/

Új főszerkesztőt keresnek a Szeged folyóirat élére

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kultbiz002kf

Igaz a kulturális bizottság napirendjén a Szeged és a Páholy időszaki kiadványok lapalapítói és kiadói teendőiről szóló megállapodások módosítása szerepelt, a KDNP-s Haág Zalán kérdésére Solymos László alpolgármester elmondta, igaz a pletyka, megpályáztatják a Szeged című folyóirat főszerkesztői posztját.

„Meg kívánja-e őrizni a harminc éves múltra visszatekintő, színvonalas Szeged folyóiratot a város, ugyanis felröppentek olyan hírek, hogy más célt szán ennek az önkormányzat?” – tette fel a kérdést Haág Zalán, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője Solymos Lászlónak a kulturális bizottság szerdai ülésén. Az alpolgármester pontosított, hogy 29 éves kiadványról beszélhetünk, de leszögezte, az a cél, hogy az elkövetkező években is értékeket közvetítsen a lap. Elmondta, az önkormányzat a kiadói jogokat gyakorló Somogyi-könyvtár részére a költségvetésből külön keretet különített el erre, vagyis a Szeged folyóirat megmarad. Hozzátette, a Páholyt kiadó Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervezői Nkft. esetében is ugyanez a helyzet.

Haág elmondta, a megyei napilapban olvasta, hogy főszerkesztőt keres az önkormányzat a Szeged folyóirat élére, s ezt a félmondatot kicsit furcsállotta. Azt kérdezte Solymostól, hogy ez vajon pályázati felhívásnak tekinthető-e, tekintettel arra, hogy a kiadó szokta megbízni a főszerkesztőt, nem pedig a lapalapító. Az MSZP-s politikus arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat és a kiadó közösen kívánnak főszerkesztői pályázatot kiírni, és a közgyűlés általa alapított Szeged folyóirat esetében is a kiadó feladata a főszerkesztő kiválasztása, ez szerepel is a felek megállapodásában. Vagyis kiderült, hogy a március elején hetvenedik születésnapját betöltő Tandi Lajos főszerkesztő utódját pályáztatás keretében kívánják kiválasztani, de arra nézve nem hangzottak el konkrétumok, hogy mikorra várható ezen kiírás megjelenése.

A bizottság elnöke, Kozma József arról beszélt, hogy a város helytörténeti, kulturális értékeinek a megőrzése szempontjából fontos szerepet tölt be az említett lap, szerinte mindenkinek az az érdeke, hogy a Szeged folyóirat megmaradjon.

A Szeged és a Páholy alapítója és kiadói közötti megállapodások egyébként öt igen szavazattal, Haág Zalán, Hüvös László és Kosik Dénes tartózkodása mellett fogadta el a bizottsági többség.

no images were found

Előző sztori

Ónod-Szűcs Zoltán: Magyarországon jó a járványügyi helyzet

Következő sztori

Maci Kórház és szellemvilág a Somogyi-könyvtárban