Közélet

Brexit - Parlamenti jelentés: nem biztos, hogy csökkenti a bevándorlást a szabad mozgás megszüntetése

Brexit - Parlamenti jelentés: nem biztos, hogy csökkenti a bevándorlást a szabad mozgás megszüntetése

2017. március 6., hétfő
Brexit - Parlamenti jelentés: nem biztos, hogy csökkenti a bevándorlást a szabad mozgás megszüntetése

A brit törvényhozás felsőházának illetékes bizottsága szerint egyáltalán nem biztos, hogy az EU-n belüli szabad mozgáshoz fűződő jog nagy-britanniai érvényesítésének megszüntetésével érdemben csökken majd a nettó bevándorlás a brit EU-tagság megszűnése után.

A Lordok Háza EU-bizottságának belügyi albizottsága hétfőn közzétett 71 oldalas tanulmányában hangsúlyozza, hogy a 2004-es EU-bővítéstől a tavalyi év közepéig tartó időszakban az Európai Unión kívüli országokból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás rendre magasabb volt az EU-társállamokból tartós letelepedés céljával érkezők nettó lélekszámánál. A felsőházi bizottság hangsúlyozza azt is, hogy a nem uniós térségekből induló migráció szabályozása nemzetállami hatáskörben van. Ennek alapján ha a brit EU-tagság megszűnése után London saját hatáskörébe vonja az EU-országokból érkezők tartós nagy-britanniai letelepülésének szabályozását is, akkor sem biztos, hogy el lehet érni a nettó bevándorlás csökkenését - áll a bizottsági jelentésben. Ugyanezt az érvet fogalmazta meg nemrégiben elmondott, komoly feltűnést keltő beszédében

Tony Blair

is. A volt munkáspárti miniszterelnök az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén tartott előadásában kifejtette: az utóbbi hónapokban a Brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséről szóló közbeszéd egyetlen témára, a bevándorlásra szűkült, és az embereket elsősorban az Európán kívülről Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás aggasztja, a brit EU-tagság feladása viszont éppen erre nem lesz hatással. Blair hangsúlyozta, hogy a tavaly júniussal zárult egy évben nettó 335 ezer új bevándorló telepedett le Nagy-Britanniában, de több mint 50 százalékuk nem EU-országokból érkezett. A 63 éves Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, kijelentette: a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat. A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Theresa May

konzervatív párti miniszterelnök többször hangoztatott hivatalos álláspontja szerint a népszavazás eredménye megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt, és az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják, aminek a brit kormány eleget is tesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.