Kultúra

Áprilisban is változatos programokkal várja vendégeit a Nemzetiségek Háza

Áprilisban is változatos programokkal várja vendégeit a Nemzetiségek Háza

2017. március 30., csütörtök
Áprilisban is változatos programokkal várja vendégeit a Nemzetiségek Háza

Táncos programok és kiállítás is várja az érdeklődőket áprilisban a Nemzetiségek Házában.

A Nemzetiségek Házának áprilisi programja

Április 1. 10.00–12.00 - Motanka–pyszanka

Tavaszi Húsvétváró Matiné ukrán módra. Szervező: Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete.

Április 3. 18.30–20.00 - Török folklórtánc kurzus

A kurzus keretein belül megismerkedhetnek az érdeklődők Törökország regionális néptáncaival nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is. A csipet elméleti bevezetést követően bemelegítés következik a tánclépések elsajátításához, majd táncház jelleggel elrepülhetnek az érdeklődők Anatólia, a Fekete-tenger vagy éppen Kelet-Törökország csodálatos vidékére, minden alkalommal egyre összetettebb lépésekkel, majd kombinációkkal egészen a koreográfiáig. Mivel az alapoktól indul mindent, és minden alkalommal a program része az ismétlés, így később is be lehet kapcsolódni azoknak, akik kedvet éreznek egy keleti hangulatú esthez. A kurzust minden második hétfőn tartják a Nemzetiségek Házában. A kurzus részvételi díja: 600 Ft/fő/alkalom (1,5 óra), jelentkezni a torokfolklortanc@gmail.com e-mail címen lehet.

Április 4. 17.00–18.00 - Női Teremtőerő Tánc és Meditáció

Komlósi Boglárka bemutató előadása. "Ha érzed a hívást, gyere és tarts velünk a női erőnk és női utunk megtalálását segítő (szabad és kötött) csípőmobilizaló táncokban." További információk elérhetőek az

alábbi honlapon

, vagy a Női Teremtőerő KözÉppont facebook oldalán. A program a Nők tavasza rendezvénysorozat része.

Április 5. 18.00–20.00 - Szerb táncház

Szervező: Deszki „BÁNÁT” Kulturális és Közhasznú Egyesület.

Április 6. 18.00–19.00 - Családi klub

Korom István mentálhigiénés szakember vezetésével. Öröm, Elégedettség, Boldogság…Mindezek megértése, megélése. Elégedett vagyok vagy boldog?

Ajánló

14. EGYETEMI TAVASZ – BOLGÁROS PROGRAMOK

Április 6. 18.00, Millenniumi Kávéház - A magyarországi bolgárok kultúrája

A magyarországi bolgár közösség alkotja a harmadik legkisebb létszámú etnikai csoportot Magyarországon. A közösség alapját a bevándorló vendégmunkások (bolgárkertészek) és leszármazottaik képezik, akik az 1720-as évektől folyamatosan települtek be Magyarországra. A magyarországi bolgár nemzetiség szétszórtan él, kis létszámú és nem képez homogén közösséget. Kultúrájukban a tradicionális elemek az etnikai identitás hangsúlyozása és megőrzése céljából vannak jelen. Farkas Baráthi Mónika (SZTE BTK Szláv Intézet) előadása.

Április 6. 20.00, Milleniumi Kávéház - Bolgár táncház a Balkán Táncegyüttessel

A táncokat a békéscsabai Balkán Táncegyüttes vezetője, Majthényi Dániel tanítja. Az együttes 1990 óta működik, fő profilját a bolgár táncok jelentik, repertoárja felöleli Bulgária minden tájegységét. Az együttes rendszeres résztvevője hazai fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, de céljuk nem csak a bolgár néptáncok színpadi bemutatása, hanem azoknak táncházakban való tanítása is. A csoport a szegedi bolgárokkal régóta szoros kapcsolatot ápol, ennek keretében Majthényi Dániel a szegedi Nemzetiségek Házában havi rendszerességgel bolgár néptáncokat oktat. A táncházban a zenei kíséretet a Balkán Quintet zenekar biztosítja.

Április 8. 10.00-12.00 - Tavaszi Zsongás–Alkotóműhely

Húsvéti kézműves foglalkozás Korom Kati vezetésével. Szervező: Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány Csapata.

Április 8. 16.00 - Tavaszi Rapszódia III. nemzetiségi zenei és költészeti találkozó

„A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.” (Debussy) Klebniczki György zongoraművész és tanítványai, barátai előadása. Szervező: Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete, Bolgár Baráti Társaság és a szegedi nemzetiségek

Április 10. 17.30 - Lélektől–Lélekig

Bullás Mária festőművész kiállítás megnyitója. A kiállítást megnyitja Fehér József író, költő.

Április 12. 18.00–20.00 - Görög táncház

Táncoktató: Szeltner László. Szervező: Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete.

Április 19. 18.00–20.00 - Bolgár táncház

Táncoktató: Majthényi Dániel. Szervező: Szegedi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat.

Április 20. 18.00–19.00 - Verpreußung - Poroszországból szeretettel

Német kultúrtörténeti kalandozás Váradi Gáborral. Szervező: Szegedi Német Nemzetiségi Önkormányzat.

14. EGYETEMI TAVASZ – UKRÁN PROGRAM - Április 20. 19.00

Helyszín: Grand café Mozi és Kávézó (Deák Ferenc utca 18. II. emelet). Az Akvarell formáció koncertjén ukrán és magyar dalok feldolgozását hallhatják az érdeklődők. Vihula Mihajlo gitárművész-zeneszerző és Szécsi Viktória 2013-től zenélnek együtt, 2015-ben csatlakozott a formációhoz Parai Roland ütős-hangszerekkel. 2015-ben adták ki a 14 dalukat tartalmazó első CD-jüket. Szervezők: Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete, Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat.

Április 22. 15.00–19.00 - Nemzetiségi egészség nap

Előadások:

15.30: Fűben, fában orvosság - mégsem olyan ártalmatlanok a gyógynövények? A gyógynövények felhasználási területei és kölcsönhatásai egyes gyógyszerek. Dr. Petrovné Ráti Lilla természetgyógyász előadása. 16.30: Lássuk tisztán mi a stressz. Tényleg kezelni kell a stresszt? Korom István tanár, mentálhigiénés szakember előadása. 17.00: Hangfürdő: HaLuna (Wilk Halina). A hangfürdő: harmonizáló, pihentető hangutazás gongok, dobok és a világ sok arc hangszerek, énekek világába Bergerné Wilk Halina természetgyógyász, ősi gyógymódok és gong- hang mestere, meditációs előadása. Az előadások szünetében vérnyomás és zsírindex mérés, teakóstolás és Juhász Mátyás Edit ásványbemutatója.

Április 26. 18.00–20.00 - Görög tánciskola

Táncoktató: Szeltner László

Április 27. 18.00 - Németek a nagyvilágban - Ausztrália, Új-Zéland

Csányi Janek előadása. Szervező: Német Egyesület

14. EGYETEMI TAVASZ – BOLGÁROS PROGRAMOK - Április 27. 18.00

Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) - Bulgária az első világháborúban. A második dobrudzsai hadjárattól, a háború végéig. Négyesi Lajos hadtörténész előadása A programok ingyenesen látogathatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.