/

Bem városáról nyílt kiállítás Szegeden a Lengyel-Magyar Barátság Napján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lengyel_magyar_baratsag_napja15_gs

Kiállítás nyílt Tarnów városáról a Millenniumi Kávéházban, amelyet az érdeklődők még pár napig megtekinthetnek a teremben. A magyar-lengyel sorsközösség a két nép verseiben is megjelenik.

Március 23-án ünnepeljük a Lengyel-Magyar Barátság Napját, ennek alkalmából nyílt kiállítás a Millenniumi Kávéházban „Tarnów – Bem tábornok városa” címmel.

„Az európai kis nemzetek olykor nagyon sajátos viszonyt ápolnak egymás iránt. Egyes népek között kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feszülnek. Azonban vannak olyan nemzetek, mint a lengyel és a magyar, amelyek térben ritkán találkoztak egymással, mégis mély, baráti sorsközösségek alakultak ki. közöttük” – fogalmazott megnyitó beszédében Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, történész.

„S a sírt, hol nemzet sülyed el,
Népek veszik körül,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny ül”

Vörösmarty Szózatának sorai nem a forradalom és szabadságharc tragédiáját jósolják meg, hanem a lengyelekről szól – ezt maga a költő is megerősítette. Hasonló megjelenik a lengyeleknél is, egyes kutatók szerint egy tervezett XVIII. század végi magyar-lengyel közös felkelés képe található meg benne. A regényekben, a művészetben, a zenében ugyanígy megmutatkozik a két nemzet testvérisége. Mindkét nemzet számtalan tragédiát élt át, de képesek voltak ezeket feldolgozni.

Zakar Péter, a Gál Ferenc Főiskola dékánja, történész előadásában emlékeztetett rá, a Lengyel Légió volt a legnagyobb létszámú külföldi közösség a1848-1849-es szabadságharcban. Nagy segítséget jelentett a frissen létrejött honvédseregnek, hogy többségük tapasztalt katonatisztek volt szó. Kiemelte Jozef Bem tábornok jelentőségét. „Téli hadjárata a magyar hadtörténelem egyik legszebb fejezete” – mondta a történész.

A Tarnówból érkezett kiállítás keddig nézhető meg a kávéházban, majd ezt követően a Tömörkény István Gimnáziumban és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban tekinthetik meg a diákok.

no images were found

Előző sztori

Meddig enged szigorából az unió a TTIP és a CETA kedvéért?

Következő sztori

Hátország: nem sikerült a bravúr a SZEAC-nak a Fradi ellen