/

Sallai R. Benedek: alkotmányellenes fakivágásokat terveznek Szegeden (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tisza_lajos_fak004kf

Alkotmányossági felülvizsgálatot kezdeményez az LMP a Tisza Lajos körúti fák kivágása miatt – jelentette be Sallai R. Benedek, az párt országgyűlési képviselője szegedi sajtótájékoztatóján. Azzal, hogy eltűnnek a védett japán akácok, harmadára csökken a lombfelület nagysága a belvárosi területen.

Legyen bal- avagy jobboldal: a politikai vezetők minden lépése természetellenes – mondja az LMP, amelynek országgyűlési képviselője, Sallai R. Benedek arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvénybe ütközik, hogy a Tisza Lajos körúton egy tucat védett fát vágatna ki a város.

Ahogy a párt egykori szegedi önkormányzati képviselője, ma a közgyűlés független képviselő tagja, Szentistványi István már felhívta rá a figyelmet, Szegeden az uniós zöldfelület-növelési projekt valójában csökkentés, a sebtében elfogadott fakivágás pedig óriási felelőtlenség a jövőre nézve. Az önkormányzat közműcserére és közlekedési okokra hivatkozik, ennek eshet áldozatául egy tucat védett japán akác. Ahogy portálunknak kifejtette, a hőszigetek kiterjedése, a városi klímaviszonyok alakulására lesz hatással a körút átépítésével járó faritkítás, aki ilyen formán a város elleni merényletnek nevezte a zöldfelület-rendezést.

A református templom előtt tartott sajtótájékoztatóján Sallai R. Benedek arra kérte a szegedieket, hogy álljanak ki a saját érdekeikért. „A szegediek több területen megtehetik, hogy véleményt nyilvánítanak. Akkor például, amikor arról beszélünk, hogy a paksi atomerőmű milyen hatással lehet Szegedre bármilyen baleset esetén, meg arról, hogy Szegednek a fekvése miként tudna hozzájárulni megújuló energiaforrásokkal, többek között napenergiával ahhoz, hogy regionális vagy térségi szinten egy önfenntartó, szabad energiaellátó rendszer jöjjön létre. Az LMP-s országgyűlési képviselő tapasztalatai szerint bármilyen színezetű legyen is egy város, a fakivágások nagy divattá váltak, és most már Szegedet is elérte ez a hullám. „Az LMP felkeresi a szegedi önkormányzatot felügyelő kormányhivatalt annak érdekében, hogy alkotmányossági felülvizsgálatot kérjen az azzal kapcsolatos határozat miatt, ami egy helyi védett fasort esetlegesen kivágásra ítél” – hangsúlyozta Sallai R. Benedek. Emlékeztetett, hogy az alaptörvény környezetjogi alapelveiben szerepel, hogy mindaddig védett területet szüntessenek meg, amíg a védelemre alapot adó védett érték jelen van.

Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei szervezetének elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Szeged városa közlekedésfejlesztési programra nyert el forrásokat, amely projekt három szempontnak kell, hogy megfeleljen: egyrészt hozzá kell járulnia az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és az élhető városi környezet kialakulásához. „Úgy tűnik, hogy a városvezetés félreértette ezeket a szempontokat, erre utal a japán akác fasor kivágásának terve, ráadásul úgy, hogy a szakértői vélemények szerint a növények állapota nem indokolja azt” – fogalmazott. Hozzátette, ha az eredeti tervek szerint valósul meg a beruházás, akkor harmadára csökken a lombfelületek nagysága. Ahhoz ugyanis ne csökkenjen, a 12 fa helyett 78-at kellene ültetni, ehhez képest csak 25 fát terveznek. Úgy összegzett, világosan látszik, hogy a városvezetés célja nem a zöldfelületek növelése, hanem hogy a zöld beruházásokra szánt uniós és hazai pályázati forrásokat egészen más célokra használják fel. „Az LMP Csongrád megyei területi szervezete felszólítja Szeged város önkormányzatát, hogy ne vágják ki a védett fákat, illetve arra, hogy a belvárosban található fákat – mintegy adottságként kezelve – tartsák meg, és úgy valósítsák meg a fejlesztéseket” – közölte Fehér Attila.

A „szegedi modell” kétszer zöldebb… – Az önkormányzat reagált

Az LMP képviselőjének mai sajtótájékoztatóján elhangzottakhoz néhány tény: a Tisza Lajos körút érintett szakaszának 35 fájából 12-t szükséges kivágni, mivel ezek közművezetékek fölött helyezkednek el, így növekvő gyökérzetükkel a vezetéket veszélyeztetik.

A 12 helyett 25 új fa ültetésére kerül sor magán a körúton, és további 53 annak közvetlen környezetében, mégpedig úgy, hogy a közműveket tetemes költséggel áthelyezteti a város, hogy a probléma ne ismétlődhessen meg.

A hatályos általános jogszabálynál (egy kivágott fa helyébe egy új telepítendő) a szegedi kétszer szigorúbb: minden kivágott fa helyén kettőt kell telepíteni.

Ez a projekt összességében a szigorú szegedi rendeletnél is „zöldebb”, hiszen az átalakítással a környék zöld területének nagysága egyharmadával – 32%-kal nő, a parkolók és taxi megálló helyén is parkosított területek létesülnek.

A korai aggodalom eloszlatására pedig talán jó példa a Gutenberg utca, melynek felújítása során az összes elöregedett fát kivágták – mára pedig Szeged egyik legzöldebb, leghangulatosabb fasorával büszkélkedhet.

Előző sztori

Kodály Zoltánra emlékeznek a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban

Default thumbnail
Következő sztori

Rétvári Bence: fontos, hogy a gyermekek minél előbb megismerhessék a jogaikat

Legutóbbi hasonló cikkek