Közélet

Vádemelés az állampolgársági kérelemmel visszaélő személyekkel szemben

Vádemelés az állampolgársági kérelemmel visszaélő személyekkel szemben

2017. március 22., szerda
Vádemelés az állampolgársági kérelemmel visszaélő személyekkel szemben

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két szerb állampolgárral szemben, akik a magyar állampolgárság megszerzése érdekében tévesztették meg a hatóságot - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak 2016. november 29-én azért utaztak Makóra, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás keretében kérelmet nyújtsanak be az okmányirodába a magyar állampolgárság megszerzése érdekében. A vádlottak egyike azonban a helyszínen megijedt attól, hogy az állampolgárság megszerzésének egyik kötelező feltételét, a magyar nyelv ismeretét nem tudja megfelelő szinten igazolni az eljáró ügyintéző előtt, ezért megkérte barátját, hogy helyette járjon el az ügyintézés során. A társa előbb megtagadta a kérés teljesítését, de addig győzködték, amíg abba bele nem egyezett. Ezt követően a kérésnek eleget téve a társa által átadott okiratokat benyújtotta a fényképekkel együtt, azonban az eljáró ügyintéző a fényképek megtekintése során észlelte, hogy a kérelmező személy és az előtte megjelent személy nem azonos, majd értesítette a rendőrséget. Ezt követően a rendőrök előállították a kérelmező vádlottat és az épület előtt várakozó társát. Az ügyészség a vádlottakat közokirat-hamisítás bűntettének kísérletével vádolja. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog határozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.