Vádemelés az állampolgársági kérelemmel visszaélő személyekkel szemben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két szerb állampolgárral szemben, akik a magyar állampolgárság megszerzése érdekében tévesztették meg a hatóságot – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak 2016. november 29-én azért utaztak Makóra, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás keretében kérelmet nyújtsanak be az okmányirodába a magyar állampolgárság megszerzése érdekében. A vádlottak egyike azonban a helyszínen megijedt attól, hogy az állampolgárság megszerzésének egyik kötelező feltételét, a magyar nyelv ismeretét nem tudja megfelelő szinten igazolni az eljáró ügyintéző előtt, ezért megkérte barátját, hogy helyette járjon el az ügyintézés során. A társa előbb megtagadta a kérés teljesítését, de addig győzködték, amíg abba bele nem egyezett. Ezt követően a kérésnek eleget téve a társa által átadott okiratokat benyújtotta a fényképekkel együtt, azonban az eljáró ügyintéző a fényképek megtekintése során észlelte, hogy a kérelmező személy és az előtte megjelent személy nem azonos, majd értesítette a rendőrséget. Ezt követően a rendőrök előállították a kérelmező vádlottat és az épület előtt várakozó társát.

Az ügyészség a vádlottakat közokirat-hamisítás bűntettének kísérletével vádolja. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog határozni.

Előző sztori

Ünnepi közgyűlést tartottak a polgárőrök Ópusztaszeren

Következő sztori

Hátország: megszorongatta a Partizant a Vásárhelyi Rakéták csapata