Hátország: fókuszban egy újabb szegedi gólkirály!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

janovszki_laszlo

A különböző futballbajnokságok góllövőlistáit böngészve egy tehetséges fiatal szegedi támadó messze kiemelkedik az összes többi játékos közül. A Szeged 2011 14 éves reménysége, Jánovszki László(fotónkon) korábban még Békéscsabán és az Újpestben ontotta a gólokat, de tavaly nyártól már Csongrád megye és Szeged városának legjobb NB II-es csapatát, a püspöki klubot szolgálja. S az egyesület utánpótlás csapataiban is, de főként az U14-ben szinte futószalagon termeli a gólokat… – írja honlapján a szegedi futball krónikása, Vitos György.

Íme érdekességként az U14-es kiemelt bajnokságok (NB I, NB II) góllövőlistájának első helyezettjei:

1. Kertész Kornél (Veszprém) 84 góllal,

2. Jánovszki László (Szeged 2011) 52,

3. Juhász Levente (Bp. Goldball) 44,

4. Kis Tamás (Siófok) 42,

5. Budai Gábor (Miskolc) 39,

6. Kiss Dávid (Gödöllő) 36,

7. Kövesdi Péter (Szentendre) 35,

8. Csernák Péter (Hajdúböszörmény) 34,

9. Sztojka Dominik (Újpest) 31,

10. Szabó Benedek (Kaposvölgye) 27.

Amikor a fiatal támadót eddigi életéről, a Szeged 2011-ben tapasztaltakról kérdeztem, nem kellett sokat nógatni, máris lelkesen sorolta korábbi eredményeit és a jelen sikereit:

– Már 10 évesen az U13-as nagypályás bajnokságban játszottam, kezdőként 2 gól, 11 évesen 12-13 évesek közt Interligában szerepeltem, míg a kiemelt Bozsik-programban szezononként 50-60 gól volt a termésem- kezdte sorolni vidáman, majd így folytatta – Kétszer voltam Spanyolországban (Bellpuig), itt sok góllal segítettem csapatomat, először én rúgtam a legtöbb gólt a bajnokságban és itt ismertem meg Kiss Balázst is! Így kerültem Szegedre, a püspöki klub U14-es csapatához… Közben volt egy kis törés a pályafutásomban de most már újra magamra találtam.

– Mi az oka ennek a nagyszerű góllövő-formának?

– Ennek a jó teljesítménynek legfőbb oka a Kiss János-Szarvas András edződuó Békéscsabán tartott rendszeres egyéni foglalkozása. De sokat edzek otthon is. Balázs bának pedig rengeteget köszönhetek, amióta a Szeged 2011-nél vagyok! Folyamatosan fejlődtem és tanultam új dolgokat, sőt, kaptam egy új kihívást, amikor ide kerültem, ugyanis egy félig új csapat várt rám. Szeretettel fogadtak a srácok, amikor ide jöttem, aminek nagyon örültem. Amikor edzéseken vagyok, gyakorlom az új cseleket, és olyan dolgokat, ami segít abban, hogy nyerjen a csapat, a góllövést, a támadás-vezetéseket. Észrevettem, hogy Balázs sokat készül ahhoz, hogy jó és tartalmas edzésünk legyen, hisz a tréningeken klassz gyakorlatok vannak. Én most már keveset járhatok ide edzésre, a nagy távolság miatt, ezért külön köszönet a Gyula Termálos edzőnek, Szegedi Ferencnek! S hogy így megy a góllövés, ez a szakemberek szerint született adottság is…

-Kiknek tartozol mindezért hálával?

– Megköszönném még a támogatást és segítséget Szarvas András Békéscsaba, Moskovits Gábor UTE, Kiss Balázs Szeged 2011-es edzőknek, hogy támogattak utazásaimban, szállásban, edzésre és meccsre való eljutásban, de legfőképp a remek képzésekben! Külön köszönet szüleimnek az erőteljes támogatásukért! Édesapámnak pedig hálás lehetek a sorsommal kapcsolatos nehéz döntésekben és azok végrehajtásában…

– Mik a legfőbb vágyaid?

– Célom megtartani a góllövőlista első helyét, a csapatomat dobogóra juttatni, utána majd meglátjuk… Szeretnék komolyabb bajnokságban játszani, az NBI-ben, később pedig külföldi csapatnál, ha itt nem találom meg a számításaimat- zárta nyilatkozatát Jánovszki László.

Amint az a fenti adatokból is kitűnik, a szegediek új csatárreménysége néhány fordulóval a befejezés előtt máris biztos gólkirálynak mondhatja magát!

Kiss Balázs, az U14-esek vezetőedzője szerint:

– Fizikálisan jó felépítésű játékos, átlag feletti gyorsasággal rendelkezik, s rendkívül gólerős támadó. Néhány kiemelten fontos dologban viszont egyértelműen fejlődnie kell. Elsőként a szegedi edzések látogatottságán kellene javítani, és természetesen mentálisan ill. technikailag is van hová fejlődnie. De csak rajta múlhat, milyen kiváló pályát fut be a magyar labdarúgásban. Sokat beszélgetek erről vele, remélem megfogadja a tanácsaimat, céltudatosan kell felépítenie magát, lépésről-lépésre. A mindenkori edzői tanácsokat szem előtt tartva, kitartó munkával, akarattal, a kitűnő adottságait kihasználva nyugodt szívvel állíthatom, rövidesen NB I-es szintű játékos válhat belőle!

Mit lehet ehhez hozzátenni? A próféta beszéljen a Szeged 2011 fanatikus szakemberéből!

Vitos György

Előző sztori

Hamarabb kikerülhetnek a kutyák a székkutasi ebrendészeti telepről

Következő sztori

Szegedi Jobbik: pünkösd után kellemetlen meglepetés éri az autósokat