Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több száz cserkész érkezik a Szegedet romba döntő 1879-es árvíz évfordulója alkalmából rendezett emléknapra a Tisza-parti városba szombaton – közölte Őze Dorina, a rendezvény sajtófelelőse az MTI-vel.

A dél-alföldi cserkészek és Szeged-Belvárosi Plébánia munkatársai által szervezett esemény változatos elfoglaltságokat kínál kicsiknek és nagyoknak a Dóm téren és környékén: főzőverseny, kézműves foglalkozások, teaház, kiállítások, hadijáték, lovagkori városi játék, kovácsolás, íjászat várja az érdeklődőket.

arviz_emleknap

A legkisebbeket mesemondás, bábelőadás, Teddy Maci Kórház fogadja, a nagyobbakat népzene, tánctanítás és izgalmas éjszakai játék szórakoztatja. Az ország minden részéről és a határon túlról érkező cserkészcsapatok tagjai, valamint az érdeklődő helybéliek látványos, interaktív természettudományi kísérleteket is megtekinthetnek. Itt kiderül a többi közt, milyenre festi a lángot a lítium vagy az, hogyan kell vízrakétát készíteni. A rendezvényt hálaadó szentmisével és tábortűzzel zárul.

Szegedre 1879. március 12-én hajnali 2 órakor tört be a Tisza, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott, de a modern fejlődés lehetőségeit is megnyitotta a város előtt. A katasztrófa közvetlen oka az volt, hogy a Tisza árja a partokkal párhuzamosan haladó töltéseket Szegedtől északra mintegy 20 kilométerre, Petresnél átszakította, majd északnyugatról az alföldi vasút töltését is elsöpörve elöntötte a várost. Az árvíz az akkor 75 ezer lakosú városban 146 emberéletet követelt. A víz csak három hónap múlva, a szivattyúzások után kezdett apadni. Több mint ötezer épület omlott össze, mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná.

Előző sztori

Egészségnapot tartanak Kiskundorozsmán

Következő sztori

Az Európai Bizottság jóváhagyta Paks II. finanszírozását

Legutóbbi hasonló cikkek