feladatairól szóló tanulságos, játékos, állatsimogatással egybekötött, vetélkedőn vehetnek részt. Az előre bejelentkező csoportok ezen a napon, a Szegedi Vízmű támogatása révén, fél áron látogathatják a Vadasparkot.

Március 22-én, szerdán, 9-14 óráig a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály munkatársa közreműködésével interaktív foglalkozásokon vehetnek részt az óvodások és iskolások játékkártyával, verskirakóval, környezetvédelmi totóval fűszerezett programon, amelyek témája az ivóvízfogyasztás fontossága és a csapvíz, mint biztonságos élelmiszer.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) és a Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területi Szervezete plakát és képregény készítő pályázatot hirdetett a „Szennyvizek? Tiszta vizet” jelmondathoz kapcsolódóan. Ünnepélyes eredményhirdetés 2017. március 22-én, Szegeden, a „Víz világnapja 2017” ünnepi megemlékezésen, az ATIVIZIG és a Magyar Hidrológiai Társaság Szegedi Területe szervezésében.

Az ATIVIZIG gondozásában lévő Vízügyi Történeti Emlékhelyen állandó kiállítás várja a látogatókat hétköznapokon 8 és 14 óra között. Csoportok – előzetes bejelentkezés és egyeztetés után – a megadott látogatási időn túl, illetve munkaszüneti napokon is megtekinthetik a kiállítást.

“Még a kaktusz sem élhet víz nélkül” címmel tart Víz hete programsorozatot az SZTE Füvészkertje március 22-24-ig 9-15 óráig.

A Víz világnapjának apropójából várják az iskolás és óvodás csoportokat egy játékos foglalkozásra. A gyerekek előtt négy külső helyszínt – üvegházak, tündérrózsás tó partja – végig járva tárul fel a víz élővilágban betöltött nélkülözhetetlen szerepe.

A kaktuszok és a vízinövények példáján keresztül megtudhatják, hogy a növényvilág milyen leleményesen alkalmazkodott a szélsőséges vízviszonyokhoz, az extra szárazsághoz vagy éppen az állandó vízben léthez. Egy berendezett akváriumban az év halához kapcsolódva a harcsafélékkel ismerkedhetnek meg testközelből. Az idei év Víz Világnapjának jelmondata – „Szennyvizek! Tiszta vizet” – kapcsán ennek, az élet egészséges fennmaradásához nélkülözhetetlen természeti kincsnek a megőrzéséről, veszélyeztető tényezőiről is szó lesz, természetesen a korosztálynak megfelelően mindez játékos köntösbe bújtatva. A foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges, amit Balogh-Langer Lajosnál tehetnek meg a 70/439-93-22 telefonszámon, vagy a lbalogh@bio.u-szeged.hu e-mail címen. Amennyiben egy intézményből két, vagy több csoport vesz részt a programon, a foglalkozások díjából 50%-os kedvezményt biztosítanak.

A Víz világnapján, március 22-én, szerdán várják az Anna Fürdőbe is az iskolás csoportokat. A program: Gyógyvízkóstolás, érdekes és különleges előadások (Magyarország gyógy- és termálvizei, A víz szerepe az életünkben), valamint Kísérletek a vízzel. A csoportok előzetes bejelentkezése szükséges a gomori.csilla@szegedifurdok.hu e-mail címen.

Március 25-26-án kedvezménnyel várják a Napfényfürdő Aquapolisba a csoportokat. 10 fő feletti csoport előzetes bejelentkezése esetén -10% kedvezményt tudnak biztosítani az alapjegy típusú belépőjegyekből. A csoportok előzetes bejelentkezése minimum három nappal az érkezés előtt szükséges az alábbi e-mail címen: marketing@napfenyfurdoaquapolis.com

Kapcsolódó programok

Városi Víz világnapi vetélkedőt tartanak általános iskolások részvételével a Gregor József Általános Iskolában a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával március 24-én 14.30-tól.

Városi Víz világnapi vetélkedőt tartanak középiskolások részvételével a SZSZSZI Kossuth Zsuzsanna Tagintézményében a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával március 23-án 15 órától.

Előző sztori

Kick-box: tarolt a szegedi Yoko Team csapata Békéscsabán

Következő sztori

Szijjártó: a legideálisabb kutatás-fejlesztési helyszínné kell tenni Magyarországot