Sport

Karate: kétszeres magyar bajnokként utazhat első felnőtt Eb-jére Polák Leila

Karate: kétszeres magyar bajnokként utazhat első felnőtt Eb-jére Polák Leila

2017. március 9., csütörtök
Karate: kétszeres magyar bajnokként utazhat első felnőtt Eb-jére Polák Leila
polak_leila_karate

Február végén megvédte tavaly megszerzett magyar bajnoki címét a Szegedi Tadashii HSE sportolója, Polák Leila. Az érettségi előtt álló lány a májusi Eb-re készül.

2016-ban, még juniorként megszerzett magyar bajnoki címét követően idén sem talált legyőzőre a Szegedi Tadashii SE-t erősítő

Polák Leila

, aki 2017-ben is a

legjobbnak bizonyult

- mi több, a legtechnikásabb versenyzőnek jár különdíjat is elhozta, miután a formagyakorlat kategóriában sem volt jobb nála. "Azért is volt nehezebb idén, mert nem volt annyi időm felkészülni, illetve a tanulmányaim több időt vesznek igénybe, hiszen idén érettségizem. Ilyenkor nagyon számít, hogy ki az előző bajnok, akinek a küzdelmeit kielemzik, figyelnek arra, hogy mivel tudnak felkészülni ellene. Éreztem az ellenfeleimen, hogy tudják, hogy mit csináltam tavaly. Ahogy ők fejlődtek, úgy én is párhuzamosan próbáltam nem megragadni azoknál a dolgoknál, amiket tavaly alkalmaztam, így tudtam meglepetést okozni idén is nekik" - fogalmazott portálunknak Polák Leila, aki hozzátette: sok mindent pontosítottak tavaly óta, például a rúgások terén, ezeket gyakorolta be a felnőtt küzdelmekhez, hiszen tavaly még juniorként versenyezhetett. "Idén rá kellett állnom arra, hogy a felnőttek között "mindent szabad", így már nem kellett visszafognom magam, bár ebből a diákolimpia kivétel volt. Elkezdtünk egy kis izmot is felpakolni rám, az edzések mellett konditerembe is jártam, fejlesztettük az ütőerőmet. Tavalyhoz képest nem csak lábtechnikákkal érvényesültem, hanem a kéznél is ott volt az erő. Örültem annak, hogy viszont láttam a munka eredményét" - válaszolta a fiatal karatéka.

Fókuszban Lyon

Polák Leila elmondta, az országos döntő előtti és utáni hétvégét is a diákolimpiával töltötte, így nem volt regenerációs időszaka, ami nagyon megterhelő volt számára, azonban már előre tekint a következő versenyekre. "Őszintén mondva, eléggé elfáradtam, tavaly sokkal több idő volt egy-egy verseny között arra, hogy a sérüléseket kipihenjük, illetve a tapasztalatokat összegezzük és továbblépjünk. Most van egy kis időm pihenni, a következő cél a május végi, Lyonban esedékes Európa bajnokság, ahol debütálok a felnőtt mezőnyben. Várom már, mert egy teljesen új élmény lesz a juniorhoz képest.

Tavaly másodjára sikerült Európa-bajnoknak lennem junior kategóriában. Újra én leszek a legkisebb, de gőzerővel készülünk, és remélem, hogy lesz eredménye a befektetett munkának, e mellett pedig az érettségire is próbálok koncentrálni. Az elsődleges célom, hogy Szegeden maradhassak egyetemen"

- mondta céljaival kapcsolatban a szegedi tehetség. Az Eb-re kitűzött tervekről kifejtette, klubja még soha nem indított az 55-ös mezőnyben versenyzőt, így ez az egyesületnek és neki is új lesz. Nem akar nagy reményeket fűzni a franciaországi kontinensviadalhoz, tekintve, hogy a nemzetközi mezőny mindig sokkal nagyobb, mint a junior, így annak már örülne, ha legalább egy küzdelmet sikerülne nyernie. "Izgalmas lesz, de remélem, sikerül majd koncentrálnom és higgadtan, tudatosan végig tudom vinni a küzdelmeket" - tekintett az Eb-re Polák Leila. A lányok esetében nem épp átlagos választás a küzdősport, vagy a karate: mint az immáron kétszeres bajnok sportoló elmondta, mivel a szülei az edzői is egyben, így elég korán levitték őt edzésre, három éves korában már ismerkedett a légkörrel. Később továbblépett azon, hogy a pajzsokból és az edzéseszközökből várat építsen. "Talán mikor hat éves voltam, akkor én mondtam azt anyáéknak, hogy be szeretnék állni karatézni. Sok minden felkeltette az érdeklődésemet, de végül nem választottam másik sportágat. Nagyon sokszor kerültem padlóra a miatt, hogy harmadik vagy második helyen végeztem, de lettek céljaim, szerettem volna kiemelkedni, ez adta meg a sikereim alapját. A tehetséget szokták kiemelni, de én inkább azzal értek egyet, hogy a szorgalom párosul azzal, hogy igazán sikeres lehessen valaki. Persze szerencse is kell a versenyeken, de minden egyes edzésen szeretem a maximumot nyújtani, belehalok minden tréningbe, hogy utána a versenyen ne kelljen" - emlékezett vissza a kezdetekre Polák Leila. A gimnazista lány hétköznapi idejét a tanulás és az edzések teszik ki, a hét hat napján gyakorol, bár igyekszik időt szakítani a barátaival való közös programokra is. "Sokszor gondolkoztam arra, hogy mennyi mindent hagyhattam ki, a barátaim elmentek előadásokra vagy koncertekre, míg én edzettem, de a végén mindig arra jutottam, hogy örülök, hogy ezt választottam, mert úgy érzem, ettől is több lettem. A sok kupa és verseny kifizetődött.

Nehezen fogtam fel, hogy ismét magyar bajnok lettem, ráadásul nem csak a küzdelemben, hanem a formagyakorlatban is első lettem. Nem igazán ismerünk olyan személyt, akinek ez egy versenyen sikerült volna. Hálás vagyok az egész csapatnak, akik mögöttem állnak, nélkülük nem tudnék ilyen sikeres lenni.

Nálunk nem csak férfi, hanem női edző is van, így a lánycsapatuk is elég nagy, könnyen tudjuk fejleszteni egymást, egészséges verseny van közöttünk. Nem rivalizálunk, hanem egymást segítjük, ez is a titka annak, hogy a lánycsapat sikeres volt" - fejtette ki. Polák Leila a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának anglisztika szakára adta be a jelentkezését, úgy érzi, a nyelvek az az irány, ahol ki tud teljesedni. Abszolút magáénak érzi a mondást, mi szerint annyi féle az ember, ahány nyelvet beszél, ezért is szeretne tolmácsként, vagy fordítóként mesterképzésen is a városban maradni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.