Szabó Bálint: Botka legyen férfi – neki és az MSZP-nek is érdeke a Szeviép-botrány feltárása (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint_sajttaj003kf

Önkormányzati és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a Szeviép-károsultak egy részét képviselő Szabó Bálint jogász, illetve azt mondta, a kormánynak kellene kártalanítania a 433 érintett vállalkozót. Leszögezte, dokumentumokkal igazolható, hogy a szegedi önkormányzat 2 milliárdot fizetett ki a cégnek, vagyis hazudik Botka László, amikor azt mondja, semmi köze nincs a Szeviéphez az önkormányzatnak.

Magyarország legnagyobb közéleti, politikai és gazdasági botrányának titulálta a Szeviép-károsult alvállalkozók egy részét képviselő Szabó Bálint jogász a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta, 433 ki nem fizetett kis- és középvállalkozó, és ellopott 10,5 milliárd forint a mérlege az ügynek. Szemléltetésképpen játék 20 ezres bankókkal érkezett, s azt mondta, 62 méter magas tornyot lehetne felépíteni a bankókból, ami majdnem olyan magas lenne, mint a dóm tornya.

Kijelentette, hiába mondja évek óta Botka László polgármester, az MSZP önjelölt miniszterelnök-jelöltje, hogy az önkormányzatnak semmi köze nem volt a Szeviéphez, hiszen az önkormányzatnak, továbbá cégeinek egyaránt voltak szerződései a 2010-es választások után becsődölt építőipari vállalattal. „Ez a botrány mindannyiunk szégyene, hiszen a szemünk előtt lopták el a pénzt” – fűzte hozzá.

„Tegyünk igazságot!” – Szabó egyetért Botka ezen kampányszlogenjével, mint ahogy a „Fizessenek a gazdagok!” – MSZP-s jelmondattal is, s azt javasolta, a károsultakkal közösen tegyenek igazságot a Szeviép-ügyben. Azt is kérte, hogy Szeged szocialista polgármestere segítsen feltárni az eltűnt milliárdok útját, kiváltképp annak fényében, hogy Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő egykori sofőrje, Báló Tamás által igazgatott Szeviép-leányvállalathoz, nagyjából 500 millió forint vándorolt 2008 és 10 között. Arra nézve, hogy a szegedi önkormányzatnak – Botka állításaival ellentétben – volt közvetlen kapcsolata az építőipari céggel, Szabó Bálint jogász elmondta, a GIK Innovációs Központ és az erre létrehozott kft. Botka és a vádlottak padján ülő egyik egykori Szeviép-vezér, P. László közös vállalkozása volt. Azt pedig, hogy a szocialista vezetésű önkormányzat nem a ki nem fizetett alvállalkozók, hanem a Szeviép pártján áll, a jogász szerint bizonyítja, hogy 2010. májusában több tételben összesen nagyjából 2 milliárd forintot fizetett ki a város a társaságnak.

Megismételte, nem volt olyan szegedi és környékbeli beruházás, amelyikben nem vett részt a Szeviép, kivitelezőként, konzorciumi partnerként vagy alvállalkozóként. Ilyen például az M43-as autópálya építése, Szegeden az 1-es villamosvonal rekonstrukciója, a Ligetfürdő építése, a gomba bontása, vagy épp a város nyugati elkerülőjének építése.

Botkának szerinte két választása van: vagy továbbra is védi szocialista haverjait, így például Ujhelyit és Bálót, vagy pedig kiáll amellett, hogy felderítsék a pontos igazságot. Szabó három dolgot kért, egyrészt, hogy hozzon létre a polgármester önkormányzati vizsgálóbizottságot, személyesen járjon el, hogy a kormányzat teljeskörűen kártalanítsa a ki nem fizetett alvállalkozókat, harmadrészt pedig felkéri Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselőt, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezze. Szabó szerint, mivel a Szeviép-ügyben folyamatosan a Fideszre mutogatnak a szocialisták, nekik is érdekük, hogy kiderüljön az igazság.

A polgármesteri kabinet kinyomtatott sajtónyilatkozattal érkezett Szabó sajtótájékoztatójára, amelyben megismétlik, hogy a Fideszhez kötődik a Szeviép-ügy, és milliárdokat nyert el a cég egyrészt a jobboldali kormányoktól, másrészt Hódmezővásárhelytől, amelynek akkori vezetője Lázár János kancelláriaminiszter volt, továbbá azt írták, Bartha László polgármestersége alatt a Holt-Maros rehabilitációját végeztették a Szeviéppel, milliárdos szerződés értelmében.

A sajtótájékoztató után a közgyűlés előtt szerette volna Szabó Bálint jogász ismét átadni a Szeviép-károsultak petícióját, amit 2015 májusában Vécsey Ágnes sajtófőnöknek tudott átnyújtani, ám azóta nem történt semmi. A petíciót nem vette át ezúttal senki, majd a közgyűlésen a karzatról próbálta erre kérni Szabó Botkától. Az ottani, bekiabálásokkal tűzdelt közjátékról közgyűlési tudósításunkban olvashatnak.

Kora délután engedték el Szabó Bálintot

szabo_balint

A rendőrök garázdaság és rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt állították elő Szabó Bálintot. A police.hu-n olvasható rendőrségi közlemény tájékoztatása szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékeny-irányítási Központjába 9 óra 20 perckor érkezett bejelentés, mely szerint egy férfi Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában megtartott nyilvános közgyűlést bekiabálással zavarja.

A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy az intézkedés alá vont férfi kiabálással, illetve papírok karzatról díszterembe dobálásával folyamatosan zavarta a közgyűlést. Garázda cselekményét a rendőri felszólítás ellenére sem hagyta abba, ezért a járőrök őt szabálysértés továbbfolytatása miatt előállították. Mivel Szabó Bálint az intézkedésnek ellenszegült, a rendőrök megbilincselték. Ellene garázdaság és rendzavarás szabálysértése miatt indult eljárás. Szabó Bálintot kora délután engedték el a rendőrségről.

„Szeged maffiaváros, Botka László pedig a maffiafőnök”

Szabó Bálint portálunk elmondta, a rendőrök nem hallgatták ki, illetve azt sem közölték vele, hogy mi ellene a vád. „Elvittek 9 óra 30-kor, majd kiengedtek 12 óra 15-kor, a kettő között mindössze annyi történt, hogy elvették az összes tárgyamat, amiről készítettek egy leltárt, és beraktak egy fogdába cipőfűző, nyakkendő és öv nélkül, majd két perccel a közgyűlés berekesztése után közölték velem, hogy elmehetek” – mondta el portálunknak a jogász.

„Szeged maffiaváros, Botka László pedig a maffiafőnök – ez a mai nap fő konklúziója. Ha jön egy Botka Lászlónak valamilyen szempontból kényelmetlen ügy, képviselő, szervezet vagy csoport, akkor nem átall még akár fizikailag is likviditáltatni a rendőrség segítségével” – közölte megkeresésünkre Szabó. Meglátása szerint ugyanúgy jogszerűtlen volt a rendőri intézkedés, mint ahogy az előző esetben is az volt. „Azt írta a rendőrség közleményében, hogy én a rendőri felszólítás ellenére sem hagytam abba a tevékenységet, amit végeztem. Ez szemen szedett hazugság! Amikor megérkeztek a rendőrök, odamentem hozzájuk, mindegyikükkel kezet fogtam, majd kimentünk, és meghallgattam, hogy mit szeretnének. Közöltem, hogy tudomásul veszem kérésüket, végül azért bilincseltek meg, mert elmondtam, hogy a szegedi Botka Lászlótól függő rendőrség eljárásának nem vagyok hajlandó alávetni magam önszántamból, s ha gondolják, akkor tegyék meg kényszer hatására, ezért került a kezemre bilincs. De nem cselekedtem semmi olyan jogsértő tevékenységet, ami miatt jogszerű lett volna az előállítás” – részletezte Szabó Bálint.

Az önkormányzat rendészetének vezetője ellen név szerinti feljelentért tett a jogász, mivel arcon vágta őt, könnyű testi sértés és hivatali hatalommal való visszaélés, és esetlegesen garázdaság miatt. Azt mondta, azt is megnézi, hogy a rendőrséggel szemben tud-e valamilyen eljárást kezdeményezni. „Azt látom ugyanis, hogy a rendőrség Botka László füttyentésére törvénytelenül, jogalap nélkül engem bármikor előállíthat bilincsbe verve a közgyűlés idejére” – fűzte hozzá a jogász.

Arra is kitért, hogy rá és a Szeviép-károsultakra az ország minden pontján számíthat Botka László országjárása során, továbbra is arra szeretnék sarkallni a szocialista politikust, hogy Szegeden önkormányzati vizsgálóbizottságot hozzanak létre a Szeviép-botrány kivizsgálására. Ezzel együtt parlamenti vizsgálóbizottságot is felállíttatna Szabó, és szerinte Botkának az alvállalkozók kártalanítása mellé is oda kellene állnia. Megjegyezte azt is, nincsenek különösebb illúziói, szerinte a kormányzat fogja rendezni ezt az ügyet.

no images were found

Előző sztori

Cseresnyés: összhangba kell hozni a munakerőpiaci igényeket a képzéssel

Következő sztori

Fidesz: Botka bilincsben viteti el az őt kritizálókat