Külügyi államtitkár: a V4-együttműködés fontosabb, mint valaha

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A visegrádi országok együttműködése fontosabb, mint valaha – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben.

Szabó László, a Napló TOP 100 klub résztvevői előtt az új típusú külgazdasági stratégiáról és a brit kilépés után várható kétoldalú kapcsolatokról tartott előadásában egyebek mellett hangsúlyozta, hogy míg Európa gazdasága stagnál, a keleti és a déli térségé növekszik, ezért is fontos a keleti és déli nyitás politikája.

Kiemelte, hogy az elmúlt három év gazdasági növekedése azt mutatja, hogy a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) “tud Európa gazdasági motorja lenni” – mondta.

Nagy-Britannia unióból történő kilépésével összefüggésben kiemelte: el kell érni, hogy az Európai Unió fair módon kezelje a folyamatot.

Utalt arra, hogy Magyarországon jelenleg 800 brit vállalkozás ötvenezer embert foglalkoztat, Anglia az ötödik legnagyobb befektető hazánkban. “Támogatjuk egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás megkötését” Nagy-Britanniával – jelezte az államtitkár.

Szabó László szerint a legnehezebb helyzetben a londoni pénzügyi központ, a City van, amely az Európai Unió összes pénzügyi tranzakciójának a 75 százalékát kezeli. Ehhez képest Frankfurtban ennek egytizedét bonyolítják.

Ha a bankszektor elkerül Londonból, 90 ezer ember munkahelye szűnik a meg a Cityben – tette hozzá.

Előző sztori

Labdarúgás: hétgólos meccsel rajtolt a megyeegy tavasza

Következő sztori

Összematricázzák az SZKT-járműveket