Közélet

FM: fokozottan ellenőrzik a Brazíliából származó húsokat a magyar határállomásokon

FM: fokozottan ellenőrzik a Brazíliából származó húsokat a magyar határállomásokon

2017. március 24., péntek
FM: fokozottan ellenőrzik a Brazíliából származó húsokat a magyar határállomásokon

A Brazíliából érkező hústermékek fokozott vizsgálatát rendelte el Bognár Lajos országos főállatorvos - hasonlóan uniós kollégáihoz - miután a brazil hatóságok súlyos szabálytalanságokat tártak fel a múlt héten az ország legnagyobb húsfeldolgozó vállalatainál - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére pénteken.

A szaktárca hozzátette: Magyarország területére az utóbbi két évben mindössze két szállítmány - emberi fogyasztásra szánt, feldolgozott szarvasmarha belsőség - érkezett közvetlenül Brazíliából, de nem az érintett létesítményekből. Az FM idézi az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatását is, miszerint a brazíliai szövetségi rendőrség széleskörű nyomozása eredményeként az állati eredetű élelmiszerek piacán meghatározó brazil vállalkozások 21 létesítményében tartottak egyidejű ellenőrzést a rendvédelmi hatóságok. Az intézkedéseket az élelmiszerekkel kapcsolatos manipuláció és a felügyelő hatóságok vélhető korrupciója alapozta meg. Az érintett létesítmények közül 4 rendelkezett exportjogosultsággal az Európai Unió területére is, baromfihús és marhahús termékekre - áll a tárca írásos válaszában. A brazil rendőrség a múlt héten fedezte fel, hogy az ország legnagyobb húsfeldolgozó vállalatainál a menedzsment és megvesztegetett egészségügyi ellenőrök tudtával vegyi anyagokkal kezeltek lejárt szavatosságú, az exportkövetelményeknek nem megfelelő húsokat. A múlt hét pénteken hét szövetségi államban tartottak razziákat húsgyárakban és vállalati irodákban, a több tucatnyi célpont között volt a BRF és a JBS, amelyeket a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégei között tartanak számon. A brazil kormány korrupciós bűncselekménynek minősítette a feltárt szabálytalanságokat, hangsúlyozva, hogy elszigetelt esetekről, néhány munkavállaló etikátlan viselkedéséről van szó, a közegészségügyi és az állategészségügyi rendszer egésze rendben működik. A súlyos botrány miatt az Európai Unió és egy sor ország, köztük Kína, Japán, Mexikó, Chile, Kanada és Svájc részben vagy teljes egészében betiltotta a Brazíliából származó hús importját. Brazília a világ egyik legnagyobb hústermelő országa, és a kormány erősen számított az agrárgazdaságra a két éve tartó recesszióból való kilábalásban. Tavaly 6,9 milliárd dollár értékű szárnyast és 5,5 milliárd dollár értékű marhahúst exportáltak brazil húsfeldolgozó vállalatok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.