Írjon nekünk

Közélet

Sípolással fogadták Juhász Pétert Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

egyutt_sajttaj006kf

Az Együtt új elnöke tartott ma sajtótájékoztatót Szegeden. Szóváltásba keveredett az ellene tüntetőkkel, videóra vette a vitatkozást. Nem jutottak közös nevezőre, a tiltakozók szerint az ünnepet tette tönkre március 15-én sípolásával, Juhász Péter állítja: csak Orbán Viktor beszédét. A sajtótájékoztató után lapunknak beszélt a 2018-as választási terveikről és arról, hogyan nem tárgyalt Botka Lászlóval pártelnökként.

Csupán az első néhány szavát tudta elmondani Juhász Péter, az Együtt új elnöke szegedi sajtótájékoztatóján, mert rögtön megszólalt a helyi Fidelitas öt tagjának a sípja.

„A helyi fideszesek idejöttek, hogy védjék a lopott szajrét” – írta ki azonnal a közösségi oldalra Juhász Péter. Azonban a kijelentést a megjelent Fidelitas-tagok határozottan cáfolták.

„Ugyanígy próbálta meg ellehetetleníteni nemzeti ünnepünket, március tizenötödikét Juhász úr. Igaz, most csak a sajtó egy tucat munkatársa volt itt, hat nappal ezelőtt viszont több mint tízezer ember vett részt a budapesti rendezvényen. Szerettük volna megmutatni neki, hogy aljas húzása milyen érzéseket válthatott ki a békés megemlékezőkből” – mondta a Fidelitas megyei elnöke, Korponyai Ernő. Vita alakult ki, Juhász Péter azt állította, hogy csupán Orbán Viktor beszédét akarták megzavarni március 15-én, a Fidelitas tagjai szerint viszont a nemzeti ünnep békés megemlékezését kívánta tönkretenni az ellenzéki politikus.

egyutt_sajttaj004kf

Az egyik egyetemista számon kérte a Wallis-ügyet, felhívta a figyelmet, hogy a Bajnai Gordon vezette cég tulajdonosa volt a Hajdú-Bétnek, amelynek csődje után kilenc libatenyésztő öngyilkos lett. Juhász Péter viszont azt hangoztatta, nem felelős a volt miniszterelnök a cég csődjéért, úgy fogalmazott: „hazudsz, nem lett” (kilenc ember öngyilkos). A politikus gúnyolódott a fiatalon, „nagyon okosokat mondasz” vágta oda neki, majd provokátornak nevezte. Azzal vádolta a tüntetőket, hogy „megrendelésre, pénzért” védik a kormányt.

Egy idő után a sípolók megengedték, hogy szavait (helyesebben: annak nagyobb részét) elmondhassa Juhász Péter. Az Együtt elnöke szerint nem engedik, hogy ellenőrizzék a kormánypárti politikusok vagyonosodását, s azt állította: „ellopják a közvagyont”. Kérdésünkre kifejtette, úgy akarják megváltoztatni a vagyonnyilatkozati rendszert, hogy „számon kérhető legyen”, s a megfelelő kitöltésért „büntetőjogi felelősséget vállaljanak” a honatyák. Tavalyi törvényjavaslatukkal azt is el akarták érni, hogy ne csak egy-egy cég, hanem az ezekhez kapcsolódó cégháló is ismert legyen.

egyutt_sajttaj008kf

A sajtótájékoztató után lapunknak nyilatkozott a 2018-as választási terveikről is Juhász Péter. „Az Együttnek van egy 98 százalékos többséggel elfogadott küldöttgyűlési nyilatkozata, amely szerint nem lépünk rá egy MSZP-DK-s listára, azaz nem ismétlődik meg a 2014-es összefogás” – fejtette ki a politikus. Ők csak a 2010 utáni – Juhász szavaival élve – „progresszív pártokkal” működnének együtt, amelyek „elutasítják a 2010 előtti politikát”. (Szigetvári Viktor, aki az Együtt pártelnöke volt 2017 elejéig, korábban Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc alatt helyettes-államtitkár volt, Bajnai Gordon alatt államtitkár – szerk.) Úgy képzelné el, hogy lenne egy lista a „régi” és egy az „új” pártokból, akik koordinálnák a jelöltállítást, azaz nem indítanának egymás ellen aspiránsokat az országgyűlési választásokon.

Botka László miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban emlékeztetett rá, azt állította az MSZP-s politikus, hogy végiglátogatja az ellenzéki pártokat. „Hozzám be is jelentkezett, megegyeztünk az időpontban, de egy nappal korábban lemondták, s másnapra ígértek új dátumot, ez azonban nem történt meg. Mi szeretettel várjuk, ha el akarja mondani az álláspontját, addig is visszük a saját politikánkat” – üzente az Együtt vezetője.

Közélet

Videó: lebontották a Felső Tisza-parti Stadion kandellábereit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A lelátókat már korábban elbontották, csütörtökön pedig sor került a kandelláberekre is.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nemzetközi táncestet rendeznek az IH-ban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az érdeklődők megismerkedhetnek a legkülönbözőbb nemzetiségi táncok alapjaival.

Tovább olvasom

Hírzóna

Iparművészeti kiállítás és vásár nyílik a Nemzeti Színházban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Február 22-én, szombaton.

Tovább olvasom

Aktuál