//

Napsütésben ünnepelhettük a Víz Világnapját + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

viz_vilagnapja05_gs

A Víz Világnapján a környezetvédelem, a tiszta ivóvízforrások, élővizek megőrzésének fontosságára hívták fel a figyelmet a város több pontján. A szegedi közintézmények is ügyelnek arra, hogy minél többet tegyenek értékes kincsünk megőrzéséért.

A város több pontján ma az éltető vizet ünnepelték. Az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-t a Víz Világnapjává. Napsütés várta az állatokat és a kilátogató óvodásokat, iskolásokat a Szegedi Vadasparkban. Miközben két pingvin az árnyékban hűsölt, egy harmadik vidáman produkálta magát fotósunk előtt. A vörös pandák is élvezték a napsütést, a tigrisek úgy lustálkodtak oldalukra dőlve, mint a házimacskák, egyedül az egyik gepárd rótta a köröket. A fiatal látogatók megismerkedhettek a vízi élővilág sokszínűségével, újdonságokat tudhattak meg a vízszennyezés okozta károkról, s arról, hogy ez ellen ők mit tehetnek.

viz_vilagnapja15_gs

A Füvészkertbe is egymás után jöttek az óvodáscsoportok. A kis lurkókat az intézmény munkatársai várták, mind a 33 óvodás és kisiskolás csoport számára készültek foglalkozásokkal, érdekességekkel. „Ugyan csak a mai nap a Víz Világnapja, de mi az egész hetet erre a programra szántuk. A környezetvédelem – a hulladékkezelés, a víztisztaság, az ivóvízzel takarékoskodás – mellett az élővilágra is szeretnénk ráirányítani a figyelmet. Megmutatjuk azokat a növényeket a gyerekeknek, amelyek az extrém körülményekhez is alkalmazkodtak: vagy vízben élnek, vagy sivatagokban, ahol a száraz időjárást is el kell viselniük” – nyilatkozta lapunknak Németh Anikó, a Füvészkert vezetője. A gyerekek szennyező hulladékokat foghatnak ki, így megismerve az élővizeinkre veszélyes anyagokat. Kifogni nem lehetett, de megnézni igen, az év halát, a harcsát. Algaevő harcsa, leső harcsa, törpeharcsa várta az óvodásokat, iskolásokat.

Maga az intézmény is hozzájárul a vízzel történő takarékoskodáshoz. A Füvészkert folyamatosan korszerűsíti az öntözési technikáját, használják a csepegtető öntözést lehetővé tevő berendezéseket. Egy közel 300 méter mély kútból locsolják a növényeket, azaz nem ivóvizet használnak erre. Gyűjtik az esővizet, ami Németh Anikó szerint nemcsak azért fontos, mert szeretik a növények, hanem mert így tudnak spórolni a vízzel.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) hagyományosan fontosnak tartja a környezetvédelmet, most is készültek programokkal. Az épületben megtekinthető „Víz a légkörben” című kiállítást Gulyás Ágnes adjunktus, az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék munkatársa állította össze, míg néhány méterrel arrébb egészséges ivóvizet kóstolhattak az egyetemisták. A bejárat előtt pedig játékos kosárlabdázásban vehettek részt az érdeklődők a – Naturtex–SZTE–Szedeák Férfi Kosárlabdacsapat játékosaival.

viz_vilagnapja18_gs

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság közös rendezvénnyel készült. A vízmű két munkatársa, Tombácz Szintia és Pataki Péter tartott előadást a szennyvízről, a vizek tisztaságának megőrzéséről. Az óvodások és az alsó tagozatosoknak plakát-, a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak képregényrajzoló versenyt hirdettek. Első helyezett lett Farkas Petra (Felsővárosi Óvoda), Ágoston Nóra (Tisza-parti Általános Iskola), Mogyorós Janka (Galli János Általános Iskola és AMI, Csongrád), valamint Gruncsity Virág (Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Battonya).

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a mai napon Budapesten a 2017. évi jeges árvíz elleni védekezésben való közreműködéséért Babarczi Tibor, az igazgatóság fenntartógép kezelője és Szűcs Balázs hajóvezető Miniszteri Elismerésben, Katona Kiss Gyula gátőr Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetésben, Forgó Sándor fenntartógép-kezelő Miniszteri Emléktárgy jutalomban, Kovács János gátbiztos az Év Vízügyi Dolgozója kitüntetésben, valamint Dobos Ferenc részlegvezető Kvassay Jenő Emlékérem elismerésben részesült.

A Szent István téri víztorony is várja a látogatókat pénteken 9-től 17 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 17 óráig.

no images were found

Előző sztori

Visszatér Szegedre Korognai vígjátéka, a Munka köz

Következő sztori

Véradók fesztiválja a Honvéd téren