Kultúra

Faragó Annamária regényéből megismerhetjük a szovjet kényszermunkatáborok világát + FOTÓK

Faragó Annamária regényéből megismerhetjük a szovjet kényszermunkatáborok világát + FOTÓK

2017. március 8., szerda
Faragó Annamária regényéből megismerhetjük a szovjet kényszermunkatáborok világát + FOTÓK
emlekpont_szovjet_kenyszermunkataborok003

Saját családjának története alapján írta meg Faragó Annamária Háború és lélek című regényét, amelyet az író és filmrendező kedden este mutatott be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A szovjet kényszermunkatáborok világát is feltáró történelmi regény fontos eleme a hit, a hűség és a szerelem.

A Szovjetunió GULÁG és GUPVI táboraiba – a témáról először könyvet megjelentető, később Nobel-díjjal is elismert író,

Szolzsenyicin

becslése szerint – ötvenmillió embert hurcoltak el, akiknek mintegy fele élte túl a megpróbáltatásokat. Magyarországról 800 ezer főt vittek az akkori szovjet gazdaság teljes teljesítményének három százalékát adó, embertelen körülményeket fenntartó mintegy ezer táborba, akik közül 400 ezren léphettek ismét magyar földre, a többiek meghaltak.

Faragó Annamária

nagyapja a Szaratovban létrehozott táborban töltött nehéz éveket, s a napi tíz-tizenkét óra kemény munka és a mindennapi táplálékként kapott, vízben főtt zöldségekből álló „zupa" következtében a közel két méter magas férfi alig ötven kilóra fogyva érkezett haza. A hazatértek számára nem adatott hosszú idő – fogalmazott az írónő, akinek megszületése előtt mindössze másfél hónappal hunyt el a Gulágon sokat szenvedett nagyapja. Faragó Annamária felvetette a nyugati országok felelősségét, amelyeknek hírszerzése bizonyára tájékoztatta a Szovjetunió kényszermunkatáboraiban uralkodó állapotokról az államok vezetőit, akik azonban mégsem tettek semmit a rabszolgának hurcolt emberek érdekében. Az est folyamán a közönség megtekinthette az alkotó Fáklya repeszekkel című, az ötvenhatos forradalmár színész,

Dózsa Lászlóról

készített dokumentumfilmjét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.