Kátó Sándorra, az ökölvívóra és színészre emlékeznek Algyőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kato_sandor_emlekest_algyoPótolhatatlan veszteség érte tavaly a Móra Ferenc Népszínházat, hiszen elhunyt a társulat alapítója, művészeti vezetője, kinek szellemi hagyatékát továbbörökíti a teátrum – írta meg korábban az Algyői Hírmondó. Kátó Sándor élete a sport és a színház volt, az Algyői Faluházba szervezett búcsúesten is az ezerarcú algyőire emlékeznek.

Az algyői Faluházban március 14-én, 18 órakor emlékeznek meg a tavaly novemberben elhunyt Kátó Sándorról, akinek jelentős tiszteletnek örvendett a településen.

A tavaly Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével jutalmazott Kátót nem hétköznapi körülmények terelték a színészi pályára. “Horthysta katonatiszt” édesapja miatt csak tehetséges sportolóként kerülhetett középiskolába, s mivel erős testalkatú fiatal fiú volt, a röplabdát végül bokszkesztyűre cserélte. Végül 117 sikeres mérkőzés után dacból ki akart lépni a katonaságból, hogy teológiát tanulhasson, ahol ezt azokban az időkben annyira nehezményezték, hogy másfél évre elzavarták a hegyi deszanthoz kiképzőtisztnek – idézte fel maga Kátó Sándor egy korábbi interjújában.

A népszínházi modellbe belenevelkedett, az erdélyi közönség is erre volt fogékony. “Óriási élményt jelentett, hogy olyan emberekkel parolázhattam, mint például Csorba András, akit előtte láttam a bukaresti moziban Az aranyember Tímár Mihályaként! Vagy ott volt Bács Feri. 22 éves főiskolásként ismerkedtem meg ott Csoóri Sándor költővel, akinek köszönhetően olyan nagyságokkal kerülhettem barátságba, mint a költő Nagy László, az irodalomtörténész Bíró Zoltán, a drámaíró Csurka István, a politikus Pozsgay Imre, vagy a később lakiteleki találkozót szervező Lezsák Sándor. A sport világából jöttem, így aztán nem is mindig értettem, hogy miről beszélnek. Igaz, a politika már akkor sem érdekelt. Csak két dolog foglalkoztatott: a sport és a színház” – nyilatkozta az Algyői Hírmondó egy korábbi számában.

A Móra Ferenc Népszínház az ő szellemiségében született, Kátó halálát követően megválasztott új elnökség is az ő szellemi hagyatékát kívánja továbbörökíteni. A színház feladata az volt, s máig is az, hogy a magyar történelem sorsfordulatait színpadra vigye, s az ihlető helyszínen is bemutassa. Történelmi témákból válogatnak, vígjátékokat keresve szolgálják a nézőket, s nemcsak Algyő határain vagy az ország határin belül, hanem azon túl is.

Előző sztori

Hátrányos helyzetű magyar fiatalokat segít a Google

Következő sztori

Hencz Péter: búcsú Dr. Dux Ernő főorvostól