Biztonságos internetről a Móravárosi iskolában

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biztonsagos_internet_napja_moravarosi_iskola_003

A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói is a Z generáció tagjai, ők az első olyan nemzedék fiataljai, akik a digitális forradalomba születtek bele. Másként szocializálódtak, másként kommunikálnak, lételemük a kütyük használata.

A Z generáció fiataljai csodálatraméltó sebességgel, virtuóz módon tartanak fel egyszerre élő kapcsolatot több csatornán a világ bármely pontjával. Pillanatok alatt hozzáférnek olyan információkhoz, amelyekhez annak idején az Y vagy X generáció tagjai még könyvtárakat, lexikonokat, köteteket lapoztak át, mégis az idősebb korosztály próbálj meg felhívni figyelmet az internet veszélyeire.

“Olyan foglalkozásokat szerveztünk, amelyek igyekeztek feltárni azokat a lehetséges kellemetlen helyzeteket, melyek kellő odafigyeléssel elkerülhetők” – árulta el a Móravárosi iskola a biztonságos internetről szóló napjáról Krämmer Erika nevelési igazgatóhelyettes, a projekt koordinátora. Az előadások nagy részét az iskola informatika szakos tanárai tartották: Máté Mária, Ocsenás Eleonóra, Pataki Zoltán, Pásztor Attila, Százné Sőrés Márta és Varga Tamás, akik teszteket töltettek ki, figyelemfelkeltő kisfilmeket vetítettek, majd megbeszélték ezeket tanulóikkal. A túlzott „kockulás” és az egészség szoros kapcsolatát az egészségtantanár, Bódiné Gárdián Tünde elméleti oldalról, míg testnevelő tanárok, Dani Tibor, Popovics Zoltán, Radóczi Tibor, Sebőkné Dobos Zsuzsanna és Vér László a gyakorlati oldalról igyekeztek megközelíteni, érdekfeszítő előadások és sportos feladatok segítségével.

A D2-től Kispál Gyöngyi, Csóti-Gyapjas Dóra, Gárdonyi Dániel és az Új Nemzedéktől Farkas Zita interaktív foglalkozások során tárták fel az internetes zaklatás veszélyeit. Különösen jól sikerültek ezek a műhelymunkák, hisz az előadók és hallgatók között nem volt észrevehető korkülönbség.

Elek Gábor rendőr alezredes és Nagy Pál rendőr őrnagy a bűnmegelőzés és az internet kapcsolatára tért ki, illetve a drogok veszélyeit taglalta. Köszönjük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak a lehetőséget.

“Bízunk benne, hogy a nap során elhangzott tanácsok megfogadásával tanulónk figyelmesebben használhatják az internetet, így magabiztos és jogait ismerő felhasználóvá válhatnak, hiszen a világháló, attól válik hasznossá vagy károssá, ahogyan mi használjuk” – fogalmazott Krämmer Erika.

no images were found

Előző sztori

Szilágyi Balázs nyerte a hódmezővásárhelyi első világháborús emlékmű tervezésére kiírt pályázatot

Következő sztori

Második alkalommal találkoznak az egyetemi színházak Szegeden